Sloveniaan kotiutuneen Paunosen lonkkapiina hellitti, ura jatkuu

Sitkeä lonkkavaiva katkaisi Aino Paunosen kilpailukauden viime kesänä ja sai Slovenian Ljubljanaan kotiutuneen puolimailerin miettimään uran jatkoa.

– Mietin asiaa syksyllä ja päätin jatkaa. Ratkaisevaa oli se, että nautin tosi paljon harjoittelusta nykyisen valmentajani kanssa. Viime kesän pitkä kilpailutauko ja elämänmuutokset avasivat kuitenkin silmiäni niin, että nyt haluan antaa aikaani myös muihin tärkeisiin asioihin, ja ajattelen urheilu-uraa kilpailukausi kerrallaan, Paunonen sanoo.

Paunonen harjoittelee kokeneen kroatialaisen Milovan Savicin johdolla. Hänen valmennettaviinsa kuuluu myös Paunosen poikaystävä, slovenialainen puolimaileri Žan Rudolf, joka kilpaili Rion olympialaisten 800 metrillä, sekä parin vuoden takaisten 19-vuotiaiden EM-kisojen mestari Marino Bloudek.

Viime kesänä Paunoselle ei tullut startteja  800 metrillä, mutta 400 metrin kauden kotimainen kärkitulos 54,59 sentään jäi hänelle, vaikka kausi katkesi torsoksi heinäkuussa.

– Päätin kesällä ottaa aikalisän. Olin hyvässä kunnossa, mutta kisoissa huomasin, että pitkään kiusanneen lonkkavaivan takia en pystynyt tekemään täydellistä suoritusta. Vamma antoi harjoitella, mutta alkoi sitten vaivata jo arkielämääkin, jolloin päätös ottaa aikalisä tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta, Paunonen muistelee.

Paunosen mukaan kyse oli toissa vuoden pienen takareisivaivan poikimasta ongelmasta. Se on nyttemmin kuntoutettu fysioterapialla ja erityisesti lihaskalvoihin kohdistuneilla hoidoilla.

– Nyt ajattelen vain hallikautta. Katsotaan sen jälkeen jatkoa eteenpäin, Paunonen sanoo.

Radalla Aino Paunonen, Jan Vukovic ja Žan Rudolf. Sivun pääkuvassa Aino Paunonen verryttelemässä Anita Horvatin ja Kristina Dudekin kanssa.

Pulassa tasokasta harjoitusseuraa

Uran rakentamiselle Paunosella on Sloveniassa hyvät puitteet, vaikka Ljubljanasta löytyy talvella vain yksi yleisurheilun sisäharjoittelupaikka. Sielläkin on vain juoksusuora, ei kiertäviä ratoja.

– Siellä samalla suoralla ovat kaikki seiväshyppääjistä juoksijoihin, mutta itse käyn paljon Žanin kanssa parin tunnin ajomatkan päässä Kroatian puolella Pulassa leireillä valmentajani luona. Siellä on hyvät puitteet harjoittelulle. Lämpötila pysyy ulkoharjoittelun mahdollistavana ympäri vuoden, ja harjoitusalustoja löytyy kentän lisäksi murskaradasta metsäpolkuun. Tunnin ajomatkan päähän Ljubljanasta Slovenian Novo Mestoon valmistui juuri halli, jossa voi myös käydä harjoittelemassa,  Paunonen sanoo.

Pulan leireillä Paunoselle on tarjolla myös hyvää harjoitusseuraa. Hän juoksee usein treenejä viime kesänä 400 metriä 51,83 viilettäneen Anita Horvatin ja 400 metrin aidat 56,75 pinkoneen Agata Zupinin kanssa. Paunosen 400 ja 800 metrin ennätykset ovat 54,24 ja 2.04,26.

– Nyt syksyllä pääpaino on ollut taas 800 metrin treenissä, mutta viime talvena, kun sairastin suurimman osan talvesta, päätettiin keskittyä nopeuskestävyyteen. Juoksin siksi lähinnä vain 400 metriä, ja se sopii ohjelmaan hyvin myös tulevaisuudessa, sillä valmentaja-Savicilla on aika nopeuspainotteinen ohjelma, Paunonen sanoo.

Valtion tuella yleisurheilutreeniä

Sloveniassa Paunonen on viihtynyt. Hän kuten moni muukin on hämmästellyt kuinka reilun kahden miljoonan asukkaan maa on vuosien mittaan menestynyt urheilussa varsin laajalla rintamalla, aina talven suksilajeista kori- ja jalkapalloon, tennikseen ja moneen muuhun lajiin. Menestystä on tullut yleisurheilussakin.

– Sitä olen minäkin ihaillut, kun on pieni maa, jossa taloudellinen tilannekaan ei ole monilla perheillä mitenkään älyttömän hyvä. Ehkä se, että nuorempana olosuhteet nykyisillä huippu-urheilijoilla eivät ole olleet helppoja, on opettanut kovaan työntekoon ja periksiantamattomuuteen jo nuoresta iästä lähtien, Paunonen arvioi.

– Yleisurheilussa varmasti monia motivoi myös mahdollisuus tehdä siitä ammatti. Jos olet Euroopan tilastossa riittävän korkealla, on mahdollisuus saada valtion tuella sellainen paikka armeijasta tai poliisista, jossa voi keskittyä harjoittelemaan.

Linnan juhlat netistä ja jouluksi Suomeen

Vaikka koti on nyt Ljubljanassa, Paunonen on pitänyt kiinni joistakin kotimaan traditioista.

– Linnan juhlia tulee itsenäisyyspäivänä katsottua, nyt kun ne näkyvät Yle Areenassa, Paunonen sanoo.

– Ja jouluksi tulen Suomeen. Suomalainen joulu on jotakin, josta en luovu.