SM-maastot: Tenhusen rytminvaihdos tuotti tulosta, Sepällä löysät jalat

SM-maastot: Tenhusen rytminvaihdos tuotti tulosta

Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhunen ja Suolahden Urhon Saija Seppä veivät vanhimpien nuorten sarjojen mestaruudet SM-maastoissa Perniössä hyvin erilaisilla tuntemuksilla. Siinä missä Tenhusen rytminvaihdos toi toivotun tuloksen, Seppä tunsi voimakkaasta olostaan huolimatta jalkansa vähän löysiksi.

Miika Tenhunen vei 22-vuotiaissa 6 kilometrin mestaruuden 15 sekunnin erolla. Turun Urheiluliiton Kennedy Charicha otti hopeaa, Liedon Parman Akseli Ruohola vei pronssin.

Tenhusen kisa sujui suunnitellusti.

– Tarkoitus lähteä kärjen mukaan tunnustelemaan vauhtia, kahden kierroksen jälkeen löin kovan rytminvaihdon pitkään nousuun ja tein pienen eron Kennedyyn ja se kasvoi, Tenhunen sanoi.

Hänen päälajinsa on esteet, ja kesäsuunnitelmat menevät sen ehdoilla.

–  Kalevan kisoissa päätavoite. Haluaisin, että aika alkaa 8:lla. Takana on ongelmaton harjoituskausi, liikunnanohjaajaksi Lapin urheiluopistolla opiskeleva mies sanoo.

Liikunnanohjaajaksi Pajulahdessa opiskelee puolestaan Kennedy Charicha, joka on asunut noin viisi vuotta Suomessa ja on hakemassa Suomen passia.

– Kaksi kierrosta oli aika helppoa, kolmannen kierroksena ylämäessä jalat alkoivat väsyä. Kesällä keskityn 5000 metrille, Timo Keron valmennettava sanoo.

Joukkuekilpailun voitti Turun Urheiluliitto.


saija_sepp_sm_maastot.jpg

,

 Saija Seppä oli puolestaan odotettu mestari 22-vuotiaiden naisten 4 kilometrillä. Kakkoseksi nousi IF Kraftin Heidi Kuuttinen kuusi sekuntia hävinneenä, Lempäälän Kisa Yleisurheilun Klaara Leponiemi oli kolmas.

– Tuntui vähän lötköltä, jalat olivat vähän löysät. Ihan ok, muttei mikään paras päivä ollut. Tuntui voimakkaalta, mutta oli vähän löysät jalat, Seppä sanoi. 

Joukkuekilpailun voitti Turun Urheiluliitto.

,


astrid_snll_sm-maastot.jpg

Astrid Snäll on jalkavaivojen jälkeen päässyt jälleen juoksemaan

,

Snäll päässyt jalkavaivoistaan

Forssan Salaman Astrid Snäll piti parasta tahtia 19-vuotiaissa naisissa. Snäll pinkoi 4 kilometrillä ykköseksi 13 sekunnin erolla Lahde Ahkeran Salla Laukkaseen. Vasa IS:n Cecilia Österblad oli kolmas. Snäll kertoi juoksun aikana muistuttaneensa itselleen käsistä, koska muistamalla kädet muistaa myös jalat, ja tällöin juoksu rullaa.

– Sain pidettyä juoksun rentona. En ollut missään vaiheessa varma voitosta, Snäll sanoi.

– Nyt olen kolme viikkoa juossut, jalkavaivojen jälkeen juoksun kanssa säästellyt.

Nyt hän toivoo pystyvänsä lisäämään juoksua ja siirtyvänsä ratakauteen sen mukaan.

Joukkuekilpailun voitti Lahden Ahkera.

,


mika_kotiranta_sm-maastot.jpg

,

Kotirannan suunnitelma toimi 19-vuotiaissa

Joensuun Katajan Mika Kotiranta oli 19-vuotiaiden 6 kilometrillä yhdeksän sekuntia Lempäälän Kisa Yleisurheilun Leevi Kerosta nopeampi. Pronssin vei Lahden Ahkeran Wilho Hautala.

– Suunnitelmien mukaan alkoi. Porukan mukaan oli tarkoitus lähteä ja eka kierros siinä mahdollisimman helposti. Toisella kierroksella lähdin vetämään, kun tuntui hyvältä. Ajattelin reilulla pitkällä kirillä tehdä eroa. Viimeisen mäen päällä kuulin, että ero on reilu ja olin varma voitosta, valmentajaansa Tuomo Lehtistä kiitellyt Kotiranta sanoi.

Kesällä hän toivoo pysyvänsä harjoittelemaan ehjänä, että tavoitellut ennätysparannukset toteutuisivat.

Joukkuekilpailun voitti Turun Urheiluliitto.

,


eemil_helander_sm-maastot.jpg

Eemil Helanderin taival 4 kilometrillä sujui suunnitelmien mukaan: hän karkasi M17-sarjassa selvään johtoon heti alussa.

,

Eemil Helander karkasi muilta jo alussa 17-vuotiaiassa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander piti alusta lähtien reipasta vauhtia 17-vuotiaiden 4 kilometrillä ja tuli maaliin 23 sekuntia ennen Someron Esan Veikka Sarenia. Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse oli pronssilla. Mestarin kisa sujui suunnitelmien mukaan.

– Voittoa tulin tänne hakemaan. Päätin, että lähden heti alussa kovaa. Yritin juosta reitin mahdollisimman kovaa, että pystyisi vähän miesten sarjaankin vertaamaan aikoja. Meni kyllä tosi hyvin, hyvän harjoituskevään saanut Helander sanoi.

Helander tavoittelee ratakaudella ensiksi 17-vuotiaiden EM-rajoja ainakin esteissä ja myös 3000 metrillä. Ratakautensa hän suunnittelee avaavansa toukokuun lopulla. Joukkuekilpailun voitti Turun Urheiluliitto.

,


n17_enni_katajalaakso_pinja_kotinurmi_helja-viivi_unkila_-.jpg

Enni Katajalaakso (vas.), Pinja Kotinurmi ja Heljä-Viivi Unkila iloisena kisan jälkeen.

,

Kotinurmi: Tuntuu, että kunto on kohdallaan

Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi oli 17-vuotiaiden 4 kilometrillä mestari ajalla 14.55. Kannuksen Ura Enni Katajalaakso oli toinen 22 sekuntia hävinneenä, Turun Urheiluliiton Heljä-Viivi Unkila otti pronssia.

Kotinurmi kuvasi kisaa kivaksi ja rankaksi.

– Sanottiin, että ekaa mäkeä ei kannata tykittää täysillä. Sen jälkeen aloin kiristää ja pudottaa muita vauhdilla. Tokaan mäkeen yritin mennä kovaa, ettei kukaan tulisi takaa ohi, Kotinurmi kertasi.

Hänestä tuntuu, että kunto on kohdallaan kesää kohti mentäessä. Alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut Unkarin Györissä ovat tavoite myös hänelle.

– Esteet olisi lempparimatka. Unelma on mitali sieltä, Kotinurmi sanoi.

Joukkuekilpailun voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat.

,


2018-05-06-photo-00000002.jpg

Aleksi Rajaniemi (vas.), Wäinö Hautala ja Justus Luonela olivat Lahden Ahkeran vahva kolmikko 15-vuotiaissa pojissa – kaikki mahtuivat kuuden joukkoon.

,

Aleksi Rajaniemi johti Lahden Ahkeran vahvaa panosta P15-sarjassa

Lahden Ahkeran Aleksi Rajaniemi vei P15-sarjan 4 kilometrillä mestaruuden sekunnin erolla Laihian Lujan Heikki Kumaraan. Rajaniemi johti Ahkeran vahvaa panosta, sillä seurakavereista Wäinö Hautala vei pronssin ja Justus Luonela oli kuudes.

– Itse vähän mietin, että riittääkö edes mitaleille. Olin kuukauden kipeänä, mutta nyt olen vähän yli kolme viikkoa pystynyt treenaamaan. Tiesin kyllä, että jos kunnossa olen, kyllä minun tämä pitäisi viedä. Meni tiukalle, Rajaniemi sanoi.

Hän lähti matkaan totutun reippaasti, mutta uskalsi luottaa voittoonsa vasta ihan viimeisessä alamäessä.

– Ekan kierroksen ylämäen jälkeen luulin, että tämä on ihan helppo. Tuli vähän haastavaa, Rajaniemi sanoi hymyillen.

Kesän tavoitteikseen hän ilmoitti kaksi henkilökohtaista SM-kultaa ja samoin viesteistä kaksi SM-kultaa. Henkilökohtaisia mestaruuksia nuorukainen tavoittelee ainakin 800 metrillä, jonka lisäksi joko 2000 metrillä tai 1500 metrin esteissä. 15-vuotiaissa pojissa joukkuekilpailun voitti Lahden Ahkera.

,


2018-05-06-photo-00000006.jpg

,

Saari karkasi ensimmäisessä mäessä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Saari oli ylivoimainen 15-vuotiaiden tyttöjen neljän kilometrin kilpailussa. Hän kukisti liki puolen minuutin turvin toiseksi kilpailussa juosseen Kenttäurheilijat-58:n Taika Uusimäen.

– Kisa ratkesi jo ensimmäisessä mäessä. Oma juoksu tuntui yllättävän hyvältä, vaikka on aika kova siitepölykausi ja olen allerginen, Saari tuumi.

Vuosi sitten Saari oli SM-maastoissa kuudes. Nyt tuomisena on kultamitali.

– Kilpailussa ei ollut muuta yllättävää kuin tuo ero muihin, Saari tuumi.

Lempäälän Kisan Nora Kytäjä oli kilpailussa toinen. Saaren aika 4 kilometrillä oli 15.37, kun Uusimäki ja Kytäjä ehtivät maaliin ajassa 16.03 ja 16.05. Joukkuekilpailun voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat.