Söderbergin pitkä ura päätökseen: Nyt on aika antaa tilaa nuoremmille

Moukarinheittäjä David Söderbergin pitkä ura on päättynyt. Söderberg ei kilpaillut viime kesänä. Toiveet heittää Dohan MM-kisoissa katkaisi selkävaiva. Päätös uran lopettamisesta kypsyi pikkuhiljaa syystalven aikana.

– Päätöksen tekeminen oli pitkä prosessi. Ei ollut tiettyä päivää, jolloin se syntyi. Halua jatkaa uraa olisi ollut, mutta kun huomaa, että suurin osa treenistä on kuntoutusta, se syö motivaatiota. Pari treeniä pystyy tekemään ja sitten jossakin paukahtaa, Söderberg kertoo.

– Joulukuussa kokeilin vielä treenata lämmössä Kanarian saarilla, mutta totesin, että nyt on mies siinä iässä, että on aika antaa tilaa nuorille.

Vöyrillä asuva Söderberg, 40, heitti hulppean uran. Hän oli pistesijoilla, eli kahdeksan parhaan joukossa kahdesti EM-kilpailuissa ja kerran MM-ja olympiakisoissa. Oma ennätys on 78,83. Kalevan kisoista Söderberg heitti komeat 15 mitalia.

– Kyllähän se on koko urheilijana olemisen matka on se, josta jää parhaat muistot, mutta yksittäisistä kilpailuista olympialaiset ja Pekingin MM-kisat, jossa sain vaikean kauden jälkeen heitettyä kauden parhaan tuloksen, ovat päällimmäisenä mielessä, Söbergberg sanoo.

– Totta kai aina oli hienoa kilpailla, kun sai olla maajoukkueasu päällä.

Söderberg kilpaili olympiakisoissa kolmesti ja heitti Riossa 2016 kahdeksanneksi. Pekingin MM-kisoissa hän oli kuudes.

Pekingin MM-kisoissa David Söderberg heitti kuudenneksi kauden parhaallaan 76,92.

Valmentajan työt kiinnostavat

Oman uransa ohella Söderberg on toiminut jo viiden vuoden ajan fysiikkavalmentajana Vöyrin urheilukiossa ja nauttinut työskentelystä nuorten urheilijoiden kanssa. Hän on ollut apuna myös Camilla Richardssonin valmentajana voimapuolella.

Nyt, kun oma aktiiviura on ohi, valmentajan työt kiinnostavat.

– Omalta uralta ja valmentajan töistä urheilulukiossa on kertynyt aika laaja kokemus urheilusta ja huippu-urheilijan polusta. Hienoa, jos pystyn siitä jakamaan jollekulle. Katsotaan mitä tapahtuu, Söderberg sanoo.

Omalla urallaan Söderberg harjoitteli useiden valmentajien johdolla, viimeksi Ulf Frimanin kanssa, joka oli aikanaan Söderbergin valmentaja yleisurheilukoulussa. Söderbergiä valmensivat myös Guy Kulman, Tommy Södergård, Arto Rinta-aho ja Antti Vierula.

– Viime aikoina tarvitsin valmentaa lähinnä siihen, että saatoin pallotella hänen kanssaan omia ajatuksia. Oli hyvä myös, että on joku joka vetää tarvittaessa käsijarrua, kovana harjoittelijana tunnettu Söderberg sanoo.

”Täytyy uskaltaa tehdä päätös ja panne se täytäntöön”

Pitkän uran tehneen huippu-urheilijan ei tarvitse pitkään miettiä, mitä antaa neuvoksi huippu-urheilijaksi mielivälle.

– Täytyy uskaltaa tehdä siitä päätös ja panna se täytäntöön. Täytyy myös hankkia tietoa ja olla valmis hakemaan oikeita olosuhteita tai valmennusta vaikka kauempaa, jos sitä ei läheltä löydy, Söderberg sanoo.