Snäll maustaa syksyä kilpailemalla, Pajulahdesta haussa paikka PM-maastoihin

Snäll maustaa syksyä kilpailemalla

Forssan Salaman kestävyysjuoksija Astrid Snäll on maustanut syksyn treenejä kilpailuilla. Puolimaratonin ennätys Turussa, Lidingöloppetin 22-vuotiaiden sarjan kakkostila Ruotsissa ja duathlonin kakkostila junioreiden EM-kisoissa Ibizalla tulivat harjoittelun lomassa.

Jatkoa on luvassa Liikuntakeskus Pajulahden maastojuoksutapahtumassa sunnuntaina. Sieltä Snäll hakee paikkaa Islannin Reykjavikissa marraskuussa juostaviin PM-maastoihin. Syksyn maastokauden päätavoite hänellä on joulukuinen maastojuoksun EM-kilpailu Hollannin Tilburgissa.

– Olen tykännyt kilpailla, nyt kun jalat ovat kunnossa. Näin ei ole aiemmin syksyllä ollut, Snäll viittaa pariin viime syksyyn.

Nopeus ja juoksutekniikka kehityskohteina

Snäll, 18, päätti elo-syyskuun taitteessa vahvan ratakauden urakoimalla Tampereella Ruotsi-ottelussa kaksi matkaa. Päämatkalla, 3000 metrin esteissä maaottelujuoksu päättyi ennätykseen 10.07,67. Samoin kävi seuraavana päivänä 10 000 metrillä ajalla 35.28,14.

– Ratakauden jälkeen oli aika pitkä ylimenokausi. Silloin sain tehdä mitä halusin, Snäll kertoo.

Se tarkoitti, että Snäll viiletti Turun Ruissalossa puolimaratonin 1.21.59 ja juoksi viikko myöhemmin Lidingöloppetin maastojuoksutapahtumassa 22-vuotiaiden 10 kilometrillä toiseksi ajalla 37.06. Sarjan voitti Ruotsin Frida Karlsson, joka ehti maaliin ajassa 36.20.

– Turun puolimaratonilla oli hirveä tuuli. En yrittänyt juosta kovaa, vain sitä vauhtia, mitä juoksen vauhtikestävyyslenkkejä, ja sitä vauhtia kisa kulkikin. En ollut maalissa mitenkään loppu, vaikka kahdeksan kilometrin jälkeen juoksin yksin, Snäll muistelee.

– Lidingössäkin juoksin periaatteessa vain kuntoillen. Ajattelin, että juoksen kympin 37 minuutin pintaan ja sinne se meni. Sarjan voittaja irtaantui heti alussa. En lähtenyt seuraamaan. Luulin, että se on vanhemmassa sarjassa, ja arvelin, että hän sakkaa, kun lähti niin kovaa.

Ylimenokauden päätteeksi Snäll piti valmentajansa Ari Ketolan kanssa palaverin, jossa sovittiin yhteistyön jatkosta ja harjoituskauden linjauksista.

– Tavoitteena on kehittää nopeutta ja juoksutekniikkaa. Estejuoksu on kesän päämatka arvokisoissa. Sitä ajatellen perus- ja vauhtikestävyys ovat hyvällä tasolla, mutta 800 ja 1500 metrin nopeus on liian heikko, Snäll sanoo.

– Juoksutekniikassa haetaan mahdollisimman ryhdikästä ja taloudellista askelta. Minulle sen saavuttamisessa tärkeintä on lantion hallinta.

”Se pärjää, jolla on paras hapenotto”

Pajulahden kisaan Snäll tulee tuoreena duathlonin junioreiden EM-kisojen hopeamitalistina. Ibizan kilpailussa olisi ollut edellytyksiä taistella mestaruudestakin, mutta kaksi aikasakkoa verottivat tulosta.

– Se oli sellainen välipala ja hauskan pitoa, Snäll sanoo duathlonista.

Pajulahdessa Snäll hakee voittoa 19-vuotiaiden 4 kilometrin kilpailusta.

– Maastojuoksu on mukavaa vaihtelua harjoitteluun, ja maastossa pärjää se, jolla on paras hapenottokyky, Snäll sanoo.

Pajulahti Cross Country Carnivalin ohjelma ja osallistujat