Spotakova: Minua ei voiteta Lontoossa, Van Niekerk otti omansa, Kendricks vei thrillerin

Spotakova: Minua ei voiteta Lontoossa

Keihäänheittäjä Barbora Spotakovasta tuli Lontoon MM-kisoissa yksi viiden vuoden takaisen Lontoon olympiavoittonsa uusinut urheilija.

– Kai se johtuu jotenkin tästä Lontoon ilmasta, mutta tällä stadionilla minua ei voiteta, Spotakova veisteli puolivakavissaan.

Viisi vuotta sitten Spotakova voitti Lontossa olympiakultaa liki 70 metrin heitolla. Tiistain maailmanmestaruus heltisi 66,76 kantaneella heitolla, joka syntyi jo toisella heittokierroksella.

– En tiedä ansaitsinko tätä titteliä, se tuli niin helposti, Spotakova kertaili kilpailua.

Himmeämmät mitali menivät Kiinaan: Lingwei Li kiskaisi toiseksi ennätyksellään 66,25 ja karsinnassa ennätyksensä 67,59 heittänyt Huihui Lu oli kolmas heitettyään 65,26.

– Aika vaikea puoli vuotta on takana. Sen aikana oli useita vammoja, Li maisteli hopeaa ja ennätystään.

Makealta maistui menestys Spotakovallekin. Lontoon olympia- ja MM-kisojen välissä hän on synnyttänyt esikoisensa, voittanut EM-kultaa Zürichssä 2014 ja olympiapronssin Rio de Janeirossa viime vuonna. MM-kilpailuun lajin 36-vuotias ME:n haltija tuli yhtenä suosikeista heitettyään Timanttiliigan Lontoon kilpailussa heinäkuussa 68,26.

– Koko ajan oli luottavainen ja keskittynyt olo. Tiesin, että minulla on mahdollisuus mestaruuteen, Spotakova sanoi.

MM-titteli oli Spotakovalle uran toinen. Edellinen tuli Osakasta 2007. Olympiavoittojakin hänellä on kaksi.

– Mietin koko päivän tuota 10 vuoden takaista MM-titteliä. Lontoon olympiavoitostakin on melkein päivälleen viisi vuotta. Nuo faktat nostivat tunteita, Spotakova sanoi.

Van Niekerk: Olen tottunut maitohappoihin

Etelä-Afrikan Wayde Van Niekerk pinkoi MM-kisojen ensimmäisen mestaruutensa vaivatta. Hän johti 400 metrin finaalia alusta loppuun ja vei mestaruuden koleassa iltasäässä ajalla 43,98.

– Oli aika kylmä. 200 metrin asti oli vähän epäileväinen olo. Viimeiselle 150 metrille yritin löytää uutta vaihdetta, mutta löysäsin, kun tajusin voittavani, Van Niekerk sanoi.

Urakkaa helpotti Botswanan Isaac Makwalan poisjäänti. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) lääkintädelegaatti kehotti häntä jäämään sivuun vatsasairauden takia jo maanantaina 200 metriltä.

Van Niekerkin ainoaksi haastajaksi jäi Bahaman Steven Gardiner, jonka parhaat paukut paloivat välierien ennätysjuoksuun, joka sujui ajassa 43,89. Finaalissa Gardiner oli toinen ajalla 44,41. Qatarin Abbalelah Haroun vei MM-pronssin (44,48).

Van Niekerkin urakka jatkuu keskiviikkona 200 metrin välierissä ja torstaina loppukilpailussa. Rankka kisaohjelma ei huoleta.

– Olen aika tottunut siihen, että jalat ovat maitohapoilla. Minulla on hyvä tiimi, joka auttaa palautumisessa 200 metrille, Van Niekerk sanoi.

Makwalan kohtaloa Van Niekerk harmitteli.

– Näin hänet ennen 200 metrin alkueriä maanantaina, enkä voinut muuta kuin halata häntä ja toivottaa pikaista paranemista, Van Niekerk sanoi.

Mediatietojen mukaan Makwala yritti tulla stadionille ennen 400 metrin finaalia, mutta häntä ei laskettu.

Botswanan joukkue protestoi pitkin päivään, että Makwalaa ei ole kunnolla tutkittu, eikä joukkuetta informoitu IAAF:n päätöksestä, jonka mukaan Makwalalla epäiltiin olevan tarttuva virusinfektio, ja hänet olisi IAAF:n mukaan pitänyt eristää muista MM-joukkueiden jäsenistä 48 tunnin ajaksi.

IAAF:n mukaan Makwala tuli itse maanantaina tutkittavaksi MM-kisaorganisaation lääkärille, joka totesi juoksijan oireiden täsmäään virusinfektioon. Yhdestä MM-kisajoukkueen hotellista on tavattu virusperäistä suolistotulehdusta, joka Britannian terveysviranomaisten mukaan ei ole peräisin hotellista.

Lavillienie taisteli, Kendricks vei MM-tittelin

Seiväshypyn ranskalainen ME-mies Renaud Lavillenie on edelleen ilman maailmanmestaruutta. Yhdysvaltain Sam Kendricks sen sijaan liitti Lontoossa nimensä MM-tittelin haltijoiden joukkoon. Se varmistui, kun hän ylitti 595 kolmannellaan.

Olympiakisat ja EM-kisoja voittanut Lavillenie taisteli tittelistä kynsin ja hampain. Kun 582 ei ensimmäisellä ylittynyt, hän siirsi kaksi yritystä korkeuteen 589. Jälkimmäinen toi ylityksen ja taistelu jatkoi.

Korkeudesta 595 Lavillienie teki kaksi erittäin hyvää yritystä, ja siirsi sitten viimeisen yrityksensä korkeuteen 601, kun Kendricks meni 595.

Kuuden metrin ja sentin korkeus oli ranskalaiselle liikaa, ja hänen oli tyytyminen pronssiin, kun talven EM-hallien puolalainen mestari Piotr Lisek meni 589 oli toinen.

Kendricks, 24, oli viime vuonna MM-halleissa toinen ja pronssilla Rion olympialaisissa. Lontoon menestys oli hänelleensimmäinen isompi voitto vuoden 2014 Universiadien jälkeen. Kauden mittaan hän on liittynyt myös kuuden metrin ylittäjien joukkoon.

Kiprutolla oli aikaa vilkutella

Kesän tilastokärki ja olympiakakkonen, Yhdysvaltain Evan Jager teki 3000 metrin estefinaalista kilpailun viemällä letkaa kiihtyvällä vauhdilla viimeiset neljä kierrosta. Kenialainen olympiavoittaja Conseslus Kipruton pysyi kuitenkin helposti mukana, kun mentiin päälle 8.10:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia.

Kilpailun lopussa kenialaisella oli aikaa jopa vilkutella yleisölle samalla kun kiri mestariksi ajalla 8.14,12.

– Tiesin, että voitan, jos juostaan sinne 8.10:n tuntumaan, Kipruto sanoi. 

Loppusuoralla Jagerin ohi rynni myös Marokon Soufiane el-Bakkali. Viime kesän olympianelonen juoksi MM-hopean ajalla 8.14,49. Jagerin oli tyytyminen pronssiin (8.15,53).

– Juoksin niin kuin kuvittelin, että minulla on parhaat mahdollisuudet mestaruuteen. Viimeinen maili oli todella kova. Kaikki oli pelissä, Jager kertaili

Kenia on vienyt estejuoksun kaikkien aikojen MM-titteleistä neljää lukuunottamatta kaikki. Noista neljästäkin kaksi juoksi Qataria edustanut kenialainen Saif Saaeed Shaheen.

Bosse: Olisiko tämä unta

Lontoon olympiakisoissa neljänneksi jätetyn Pierre-Ambroise Bossen raju 200 metrin kiri kantoi nyt 800 metrin maailmanmestaruuteen. Ranskalaisen kausi alkoi myöhässä jalkavaivan takia, mutta finaalissa siitä ei näkynyt enää jälkeäkään.

– Juuri nyt elän omaa unelmaani, vai olisiko tämä sittenkin unta, Bosse hehkutti toivottuaan hurjan kirinsä jälkeen.

Bosse on viime vuosina nähty usein arvokisojen finaaleissa, mutta mitaleita ei ole hellinnyt viimeiseen viiteen vuoteen. Nyt mestaruus irtosi ajalla 1.44,67. Puolan Adam Kszczot kiri toiseksi ajalla 1.44,95. Kenian Kipeyegon Bett oli kolmas (1.45,21).

 Kilpailussa avauskierros juostiin 50,78:aan ja kisa ratkesi, kun Bosse avasi kiritaistelun 600 metrin juoksun jälkeen.

– Olisi pitänyt aloittaa oma kiri vähän aikaisemmin, aavistuksen Bossen rytminvaihdoksesta myöhästynyt Kszczot sanoi.

Naisen 200 metrin alkuerien uutinen, oli Yhdysvaltain Tori Bowien poisjäänti. Parasta vauhti pitivät hallitseva maailmanmestari, Hollannin Dafne Schippers ajallai 22,63, Bahaman Shaunae Miller-Uibo (22,69) ja Norsuunrannikon Marie Josée Ta Lou (22,70).


nierker_wayde_van_lontoon_finaali.jpg

Wayde Van Niekerkin ei tarvinnut juosta lähellekkään ME-vauhtia Lontoon MM-kisojen 400 metrin finaalissa. Mestaruuteen riitti täpärä 44 sekunnin alitus.


lisek_piot_kendricks_sam_lavillenie.jpg

MM-kisojen seiväskisan kärkitrio: Piotr Lisek, Sam Kendricks ja Renaud Lavillenie.


jager_evan_lontoo.jpg

Yhdysvaltain Evan Jager yritti viimeisen kilometrin vauhdinpidolla karkuun Kenian Conseslus Kiprutosta, mutta joutui tyytymään pronssiin.


bosse_pierre_ambroise_lontoo_.jpg

Ranskan Pierre-Ambroise Bossen tuttu 200 metrin kiri toi tällä kertaa MM-tittelin.