SM-viesteissä luvassa tasaisia voittotaistoja – JKU:lla tiukka ote Kalevan Malja -kilpailun voitosta

Viestijuoksun Suomen mestaruuksista kilpaillaan lauantaina ja sunnuntaina (10.–11. syyskuuta) Jyväskylässä Harjun kentällä. SM-viesteihin päättyy myös kuluvan vuoden Kalevan Malja -kilpailu.

JKU johtaa seurojen välistä Kalevan Malja -taistoa pistein 360. Toisena on Turun Urheiluliitto pistein 317,5 ja kolmantena Kalevan Maljan voittoa puolustava Tampereen Pyrintö 284 pisteellä.

Kalevan Maljan voittaa vuosittain ulkoratojen Suomen mestaruuskilpailuissa eniten SM-pisteitä kerännyt seura. Vahvana viestiseurana JKU on tukevasti kiinni seuran seitsemännessä Kalevan Maljan -voitossa.

JKU suosikki pikaviesteissä

JKU on vahva suosikki varsinkin miesten ja naisten  4 x 100 metrin viesteissä. Viime vuonna miesten mestari oli Borgå Akilles ajalla 40,40 JKU:n seuratessa heti tuntumassa tuloksella 40,47.

Nyt porvoolaisilta puuttuu joukkueestaan 10,57-ennätyksen omaava William Thor. Jyväskyläläisten yksi viestinviejä on aitajuoksija Elmo Lakka.

– Voittamaan lähdemme ja haemme myös hyvää aikaa. Jos kaikki menee nappiin, uskon jopa Suomen ennätyksen oleva mahdollinen, Lakka kertoo.

Pikaviestin SE on Turun Urheiluliiton 40,07 vuodelta 1998.

– Takki auki emme voi kisaan kuitenkaan lähteä. Kova vastus tulee ainakin Oulun Pyrinnöltä, Lakka muistuttaa.

Jyväskyläläisten joukkue on juoksujärjestyksessä Santeri Kuusiniemi, Elmo Lakka ja Ilari Manninen, jotka ovat kaikki pika-aitureita, sekä ankkurina 400 metrin spesialisti Viljami Kaasalainen.

Naisten 4 x 100 metrin viime vuoden mestari oli Veitsiluodon Kisaveikot, mutta joukkue menetti ykkösjuoksijansa Mette Baasin tänä vuonna Joensuun Katajaan. Nyt suosikkeja ovat viime vuoden hopea- ja pronssijoukkueet Helsingfors IFK ja JKU sekä Espoon Tapiot.

Tämän vuoden 100 ja 200 metrin Suomen mestari Anniina Kortetmaa on tärkeä lenkki JKU:n joukkueissa 4 x 100 ja 4 x 400 metrin viesteissä.

– Taistelemme mestaruudesta, mutta tasainen kisa on tiedossa. Voittoon tarvitaan onnistuneet vaihdot, Kortetmaa ennustaa.

JKU:n joukkue on juoksujärjestyksessä Maija Jussila, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja ankkurina Sara Francis.

– Nelosen viestissä meidän tavoitteenamme on ainakin pistesija. Minulle se on jännittävä juoksu vauhdinjaon takia, sillä olen juossut matkaa niin vähän. Mutta eiköhän se mene 200 metrin rutiinilla, Kortetmaa kertoo.

Miehillä luvassa tasainen 4 x 400 metriä, HIFK vahva suosikki naisissa

Suomen Urheiluliiton 400 metrin valmentaja Petra Stenman ennustaa 4 x 400 metrin viesteihin jännittäviä asetelmia.

– Miesten viestissä on tasaisia joukkueita: Helsingin Kisa-Veikot, jolle viime vuoden mestari KU-58 Vantaalta menetti täksi vuodeksi tärkeän lenkin, Elias Jradin, Sibbo Vargarna Eljas Aallon vauhdittamana ja tietysti JKU, jolla on riveissään Suomen 400 metrin ykkösnimi Viljami Kaasalainen.

– Naisissa viime vuoden mestari HIFK on suurin suosikki Viivi Lehikoisen johdattamana. Lahden Ahkera ja JKU ovat vahvoja mitalikanditaatteja, kuten myös Joensuun Kataja, jolla on joukkueessaan Mette Baasin lisäksi myös toinen Kalevan kisojen 400 metrin finalisti Silja Kempas.

Suurseurat jylläävät pitkissä viesteissä – 15-vuotiaiden pitkissä viesteissä osallistujamäärät nousussa

Pitkissä viesteissä kilpaillaan kolmatta vuotta uusilla matkoilla: miesten ja naisten 4000 metrin viesti, DMR (distance medley relay), jossa osuudet ovat 1200, 400, 800 ja 1600 metriä sekä miesten ja naisten sekaviesti 4 x 1500 m, jossa joukkue koostuu kahdesta miehestä ja kahdesta naisesta.

Viime vuonna miesten DMR:n kärki oli HKV, Joensuun Kataja ja Lahden Ahkera, naisissa Lahden Ahkera, Turun Urheiluliitto ja HKV. 4 x 1500 metrin mitalistit olivat Lahden Ahkera, JKU ja HKV.

SUL:n kestävyysjuoksujen lajivalmentaja Rami Virlander ennakoi viime vuoden mitalistien olevan vahvoja tänäkin vuonna.

– Myönteistä on, että perinteisten vahvojen seurojen rinnalle on nuorissa nousemassa esimerkiksi Mikkelin Kilpa-Veikot, Lappeenrannan Urheilumiehet ja Vantaan KU-58, joissa tehdään innokkaasti työtä juoksu-urheilun eteen. 15-vuotiaiden 4 x 800 metrin viesteissä joukkuemäärät ovat myös selvästi viime vuotta parempia, Virlander kertoo.

Paraurheilijat ensimmäistä kertaa mukana

Miesten ja naisten kilpakävelyissä Espoon Tapioilla on vahvat joukkueet. Seura puolustaa miesten 3 x 3000 metrin viestin voittoa. Naisten 3 x 3000 metrin viestin voitti vuosi sitten Lapuan Virkiä, jolla ei nyt ole joukkuetta, joten Laitilan Jyske ja Lappeenrannan Urheilu-Miehet haastavat Espoon Tapiot.

Tänä vuonna SM-viesteissä nähdään myös paraurheilijoita, kun turkulainen Turunseudun Kenttäurheilijat kilpailee miesten 4 x 100 ja 4 x 400 metrillä joukkueella Eevert Haakana, Jarko Hammar, Eetu Kuisma ja Antti Hovi.

Parayleisurheilukisoissa nelikko kilpailee eri luokissa: Haakanan luokka on T38, Hammarin T64, Kuisman T37 ja Hovi T38.

https://jku.fi/sm-viestit-2022/