SM-hallit Helsingissä: Kävelijä-Haapaniemi palasi kehitysuralle

SM-hallit Helsingissä: Kävelijä-Haapaniemi palasi kehitysuralle

On helppo sanoa muille, että nyt kannattaisi harjoittelussa malttaa, Espoon Tapioiden kilpakävelijä Hele Haapaniemi sanoo ja muistelee viime kesän pilannutta ylikuntoa.

– Aloitin huhtikuussa työt, tein kahdeksan tunnin päiviä, viimeistelin illalla diplomi-insinöörin tutkintoa ja yritin silti treenata samaan tahtiin kuin ennen. Ylikuntohan siitä seurasi, Haapaniemi miettii.

Nyt kesän vaikeudet ovat enää karvas muisto. Haapaniemi, 24, käveli hiljattain hallissa 3000 metriä 13.28.01, joka on Suomen kaikkien aikojen hallitilaston kahdeksanneksi paras aika. Se kertoi, että ylikunto-ongelmat on taklattu ja harjoittelu oikeilla urilla.

– Se oli kauden ensimmäinen kilpailu, eikä minulla ollut minkäänlaista vetoapua, joten parannettavaa jäi. Sellainen 13.15 voisi olla aika realistinen tulos tänä talvena. Kilpailen vielä SM-halleissa ja odotan sitä jännityksellä, Haapaniemi sanoo.

Sivuttaisliike eliminoitiin

Haapaniemi siirtyi kesällä Jani Lehtisen valmennukseen. Se on tuonut muutoksia harjoittelun linjauksiin ja kääntänyt kunnon väkevään nousuun.

– Nyt on keskitytty parantamaan aerobista kynnystä. Aiemmin harjoittelu oli joko superhidasta tai maksimivetoja. Nyt on panostettu noiden väliselle tehoalueelle, Haapaniemi sanoo.

Lehtisen silmissä Haapaniemen vahvuuksia ovat hyvä vauhtikestävyys ja erinomainen harjoitusvaste, eli treeni puree.

– Aerobinen puoli on kehittynyt hyvin, samoin askel. Kävelystä on jäänyt sivuttaisliike pois, Lehtinen analysoi.

Työt rajoittavat harjoittelun määrää

Lehtisen ja Haapaniemen silmissä kuluvan vuoden teema on paluu kehitysuralle vaikean kauden jälkeen. Helsingissä kilpailtavien SM-hallien jälkeen katse kääntyy huhtikuiseen Tshekin Podebradyn kilpailuun. Siellä mitataan harjoituskauden tuloksia 20 kilometrin maantiematkalla.

– Oma ennätys on siellä ilman muuta tavoitteena, Lehtinen sanoo.

Haapaniemen ennätys 20 kilometrillä on toissa vuoden 1.44.33. Vaikkei se enää vastaa totuutta, Berliinin EM-kisojen tulosraja 1.37.00 on silti ensi kesälle liian kova tavoite.

– Olen parempi lyhyillä matkoilla, mutta 20 kilometrillä sellainen tunnin ja 40 minuutin aika on realismia, varsinkin, kun aerobinen puoli on mennyt niin paljon eteenpäin, Haapaniemi linjaa.

Harjoittelun ohella Haapaniemi tekee kahdeksan tunnin työpäivää ja treenaa sen verran kuin pystyy niin, että siitä ehtii myös palautua.

– Yhtä paljon en pysty harjoittelemaan kuin kaverit, jotka opiskelevat. Kahden treenin päiviä voi tehdä vain viikonvaihteessa. Tuntuu kuitenkin, että olen saanut päälle hyvän harjoitusrytmin, joka tuo kehitystä, Haapaniemi sanoo.


haapaniemi_hele1.jpg