SM-hallit: Naisten 400 metrillä huippuvauhtia – Rinne ja Heikkinen 1500 metrillä – Neziri haastaa sprintterit – Hurske, Harala ja Korte kohtaavat

Naisten 400 metriä ei ole sattumalta yleisurheilun SM-hallien avauspäivän päätöslaji lauantaina Helsingin Myllypuron Liikuntamyllyssä. Kilpailussa on mukana kolme juoksijaa Suomen kaikkien aikojen listan neljän parhaan joukosta.

Kaksipäiväisten kisojen kohokohtia ovat myös naisten 60 metrin aidat ja Joonas Rinteen ja Santtu Heikkisen taisto 1500 metrin mestaruudesta.

Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa toiseksi ajalla 52,52 hiljattain Metzissä juossut Viivi Lehikoinen on SM-halleissa matkan suvereeni suosikki. Viikonvaihteessa PM-hallien 200 metriä loistovauhtia 23,55 juossut Aino Pulkkinen on kuitenkin valmis haastajan rooliin.

– Viivin kanssa tulee tiukka kamppailu. Minä lähden kovaa, mutta niin lähtee Viivikin. Tavoite on mennä johdossa toiselle kierroksella. Toivotaan, että tulee ehjä juoksu ilman tönimistä, Pulkkinen tuumi.

Pulkkinen on tällä kaudella pudottanut 400 metrin ennätyksensä lukemiin 53,23, joka on parempi kuin hänen ulkoratojen ennätyksensä 53,37. Kesällä tavoite on siirtyä uudelle sekuntiluvulle.

– Kesällä haluan juosta alle 53 sekuntia. Sitä kohdin kuntoa rakennetaan ja pidetään 200 metriä siinä rinnalla, Pulkkinen sanoo.

 

Pulkkinen: Tiesin, että pystyn ennätyksen juoksemaan

Pulkkisen hyvän hallikauden vireen pohjana ovat hyvä terveys ja onnistunut harjoituskausi.

– Kaikki on mennyt syksystä lähtien suunnitelmien mukaan. Ei ole ollut loukkaantumisia tai vammoja, mitkä olisivat estäneet treenaamasta, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen on panostanut ratakierrokselle jo muutaman vuoden. Nilkkavaivat kiusasivat toissa vuonna, mutta harjoitteluun ja juoksuun on nyt löytynyt tulosta tuottava linja.

– Viime syksynä muokkasimme hieman määräintervalleja ja kestävyyspuolta. Muutokset ovat purreet hyvin, eikä nopeus ole kärsinyt. Kunto oli hyvä jo joulukuussa, ja oli luottavaiset fiilikset lähteä hallikauteen. Tiesin, että pystyn ennätyksen juoksemaan, Pulkkinen sanoo.

– Olen myös alkanut oppia, miten se 400 metriä pitää juosta, millä vauhdinjaolla, ja miltä pitää tuntua missäkin kohdin juoksua. Minulla hyvä 400 metriä perustuu siihen, että  pitää mennä kovaa 200-300 metriä, koska menestyn nopeudellani. Loppu tulee miten tulee ja paranee aina juoksujen myötä.

Miesten 400 metrillä SM-halleissa kohtaavat hallimaaottelussa Karlstadissa ajat 47,71 ja 47,72 juosseet Viljami Kaasalainen ja Tuomas Lehtonen.

Neziri haastaa sprintterit: ”Minulle tämä on pelkää plussaa”

Miesten 60 metrin suosikki on EM-hallipaikkansa käytännössä varmistanut Samuli Samuelsson, jonka haastaa ainakin hyvävireinen Riku Illukka.

Naisten 60 metrillä Nooralotta Nezirin sunnuntaina Tampereella juoksema 7,44 nostaa aiturin mitalisuosikkien joukkoon yhdessä pikku hiljaa kuntoutuvan Anniina Kortetmaan (7,49 tällä kaudella), Anna Pursiaisen (7,39) ja Johanna Kylmäsen rinnalle.

– Odottavaisin mielin lähden juoksemaan. Minulle tämä on pelkää plussaa. En suunnitellut juoksevani hallikaudella. Piikkarit oli jalassa ensi kertaa joulukuun puolivälin jälkeen, Neziri sanoo.

Kaksi edellistä ulkoratakautta vammojen takia menettänyt Neziri kävi elokuussa leikkauksessa, jossa kantapäästä poistettiin luupiikki. SM-halleissa hän kilpailee ensi kertaa sitten vuoden 2020.

– Itselläni on sellainen olo, että oliko tuo 7,44 aloittelijan tuuria, mutta mielenkiinnolla ja ilolla odotellen kilpailua, Neziri kertoo.

Rinne sai nälkäisen haastajan rinnalleen

Rinne  ja Heikkinen iskevät yhteen 1500 metrillä lauantaina. Rinne on hallinnut miesten 1500 metriä SM-kisoissa viime vuodet suvereenisti, mutta nyt hänellä on nälkäinen haastaja rinnalla.

Heikkinen kukisti Rinteen aiemmin tällä viikolla Belgradin hallikisoissa ensimmäisen kerran urallaan aivan maalilinjalla ajoin 3.41,04 ja 3.41,10. Heikkinen ehti juosta alkutalvesta jo paremminkin, 3.40,75.

Molemmat juoksijat vetävät mielellään nousujohteisia kirikilpailuja, joten harvinaisen mielenkiintoinen otatus on tarjolla SM-halleissa.

– Jännittävä kisa on tulossa Joonaksen kanssa, Heikkinen ennakoi SM-hallien 1500 metrin kisaa.

– Sunnuntaina juoksen todennäköisesti 3000 metriä, vaikka olen ilmoittautunut myös kasille.

Lappalainen: Tuli terveydellisiäkin ongelmia

Naisten keskimatkoilla on ikäviä poisjääntejä kärkijuoksijoiden osalta. EM-halleihin tähdänneet Sara Lappalainen ja Eveliina Määttänen joutuvat jäämään kisoista pois. Myöskään Viola Westling ei ole 800 ja 1500 metrin lähtöviivalla.

Määttänen on kärsinyt flunssakierteestä, viimeisimpänä kiusana poskiontelotulehdus.

Lappalainen koki yllättävän vastoinkäymisen harjoitellessaan Helsingin Mäkelänrinteessä Urhean alppimajaa hyödyntäen. Teknisen häiriön takia alppihuoneen ilmankorkeus nousi jopa 3000 metriin, kun aikomus oli viettää aikaa 2000 metrissä. Se sai juoksijan elimistön täysin sekaisin.

– Miten sen nyt sanoisi, kaikki meni pieleen tällä hallikaudella. Näytti vielä hyvältä ennen kisoja, mutta kaikkea voi näköjään sattua, Lappalainen huokaisi.

– Juoksukunnossa en tällä hetkellä ole, enkä pysty starttaamaan. Tuli terveydellisiäkin ongelmia, sydämen rytmihäiriöitä ja hengenahdistusta, juoksija kommentoi avoimesti tilannettaan.

Alppihuoneessa asumisen aikana Lappalainen ei aluksi huomannut häiriötä. Muun muassa päänsärkyä ja elimistön alavireisyyttä kun esiintyy helposti normaalistikin vuoristoharjoittelussa. Kaiken lisäksi kevyt juoksu ja muu normaali harjoittelu sujuivat aivan kuten ennenkin.

– Puolentoista viikon jakso häiriötilannetta tuli. Loppuvaiheessa kovat harjoitukset menivät väkinäisiksi.

Nyt juoksijan elimistö alkaa tasapainottua, ja hän on aloittelemassa uudelleen perusharjoitteluaan.

– Nyt pitää siirtää katse kohti kesää. Näitä vanhoja vaikeuksia on turha vatvoa enempää, vaikka kaikenlaisia ongelmia on tässä harmillisesti tullutkin. Nyt ensimmäinen tavoitteeni keväälle on juosta paljon, sillä kilometrit jäivät viime syksynä liian vähäisiksi akillesleikkauksesta toipumisen aikana, Lappalainen kertoi.

Varsinkin naisten 800 metrille on ennakkosuosikkien poisjäännin jälkeen kehkeytymässä kuitenkin mielenkiintoinen kilpailu, kun 2.10:n tuntumassa ja vähän allekin on iso joukko nuoria juoksijoita. Kannattaa huomioida myös vasta 16-vuotias Elle Ceder, joka on kehittynyt jo aikaan 2.09,76 rikkoen Blomqvistin nimissä olleen aikaisemman N17-sarjan halli-SE:n.

Toinen mielenkiintoinen juniorinimi löytyy miehistä: Joonas Kumpulainen, ikää 17, SM-hallien matkoina 400 ja 800 metriä.

Nathalie Blomqvist teki mainion juoksun ja ajan 4.10,70 viikko sitten PM-halleissa Ruotsin Karlstadissa.

Blomqvist valmis kovaan vauhtiin

Nathalie Blomqvist, joka on juossut tänä talvena jo ajan 4.10,70, harmitteli SM-hallien aattona Sara Lappalaisen poisjääntiä. Kova kilpailu olisi ollut tarpeen, sillä Blomqvistilla on mahdollisuuksia EM-halleihin ranking-systeemin kautta.

– Harmillinen tapaus tuo Saran epäonni. Mutta yritän nyt vetää itse kunnon aikaa, jopa 4.10:n alle. Myllyn rata on kyllä riittävän nopea siihen, Blomqvist suunnitteli.

Heikkinen suosikki 3000 metrille

Santtu Heikkinen on ennakkosuosikki miesten 3000 metrillä, jos hän sen matkan valitsee. Toinen mahdollisuus kakkoslajiksi on 800 metriä. Talven ensimmäisessä kisassa kolmonen taittui Heikkiseltä jo aikaan 7.56,12.

Viime vuonna hopealle tasan kahdeksan minuutin ajalla juossut Mika Kotiranta joutuu sen sijaan jäämään tällä kertaa SM-startista pois, kuten tapahtui jo viikko sitten PM-hallien kohdalla. Kotiranta koki reilu viikko sitten valmistautumistreenissään pakaralihaksen krampin, joka vaatii lepoa.

Eero Saleva on varma suosikki pitkän matkan kärkipaikoille. Mielenkiintoista on nähdä radalla myös Samu Mikkonen, joka palasi viikko sitten pitkän hiljaiselon jälkeen kisatunnelmiin yksin juostuna lupaavalla 8.11:n ajalla.

Kuusi pika-aituria EM-halleihin?

Kisojen tasokkain lajin kansainväliseen tulostasoon peilaten lienee naisten 60 metrin aidat, jossa SE:n 7,81 tällä kaudella juossut Reetta Hurske kohtaa Lotta Haralan ja Annimari Kortteen. Kaikki kolme ovat jo lunastaneet paikan Istanbulin EM-halleihin.

Miesten 60 metrin aidoissa Elmo Lakka on käytännössä varmistanut paikan EM-halleihin ja taistelee mestaruudesta seuratovereitaan Ilari Mannista ja Santeri Kuusiniemeä vastaan.

Manninen on tällä kaudella juossut 7,73, Lakka 7,75 ja Kuusiniemi, joka on rankingin kautta kiinni EM-hallipaikassa 7,82. Mahdollisuudet EM-halleihin on Mannisellakin.

Lampela, Alasaari ja Vehmaa suosikit – Kähärä ja Vanninen urakoivat

Seiväskisojen suosikit ovat Elina Lampela, joka on käytännössä varma EM-halliin lähtijä, ja 551 PM-halleissa hypännyt Juho Alasaari. Naisten korkeushypyn suosikki on Heta Tuuri, joka on menossa rankingin kautta EM-halleihin.

Miesten korkeushypyn tilastosuosikki on armeijan harmaissa parasta aikaa oleva Daniel Kosonen. Miesten ja naisten kolmiloikassa tilastokärjet ovat Tuomas Kaukolahti (15,97) ja Elina Kostiainen (13,16). Viikonvaihteen PM-halleissa Aaro Davidila ponnisti kolmiloikan voiton tuloksella 15,84 ja taistelee voitosta myös Liikuntamyllyssä.

Miesten pituushypyssä Kasperi Vehmaa hakee jatkoa PM-hallien 773 kantaneelle hypylle. Naisten pituushypyssä kohtaavat urakoitsijat: 60 metrin aidat, kuulan ja pituuden urakoiva Saga Vanninen sekä pituushypyn lisäksi 60 metrin aidat juokseva Jessica Kähärä. Vannisen kauden paras on 629 ja Kähärän 626.

Vanniselle SM-hallit on osa valmistautumista Istanbulin EM-hallien viisiotteluun.

– Nyt haen lisää lajisuorituksia eri lajeista, Vanninen sanoo.

Kähärälle pituushypystä on tulossa päälaji, vaikka syksyn mittaan aitajuoksu on ollut etualalla.

– Pituushypyssä on ollut teknisiä ongelmia, ja syksyllä olen panostanut enemmän aitajuoksuun, mikä näkyy pituushypyssä epävarmuutena askelmerkin kanssa. Hypyt ovat myös aika matalia, vaikka olen yleensä hyvä ponnistaja. Se on osin seurausta siitä, että nopeutta on tullut  lisää, Kähärä sanoo.

– Kesällä on tarkoitus hypätä pitkälle. Espoon nuorten EM-kisoissa pituus on varmaan minun päälajini.

Korkeasalo ja Mäkitörmä suosikit

Arttu Korkeasalo (19,02 tällä kaudella) ja EM-halleihin mahdollisuudet omaava Senja Mäkitörmä (16,89) ovat suosikit kuularingissä. Nico Oksanen ja Eveliina Rouvali ovat hyviä haastajia. Miesten ja naisten kilpakävelyssä on Aku Partasen ja Australian matkalta palautuvan Enni Nurmen johdolla luvassa hyvää vauhtia. Tasaisia kisoja on luvassa myös naisten viisiottelussa ja miesten seitsenottelussa.

SM-hallien livetulokset:

https://live.time4results.com/yu/2023/smhallit/

SM-hallit Ylen kanavilla

Lauantai 18.2.

11.05 Areena Yleisurheilu: Halli-SM

17.30 TV2    Yleisurheilu: Halli-SM

Sunnuntai 19.2.

9.55 Areena Yleisurheilu: Halli-SM

17.15 TV2    Yleisurheilu: Halli-SM

SM-hallikisojen aikataulut, osallistujat:

https://www.hifkfriidrott.fi/sm-hallit-18-02-19-02-2023-helsinki/