SM-maraton helteisessä Turussa: Niemi ja Lindroos mestareiksi

Turun Urheiluliiton Aino Niemi ja Helsingin Juoksijoiden Kristian Lindroos voittivat maratonjuoksun Suomen mestaruudet Turussa Paavo Nurmi Marathonilla.

Niemen voittoaika oli 2.45.41. Hopealle juoksi Kenttäurheilijat-58:n Laura Manninen ajalla 2.46.53 ja pronssille Esbo IF:n Eerika Lehtola ajalla 2.54.05. Neljäs oli Lempäälän Kisan Yleisurheilun Klaara Leponiemi, 2.54.30.

Kolmanneksi nopein nainen oli helsinkiläinen Petra Kilpeläinen ajalla 2.49.19, mutta hän ei ollut mukana SM-kilpailussa. Kilpeläinen paransi ennätystään yli kuusi minuuttia.

Mestari Niemi jäi raastavissa olosuhteissa ennätyksestään vain minuutin ja neljä sekuntia. Lämpötila oli varjossakin 26 astetta, ja kova vastatuuli kiusasi juoksijoita paikoitellen.

– En ajatellut, että olisin hyvä hellejuoksija. Onneksi välillä oli varjopaikkoja. Juoksu tuntui ihan hyvältä 23 kilometriin saakka, mutta sen jälkeen oli hirveä olo ja myös jaloissa teki kipeää. Laura jäi jossain kahdeksan kilometriä ennen maalia. Loppumatka oli tuskainen, mutta yleisö antoi lisää voimia kannustamalla hyvä Aino-huudoilla, Niemi iloitsi.

– Vaikeudet johtuivat varmaan myös siitä, että olen juossut liian vähän pitkiä lenkkejä, vain pari kertaa 30 kilometriä keväällä ja sen jälkeen pisin lenkki on ollut 26 kilometriä. Ilmeisesti nesteet imeytyivät hyvin. Doping-testissä sanottiin, että olen maratonin helteessä juosseeksi yllättävän hyvin nesteytynyt, Niemi kertoi.

Niemi on ollut tänä vuonna 30-vuotiaana elämänsä kunnossa. Hän on juossut puolimaratonilla SM-hopeaa ja Kalevan kisoissa sekä 10 000 metrillä että 5 000 metrillä pronssia.

– Kausi on ollut tosi hyvä. Saavutukset ovat ylittäneet toiveet ja odotukset, Niemi sanoi.

Manniselle kuudes maratonmitali

Manninen saavutti nyt 49-vuotiaana kuudennen SM-mitalinsa maratonilla. Hänellä on neljä kultaa ja kaksi hopeaa. Tänä vuonna Manninen johti SM-maratonia vielä 34 kilometrin kohdalla.

– Olen onnellinen, että pääsin tänään maaliin. Se oli ainoa tavoite. Nestehukkaa tuntui 16-30 kilometrin välillä. Sen jälkeen pyörrytti ja oksetti. Viisi kilometriä ennen maalia takareisi kipeytyi pahasti. Taistelin maaliin, Manninen sanoi.

Mannisen ennätys on 2.39.36.

Miesten kärkikolmikko ensimmäistä kertaa SM-mitaleilla

Maratonin reitti kierteli Aurajoen rannoilla, Turun keskustassa ja Ruissalossa.

Kristian Lindroosin voittoaika miesten maratonilla oli 2.31.03. Polvijärven Urheilijoiden Kari Heikura juoksi hopealle ajalla 2.31.16 ja Kenttäurheilijat-58:n Jukka Hyttinen pronssille ajalla 2.35.13. Kukin heistä saavutti ensimmäisen yleisen sarjan SM-mitalinsa.

Esbo IF:n Oscar Holmström karkasi muilta 30 kilometrin paikkeilla, mutta kaatui noin 36 kilometrin kohdalla niin pahasti, että joutui keskeyttämään. Holmströmin ennätys on 2.23.59.

Eri juoksumatkoilla yli kymmenen SM-kultaa voittanut Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää keskeytti noin 20 kilometrin kohdalla. Lindroosin ja Heikuran välinen voittokamppailu ratkesi kilometri ennen maalia.

– Siinä kohtaa iskin viimeisen kerran. Reitillä oli muutama tiukka mutka liikaa ja Ruissalossa mäkiä, jotka söivät mehuja. Lisäksi kuumuus teki tehtävänsä, mutta onneksi jaloissa oli vielä voimia loppukiriin. Heikura taisteli hyvin ja otti minut pari kertaa kiinni. Tuntui kyllä hienolta juosta pitkää loppusuoraa, kun tiesin, että mestaruus tulee, Lindroos hehkutti.

Vasta kolme ja puoli vuotta kestävyysjuoksua harrastanut 34-vuotias Lindroos sijoittui keväällä SM-puolimaratonilla kuudenneksi.

Lindroos sai kovan vastuksen ikätoveristaan Heikurasta, joka hävisi kullan vain 13 sekunnilla. Heikura kiitti vaimoaan sekä valmentajaansa Sakari Hukkaa kannustuksesta.
– Meni yllättävän hyvin, vaikka odotinkin mitalia. Koko ajan tuntui siltä, että kroppa ylikuumenee. Join matkalla peräti kaksi litraa. En ole ennen juonut kilpailussa näin paljon. Juoksisin mieluummin vaikka 15 asteen pakkasessa ja lumisateessa kuin helteessä, Heikura murjaisi.
Heikura näki läheltä kärjessä olleen Holmströmin kaatumisen ja keskeytyksen.
– Oscarin pää oli veressä. Onneksi lähellä oli ihmisiä auttamassa. Harkitsin itsekin, että olisin jäänyt auttamaan, kun olen ammatiltani sairaanhoitaja. Olisin mieluummin jäänyt pronssille kuin saanut tällä tavalla hopean, Heikura kertoi.
Heikura on saavuttanut kaksi junioreiden SM-pronssia 2 000 metrillä ja nuorten SM-mitaleita myös hiihdossa.

 

Turku 20.8.2022, SM-maraton, Paavo Nurmi Marathonin yhteydessä

Miehet

1) Kristian Lindroos HelsJuo 2.31.03, 2) Kari Heikura PolvijU 2.31.16, 3) Jukka Hyttinen SavonlRie 2.35.13, 4) Joonas Hytönen HelsJuo 2.37.12, 5) Julius Taskinen LappUM 2.37.21, 6) Markus Hämäläinen VehkVei 2.41.29.

Naiset,

1) Aino Niemi TuUL 2.45.41, 2) Laura Manninen KU-58 2.46.53, 3) Erika Lehtola EsboIF 2.54.05, 4) Klaara Leponiemi LempKiYU 2.54.30, 5) Tiina Alhonen VaajKuo 2.58.52, 6) Katja Järvelä JyväskKU 3.01.20.