Söderberg, Liipola, Bäck, Pulli ja Kangas jahtaavat EM-finaalipaikkaa

Söderberg

Berliinin EM-kisoissa nähdään maanantaina suomalaisia kisojen molemmilla areenoilla: moukarinheittäjien David Söderbergin ja Henri Liipolan sekä pituushyppääjien Kristian Bäckin ja Kristian Pullin urakka alkaa karsinnalla Berliinin olympiastadionilla.

 Kuulantyöntäjä Arttu Kangas puolestaan karsii kaupungin keskustaan Breitscheidplatzille rakennetulla työntöpaikalla. Sama paikka toimii kisojen palkintojen jakojen näyttämönä.

Moukarinheiton karsintaraja on 76 metriä. Edellisissä EM-kisoissa loppukilpailuun riitti alle 73-metrin heitto, mutta nyt finaalipaikan raja noussee korkeammalle.

– 73-metrinen voi riittää jatkoon, mutta sitä on tosi vaikea sanoa. Amsterdamin EM-kisoissa tulosta pudotti vesisade. Jossain 73–75 metrin välillä se on, David Söderberg arvioi.

Söderberg, 38, heitti pistesijan kaksista edellisestä EM-kisoista. Nyt hän lähtee karsintaan erikoisesta tilanteesta. Alkukesän allergiavaivat ja kuumeen nostanut virustauti verottivat harjoittelua. Takana on vain yksi kilpailu. Viikko sitten moukari lensi Helsingissä 73,46.

Kilpailun jälkeisen viikon aikana Söderberg on keskittynyt hakemaan terävyyttä tekemiseen.

– Tein perjantaina muutaman heiton. Sen lisäksi olen tehnyt muutaman kevyen punttitreenin. Niiden tehojen perusteella millä perjantaina heitin, on vaikea sanoa kunnosta mitään. Mutta lauantainen punttitreeni oli ok ja aika terävä, Söderberg miettii.

Liipola: Rennolla heitolla hyvä vauhti palloon

Uransa parasta kilpailukautta heittävä Liipola on tänä kesänä lennättänyt moukaria parhaimmillaan 75,47, mutta rahkeissa on varaa parempaan.

– Olen hyvässä fyysisessä kunnossa. Ainoa huoli on se, että malttaisin heittää rennosti, etten lähtisi yrittämään liikaa. Sen kun tekee, moukarin säde pienenee ja pallon nopeus laskee, Liipola sanoo.

– Karsinnassa tavoitteena on hyvä heitto, sellainen rento, jolla saa hyvät vauhdit palloon.

Liipola on nautiskellut Berliinissä ensi kertaa urallaan arvokisojen tunnelmasta, mutta on samalla yrittänyt pitää ajatukset irti moukarinheitosta. Normaalisti se tapahtuu opiskelemalla ja rakentelemalla kaikenlaisia teknisiä välineitä. 

– Viimeksi rakensin polkupyörän, jossa on ruohotrimmerin moottori. Se oli aika helppo tehdä, mutta vaatii vielä vähän viilaamista, Liipola veisteli.

”Fajdek voi saada käkättimeen”

EM-kisoissa heittävien moukarimiesten joukossa on kolme 80 metrin rikkojaa tältä kesältä: Puolan Wojciech Nowicki, joka on heittänyt 81,85, hallitseva maailmanmestari Paweł Fajdek, joka on kesän mittaan heittänyt 81,14 sekä britti Nick Miller.

Miller heitti kevättalvella Gold Coastin Kansainyhteisön kisoissa voittoon maansa ennätyksen 80,26, mutta sittemmin pisin heitto on kantanut 77,05.

Aiemmin kesällä Puolassa maan kärkimiesten harjoitusleirillä piipahtanut Liipola uskoo, että Puolan kaksikko on vahvoilla tiistai-illan EM-finaalissa.

– Luulen, että Pawel Fajdek voi saada käkättimeen, Nowicki on heittänyt niin hyvin. Britti Miller näytti myös hyvältä treenikentällä, Liipola sanoo.

Liipola ja Söderberg ovat EM-kisatilastoissa sijoilla 21 ja 30.

Pulli: Vauhdin lyhentäminen on tuttua

Miesten pituushypyssä karsintaraja on kahdeksan metriä. Pulli ylitti sen viime kesänä kahdesti. Tämän kesän paras on alkukesän 791, mutta harjoituksissa on mennyt tuntuvasti pidemmälle.

EM-areenalla Pulli hakee pidempää hyppyä lyhentämällä vauhtia 18 askeleesta 14 askeleeseen. Tavoite on saada ponnistus toimimaan paremmin.

– Vauhdin lyhentäminen ei ole minulle uusi juttu. Viime talven hallikaudella parhaat hypyt tulivat 14 askeleen vauhdilla, Pulli sanoo.

Mikä on vauhdin lyhentämisen idea?

–  Minulla on ollut sitä ongelmaa, että juoksurytmi on lähtenyt muuttumaan. Olen lähtenyt liikkeelle niin innokkaasti, että 18 askeleella olen juossut itseltäni jalat alta ennen ponnistusta, Pulli sanoo.

– Lyhyessä ajassa ei voi lähteä muuttamaan koko juoksun rytmitystä, mutta vauhtia voi pudottaa tiputtamalla hieman askelmääriä.

Pulli saa kovan nopeuden aikaiseksi myös lyhyemmällä vauhdilla. Hän uskoo, että arvokisojen tunnelmakin auttaa, myös viimeiset harjoitukset luistivat.

Bäck: Allergiaongelmat helpottivat

Bäck osoitti Jyväskylän Kalevan kisoissa kauden parhaallaan 793, että edellytyksiä pitkiin hyppyihin on olemassa. Kesän tuloksentekoa ovat kiusanneet allergiaongelmat.

– Olen viime ajat keskittynyt terveyteen. Kaikki on muuten kunnossa, mutta terveyden kanssa on ollut ongelmia, Bäck viittaa allergiaan.

Berliinin tulo oli Bäckille helpotus.

– Täällä hengitys on kulkenut paremmin. Isommassa kaupungissa voi olla ilmassa muuta, mutta täällä ei ole pujon siitepölyä, Bäck sanoo.

EM-kisoihin osallistuva hyppääjäkaarti on tasainen. Päälle 820 ovat ponkaisseet tshekki Radek Juška (827), Kreikan Miltiádis Tentóglou (824), Ukrainan Serhi Nykyforov (820) ja Saksan Julian Howard (820). Kahdeksan metrin tuntumassa on useita hyppääjiä. 

Bäck ponnisti kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa viidenneksi. Silloin karsinnassa riitti hieman vajaa 790, kuten kaksi vuotta aiemmin Zürichissä. Bäck ei halua arvailla, mikä on tilanne Berliinissä.

– Kahdeksan metriä riittää, Bäck viittaa karsintarajaan.

– En usko, että taso olisi Amsterdamista noussut, Pulli arvioi.

Bäck ja Pulli ovat EM-kisatilastossa sijoilla 21 ja 22.

Kangas: Hermoston ylirasitustila talttui

Kangas lähtee Breitscheidplatzin kuulakarsintaan uteliaana. Hänelle katukisan tunnelma sopii. Hyvän mielen jättivät myös viimeiset harjoitukset, vaikka viime aikojen kisoissa 19 metrin ylitys ei ole onnistunut.

– Olen tullut siihen tulokseen, että viimeisen kuukauden vähän heikommat tulokset johtuivat jonkunasteisesta hermoston ylirasitustilasta. Kalevan kisoissa kirkastui, että nyt ei kaikki ole niin kuin pitää. Siksi kevennettiin harjoituksia, lisättiin lepoa ja B-vitamiinin saantia, Kangas sanoo.

– Tein lyhyempiä ja terävämpiä treenejä ja sain sitä kautta aikaiseksi parempaa tekemistä.

Kuulan karsintaraja on 20,40. Jatkoon riittäneen 19,80:n tuntumaan menevä tulos. Kankaan kesän paras on 19,57, joten karsinnassa pitää onnistua hyvin, jos mielii jatkoon.

– Parissa viimeisessä harjoituksessa kroppa antoi sellaisia signaaleja, että päätin lähteä EM-kisoihin, kun tulosraja on tehty. Tuli fiilis, että finaalipaikka on realistinen tavoite. Kesän paras työntö siihen kuitenkin vaaditaan.

Kuulan tilastokärki EM-kisoissa 22,08 työntänyt Puolan Michał Haratyk. Kaikkiaan seitsemällä työntäjällä on yli 21 metrin tulos. Yleisön suosikki on kolme edellistä EM-tıtteliä voittanut Saksan David Storl. Hän on tänä vuonna työntänyt 21,58.

Kävelijöistä ja muista tiistain suomalaisista juttua maanantaina

Ylen lähetysajat

Maanantai 6.8.

Klo 16.45 TV2 ja Yle Areena

Klo 17.00 Yle Puhe.

EM-kisojen aikataulu

(Ajat Suomen aikoja)

Maanantai 6.8.

17.05 Moukari, miehet kars.
17.30 100m, miehet alkuerät
17.35 Pituushyppy, miehet kars.
18.05 400m aidat, miehet alkuerät
18.30 Moukari, miehet kars.
18.35 Kuula, miehet kars.
18.45 100m , naiset alkuerät
19.55 Kuula, miehet kars.

Livetulokset