Sprintterilupaus janoaa kehitystä ja haaveilee vanhasta Mersusta

Porvoon Akilles kohosi Vattenfall Seuracupin kärkeen

Sprintterilupaus Lauri Tuomilehdolla ei ole ongelmia täyttää tunteja, joita opiskelulta, harjoittelulta ja siihen liittyvältä palautumiselta jää. Leijonan osan tuosta ajasta lohkaisevat tyttöystävä ja innostus kaikkeen joka kulkee kahdella tai neljällä pyörällä, kuten Tuomilehto itse sanoo.

Viime aikojen työmaana on ollut skootteriremontti, mutta 16-vuotiaan juoksijan haaveissa välkkyy jo oma auto, mieluusti vanha Mersu.

– Vaari oli Mersu-miehiä, Tuomilehto setvii innostustaan perinteikkääseen saksalaismerkkiin.

Nuorten SM-halleissa Helsingissä viikonvaihteessa Tuomilehto unohtaa konevoimat ja keskittyy ottamaan kaiken irti oman kropan voimantuotosta. Sitä hän kävi hiljattain hiomassa kymmenen päivän leirillä Teneriffalla.

– Sain starttiin räjähtävyyttä, juoksija sanoo.

Kuluvan talven kisoissa juuri startti on ollut Tuomilehdon kompastuskivi. Hän on pinkaissut 60 metriä 6,86 ja on kotimaan miesten tilastossa neljäs. Ennätys on vuosi sitten juostu 6,83.

– Tänä talvena jokaisessa juoksussa on ollut lähdön kanssa ongelmia, Tuomilehto sanoo ja tarkentaa, että yleensä kolmas askel on ”lösähtänyt”.

Revanssi Tbilisissä EM-kisoissa

Teneriffalla leirillä Tuomilehdon startti alkoi toimia, vaikka kilpailukunnon hiomisesta leirissä ei ollut kyse. Vajaan pariviikkoisen aikana harjoiteltiin tukevasti kaksi kertaa päivässä.

– Hallikausi on minulle harjoituskautta, kesä on sitten toinen asia, Tuomilehto muistuttaa.

Tuomilehdon ajatuksissa välkkyvät ensi kesänä Tbilisissä pidettävä 17-vuotiaiden EM-kisat. Ne tarjoavat hänelle mahdollisuuden revanssiin samassa paikassa vuosi sitten juostujen Euroopan nuorten olympiafestivaalien finaalin takaiskuun. Hän juoksi silloin 100 metrin alkuerissä ennätyksensä 10,60, reväytti takareiden finaalissa, mutta oli silti toinen ajalla 10,82. 

–  Jalkaan tuli toisen asteen repeämä. Paraneminen kesti kaksi kuukautta. Vielä hallikauden alussa kovissa vedoissa tuntui, että siellä on jotakin. Hallikauden loppua kohden se on toipunut ennalleen, Tuomilehto sanoo.

Valmentajansa Lars Fargerholmin johdolla sprintteri on edennyt harjoittelussaan maltilla. Nopeus – ja voimatestien tulokset ovat talven aikana kuitenkin harpanneet mukavasti eteenpäin. Voimatreenit Tuomilehto tekee isänsä Pasin johdolla. Hän kiittelee myös tikkurilaisen painonnostoseuran tuomaa oppia nostotekniikoissa.

 Oulun Kalevan kisat ohjelmassa

Tuomilehto ei ole aiemmin kilpaillut Kalevan kisoissa, mutta ensi kesänä hän aikoo olla Oulussa haastamassa 100 metrin kotimaisia kärkinimiä.

– 10,48-49. Sellaisia 100 metrin aikoja olen ajatellut, mutta niitä voisi syntyä vain isoissa kisoissa, juoksija linjaa kesän tavoitteitaan.

– 17-vuotiaiden EM-kisat on kauden päätapahtuma, Kalevan kisat tulevat vain viikko sen jälkeen. Katsotaan missä kunnossa ollaan, mutta sinne Suomen top viiteen ja kuuteen ulkoradoilla pitäisi päästä.

Nuorten SM-halleissa Tuomilehto juoksee vain 60 metriä. 17-vuotiaiden toinen pikajuoksumatka on 300 metriä, mutta sen Tuomilehto jättää väliin.

– Jalat eivät oikein tahdo kestää noita 200 metrin radan kaarteita, Tuomilehto sanoo.

Nuorten SM-hallien pikamatkalta hän toivoo kovaa tulosta.

– Jos 60 metrillä kaikki on kohdallaan ja lähtö pitää, voidaan mennä alle 6,80:n.

Nuorten SM-hallit Helsingissä:

Lauantain aikataulu

Sunnuntain aikataulu

Lisätietoja


tuomilehto_lauri_porvoo_pysty_2016-1.jpg

Lauri Tuomilehto opiskelee parasta aikaa iltalukiossa ja suorittaa Point-collegen kaupallista tutkintoa.