Spanovic sytytti yleisön, Mayerin EE ja Muirin tupla säväyttivät

Spanovic sytytti yleisön

Pituushyppääjä Ivana Spanovicin kasvot olivat Belgradin EM-hallien mainosvaltti, eikä hän pettänyt odotuksia. Hyppy toisensa jälkeen Spanovic huudatti Kombank-areenan yleisöä ja vei lajinsa mestaruuden kaikkien aikojen kolmanneksi parhaalla hallituloksella 724.

Spanovic on aiemmin voittanut ulko- ja sisäratojen EM-tittelin. Viime kesän olympialaisissa, kuten kaksissa edellisissä MM-kisoissa hän jäi kolmanneksi.

– Nyt oli todella tärkeää voittaa tämä kilpailu. Nauti siitä jokaisen sekunnin ajan, Spanovic hehkutti.

Yleisö kannusti Spanovicin loistavaan sarjaan, jonka toiseksi ja kolmanneksi parhaat hypyt kantoivat 717 ja 716.

Belgradin kisojen päätöspäivän sankareiden joukkoon nousivat myös miesten seitsenottelun Euroopan ennätyspisteet 6479 kasannut ranskalainen Kevin Mayer ja britti Laura Muir, joka voitti naisten 3000 metriä edellispäivän 1500 metrin voiton jatkeeksi.

Mayer kokosi kisoista tasaisen, lujan tulossarjan 60 metriä 6,95, pituus 745, kuula 15,66, korkeus 210, 60 m:n aidat 7,88, seiväshyppy 540 ja 1000 metriä 2.41,08. Hän kukisti toiseksi otelleen Espanjan Jorge Urenan 252 pisteellä.

Ottelun seiväshyppyyn kului yli kolme tuntia. Mayer ja Saksan Niels Pittomvils taivuttivat kumpikin 540. Myer meni sen ensimmäisellään, Pittomvils toisellaan. Kumpikin pudotti kolmesti 550:stä.

Ottelussa nähtiin rajua draamaa, kun serbialaisyleisön suosikki Mihail Dudas kaatui ja suistui radalta 1000 metrin loppusuoran alussa. Hän oli tuossa vaiheessa juossut itsensä yleisön kannustamana aivan puhki. Dudas oli kilpailussa neljäs ennen päätösmatkaa, mutta tuli lopulta hylätyksi.

Muir: Valvoin aamukolmeen

Laura Muir ehti juosta hallikaudella 3000 Euroopan ennätyksen ja 1000 metrin Euroopan kaikkien aikojen parhaan ajan ennen kuin voitti EM-halleissa. Muir höysti 3000 metrin mestaruuden kisaennätyksellä 8.35,67.

Naisten 3000 metriä vauhdittanut ex-kenialainen Yasemin Can oli toinen Turkin ennätyksellä 8.43,46. Muir ratkaisi kisan 300 metriä ennen maalia.

– Olen eilen valveilla aamukolmeen 1500 metrin jälkeen. Menin ajoissa nukkumaan, mutta en saanut unta. Jalat tuntuivat silti hyvältä, vaikkakin väsyneiltä. Jaksoin roikkua Canin vauhdissa, Muir kertaili.

Norjan Henrik Ingebrigtsen kirkasti edellisten EM-hallikisojen 3000 metrin pronssin hopeaksi, mutta ei kyennyt kukistamaan marokkolaistaustaista Espanjan Adel Mechaalia. Viime kesän EM-kisojen 5000 metrin kakkonen vei mestaruuden ajalla 8.00,60. Ingebrigtsen oli toinen ajalla 8.00,93.

Miesten 800 metrillä Puolan Adam Kszczotin kokemus oli valttia. Kaksinkertainen ulkoratojen, ja nyt kolminkertainen halliratojen Euroopan mestari, vei voiton ajalla 1.48,87. Andreas Bube nappasi Tanskalle hopean mitalin ajalla 1.49,32.

Sveitsin Selina Büchel uusi naisten 800 metrin mestaruuden äärimmäisen tasaisen taiston jälkeen. Britti Shelayna Oskan-Clarke yritti lopussa puoliväkisin ohi, mutta Büchel piti pintansa ja vei voiton ajoin 2.00,38-2.00,39.

Naisten 60 metrillä britti Asha Philip pinkoi mestariksi maansa ennätyksellä 7,06. Se oli brittien pikaviestijoukkueissa menestyneen 26-vuotiaan juoksijan uran ensimmäinen arvokisavoitto sitten 17-vuotiaiden 100 metrin MM-tittelin.

– Valmentajani on hokenut minulle jo tovin, että pystyn siihen. Nyt uskoin siihen itsekin, Philip tuumi mestaruudestaan.

Puola mitalitilaston ykkönen, Ruotsille neljä mitalia

Puolan Sylwester Bednarek sai korkeushypyssä palkinnon sitkeydestään. Hän nousi vuoden 2009 MM-kisoissa pronssille, mutta on sittemmin käynyt läpi kaksi polvi- ja yhden akillesjänneleikkauksen.

Kuluvan talven kisoissa Bednarek on ollut kunnossa ja ylitti alkutalvesta ennätyksensä 233. Belgradissa sentin heikompi tulos toi mestaruuden. Kaksi yritystä 234:stä ja yksi 235:stä eivät tuottaneet tulosta.

Britti Robbie Grabarz ylitti 230 ensimmäisellään ja sai hopean. Hän pudotti kerran 232:stä ja yritti sitten taistella mestaruudesta kahdella yrityksellä 234:stä, muttei onnistunut.

EM-hallien mitalitaulukon kärkeen kiilasi Puola 12 mitalilla (7+1+4). Britannia oli toinen 10 mitalilla (5+4+1) ja Saksa kolmas yhdeksän mitalillla (2+2+5).

Ruotsi oli neljällä mitalilla paras pohjoismaa (0+2+2). Tanska, Norja ja Islanti saivat kukin yhden mitalin. Suomen saalis oli neljä pistesijaa.

Kevin Mayer voitti Belgradissa seitsenottelun EE-tuloksella ja taivutti seiväskisassa 540.