Söderberg vertyi MM-kuutoseksi: Oli huikea kisa

Söderberg vertyi MM-kuutoseksi: Oli huikea kisa

Moukarinheittäjä David Söderberg tuntee kroppansa. Hän sanoi jo keväällä urheilijan tyrä -leikkauksen jälkeen ehtivänsä syyskesäksi 76 metrin kuntoon.

Pekingin MM-kisojen finaalissa hän heitti ensimmäisellä yrityksellään kesän kotimaisen kärkituloksen 76,92 ja otti komean kuudennen sijan. Se on 36-vuotiaan heittäjän arvokisauran paras sijoitus.

– Sanoin jo Kalevan kisoissa, että ehdin kyllä kuntoon Pekingiin mennessä, mutta on eri asia ehdinkö koneeseen, Söderberg muisteli.

Paikan MM-joukkueessa vöyriläinen sinetöi Helsingissä viimeisenä tuloksentekopäivänä käydyssä kilpailussa, jossa hän heitti 76,03. Pekingin finaalissa hän sai mainion taisteluvireen päälle heti ensi metreistä lähtien.

– Oli huikea kisa. Se lähti liikkeelle niin kuin olin suunnitellut. En yrittänyt täysillä, siinä oli sellainen vauhti ja se oli sellainen heitto kuin mitä minä normaalisti teen. Se vaan lähti hyvin kiertämään, Söderberg muisteli ensimmäistä ja pisintä heittoaan.

 

”Jos kisat olisivat olleet ensi viikolla”

Avausheiton onnistuminen vapautti tunnelman ja Söderberg alkoi metsästää nappiheittoa.

– Muut heitin täysillä. Otin riskiä. Se vaan on niin pienestä kiinni, lähteekö heitto oikealla radalle. Nyt ne oli 75-metrisiä. Yksi heitto kuitenkin onnistui, Söderberg kertaili.

Pitkään näytti, että unkarilaisen konkariheittäjän Krisztián Parsin 77,32 riittää pronssiin. Söderberg uskoi kisan aikana, että tuo tulos on hänen ulottuvillaan.

– Onneksi ne heittivät sitten lopussa pidemmälle, Söderberg tuumi.

Puolan Paweł Fajdek uusi Pekingin kilpailussa Moskovassa heittämänsä maailmanmestaruuden kilpailun ainoalla 80 metrin ylityksellä 80,88. Tadzhikistanin Dilshod Nazarov oli toinen heitettyään 78,55 ja Puolan Wojciech Nowicki nappasin pronssin sentilleen samalla tuloksella 78,55. Nazarovin toinen heitto oli pidempi kuin Nowickilla.

– Ehkä jos MM-kisat olisivat olleet ensi viikolla, Söderberg tuumi ja viittasi siihen, että kunto olisi voinut riittää vielä askeleen pari lähemmäksi mitalitaistelua.

 

Seppänen hakee lisävinkkejä tekniikkaan

Söderbergin seuraavat tavoitteet ovat ensi kesän EM-kisoissa ja olympiakisoissa aivan kuten Tuomas Seppäsellä, joka paransi MM-kisoissa kaksi pykälää viime vuoden EM-kisojen sijoitustaan aivan kuten Söderberg.

Seppänen oli kymmenes heitettyään kolmannell yrityksellään 73,18.

– Pientä haparointia ja liian paljon tehoja, Seppänen kertasi pari ensimäistä heittoaan.

Kolmas onnistui jo paremmin, vaikka aivan parastaan porilainen ei saanut irti. Silti nousu rankingin kautta kisoihin ja edelleen MM-finaalin kymmenenneksi, oli heittäjältä loistosuoritus.

– Olihan se mukava jättää pari kaveria taakse, Seppänen veisteli.

Seppänen on jo aiemmin ollut yhteyksissä moukarinheiton japanilaisen olympiavoittajan Koji Murofushin kanssa. Jatkossa tarkoitus on tiivistää yhteistyötä ja ehkä hakea hieman lisäoppia muualtakin.

– Valmentajani Juha Lahtisen kanssa me osaamme perustyön ja näköjään kunnonajoituksenkin, mutta tekniikka tarvitsee aina pientä virittelemistä, Seppänen tuumi.