Sormunen: Neljä naista heittää kesällä yli 60 metriä

Sormusella kuudes perättäinen mestaruus kiikarissa

Siitä on yksitoista vuotta, kun kolme suomalaista naista heitti edellisen kerran samana vuonna keihästä yli 60 metriä. Seuraavan kerran se on mahdollista heti kotimaisen keihäskesän 27. toukokuuta käynnistävässä Vantaan Kultainen Keihäs -kilpailussa.

– 60 metrin ylittäjiä voi ensi kesänä aivan hyvin olla neljä, sanoo Oona Sormunen, joka on itse yksi ehdokkaista.

Viime kesänä 60 metrin rikkojien kerhoon liittyivät Heidi Nokelainen, joka oli kotimaan tilaston ykkönen tuloksella 62,13 ja Jenni Kangas, joka heitti 60,70. Sanni Utriainen on rikkonut 60 metriä jo aiemmin. Hänen kesän pisin heittonsa kantoi 59,41. 

– Muistan, ne ajat kun meillä oli Heli Rantanen, Taina Kolkkala, Mikaela Ingberg ja Paula Tarvainen heittämässä yli 60 metriä. Olisi hienoa, jos nyt päästäisiin samaan, Sormunen sanoo.

Se on mahdollista jo Vantaalla, jossa koko kotimaan viime kesän kärkinelikko on mukana. Sekään ei ole mahdotonta, että Lontoon elokuisiin MM-kisoihin lähtee kolme suomalaista heittäjää. Tulos on raja 61,40.

Omassa harjoittelussaan Sormunen on yli 60 metrin vauhdissa.

– Nyt on ihan hyvä tilanne. Syksyllä menetin treenipäiviä selkävaivojen takia, mutta joulun jälkeen asiat ovat menneet hyvin, Sormunen sanoo.

Seppo Rädyn valmentama tohmajärveläinen voimanpesä on kamppaillut viime vuosina olkapää- ja selkävaivojen kanssa. Varsinkin selässä on ollut monenlaista vaivaa, mutta Sormunen on oppinut harjoittelemaan ja elämään niiden kanssa.

– Harjoittelun rytmitystä ja sisältöä on pitänyt katsoa tarkkaan ja reagoida siihen heti, jos selkä tuntuu olevan ärtyneempi, ettei se pääse sellaiseen tilaan, että menetetään treenipäiviä, Sormunen sanoo.

Tekniikka vaihtui, rauta liikkuu

Viime kesänä Sormunen haki ailahtelevaan tekniikkaansa ryhtiä siirtymällä neljän heittoaskeleen rytmiin aiemman viiden sijaan. Se on aikuisheittäjälle iso muutos.

– Kun on 13 vuotta heittänyt jollakin rytmillä, eihän se sormia napsauttamalla muutu, mutta nyt se alkaa tuntua jo omalta, Sormunen sanoo.

Talven Sormunen on heittänyt pressuun kotimaisemissaan Tohmajärvellä. Tekniikkavinkkejä on haettu myös ex-heittäjä Jorma Markukselta Oulusta.

– Seppo määrittelee harjoittelun kokonaisuuden. Hänen poikansa Tomi on tehnyt punttiohjelmat ja Jorma on ollut Sepon lisäksi se toinen silmäpari tekniikka-asioissa, Sormunen kertoo.

Vaikka selkä on pakottanut Sormusen jättämään esimerkiksi tempauksen, 70-kiloinen heittäjä työntää 110 kiloa, joten perusvoiman puutteeseen 60 metrin heitot eivät kaadu.

– Punttitreenejä on ollut aiempaa vähemmän, mutta ominaisuudet ovat silti parantuneet, Sormunen sanoo.