Sirviön vaihtoehdot: kisaturneelle tai kirurgin pakeille

Sirviön vaihtoehdot: kisaturneelle tai kirurgin pakeille

Pari viikon kuluttua keihäänheittäjä Toni Sirviö puree hammasta ja kokeilee miltä heittäminen tuntuu. Syksyllä heittokäden kyynärpäähän tullut sivusiteen repeämä on äitynyt sen kivuliaaksi, että keihäät ovat saaneet olla viime ajat rauhassa.

– Tuo on sellainen vamma, ettei se yleensä edes näy magneetissa. Minulla se näkyi aika selvästi. Lääkärin mukaan repeämä ei kasva itsestään kiinni, Sirviö sanoo.

Se tarkoittaa, että vuosi sitten kevätkesällä 81,62 kiskaisseella heittäjällä on kaksi mahdollisuutta: jatkaa kilpailemista ja ottaa riski vamman pahentumisesta, tai marssia heti kirurgin pakeilla.

Sirviöllä, 24, ei ole aikeita antaa periksi ennen kuin on kokeillut, pystyykö kädellä heittämään.

– Parin viikon kuluttua kokeilen heittämistä ja katson valmentajan kanssa, pystynkö viemään kauden läpi kikkailemalla särkylääkkeillä ja teippauksilla, Sirviö sanoo.

Leikkaus poisti nilkkavaivan

Jos Sirviö pystyy kilpailemaan, se tarkoittaa leikkauksen siirtymistä syksyyn. Mlkäli Sirviö kiinnittää numerolapun rintaansa, tulostakin on luvassa, sillä viime kesän pilannut nilkkavaiva on hoidettua pois kiusaamasta harjoittelua.

– Telaluu hakkasi yhteen sääriluun kanssa. Sitä alkoi varomaan heitossa, eikä päässyt iskemään kunnolla jalkaa maahan, Sirviö muistelee.

Samainen vaiva ehti hankaloittaa savonlinnalaisen heittämistä useamman vuoden ennen kuin se saatiin syksyllä leikkauksella kuntoon.

– Leikkaus oli lokakuussa. Siinä tehtiin nilkkaan luulle tilaa liikkua. Joulun kieppeillä pääsin kunnolla heittämään, Sirviö muistelee.

Rauta liikkuu ja loikkaa lentää

Sivusiteen repeäminen pakotti sitten Sirviön pitämään harjoittelussa painopisteen fyysisen kunnon rakentamisessa. Maastavedossa (265 kg) ja penkkipunnerruksessa (145 kg) on keväällä liikkunut ennätysrauta, mutta heittäjälle tärkeämpää on se, että nilkkakivut eivät ole enää estäneet täysipainoista juoksu -ja loikkaharjoittelua.

– Loikissa ei ole tullut ennätyksiä, mutta niitä kohti ollaan menossa, Sirviö sanoo.

Sirviö ei ennustele metrilukemia, mihin kesällä voisi olla mahdollisuuksia, jos pääsee heittämään. Hän uskoo, että kelpo tulosta syntyy, jos hän pääsee aloittamaan tehokkaan heittämisen pian.

– Vaikea sanoa mitään tarkalleen, Sirviö sanoo.

Sen verran toiveikas Sulkavan Urheilijoiden heittäjä on, että kesän kaksi ensimmäistä kilpailua on jo suunniteltu, ensimmäinen toukokuun loppuun ja toinen kesäkuun alkuun.