Sirmais otti riskin ja onnistui, perhe järjesti mieluisan kotiinpaluun

Sirmais otti riskin ja onnistui

Parin vuoden takainen valmentajanvaihdos oli tänään Lahden Eliittikisoissa heittävän Zigismunds Sirmaisin mukaan tiukka paikka.

– Oli riski vaihtaa valmentajaa. Sen mukana koko ura olisi voinut kaatua, tuore keihäänheiton Euroopan mestari sanoo.

Toisin kävi. Kimmo Kinnusen käsissä huippulahjakas latvialainen kasvoi mestariheittäjäksi, ja kuten kumpikin muistuttaa, heittäjän rajat ovat vielä katsomatta.

– Sirmais on parhaimmillaan aggressiivinen heittäjä, joka pystyy pitämään heitossaan rentouden. Hän on myös yksi maailman parhaita suuntaamaan keihästä. Hänellä on heittämisen lahja, Kinnunen sanoo.

Amsterdamin EM-kisoissa viidennellä heitolla syntynyt ennätys 86,66 ei Sirmaisin mukaan tullut millään superheitolla.

– Heitin ensimmäisen kierroksen heiton varmaan neljä metriä viivan takaa. Sitten siirsin askelmerkkiä ja viidennellä tulin heiton loppuun hieman aggressiivisemmin ja heitto lähti hyvästä paikasta, Sirmais sanoo.

Aggressiivisuutta heiton loppuun

Sirmaisin mukaan pidemmät heitot ovat kiinni ennen muuta hyvästä loppurytmityksestä.

– Sitä Kimmokin aina sanoo, että pitää hyökätä heiton loppuun, Sirmais sanoo.

Amsterdamissa tuo onnistui ja toi uran ensimmäisen yleisen sarjan arvokisavoiton. Riian lentokentällä Amsterdamista palaavaa tuoretta mestaria olivat vastassa perhe, media, ja fanit.

– Sain lahjaksi muun muassa T-paidan, jossa oli latvialaisen grafiittitaiteilijan varta vasten minulle suunnittelema kuvio, ”vihreä hirviö keihään kanssa”. Todella hieno, Sirmais sanoo.

– Perhe oli myös vuokrannut minun kuljettamiseen entisöidyn vuoden 1965 Volkswagen Kleinbusin, jolla lähdettiin kentältä. Se on meidän kaikkien suosikkiauto ja sellainen on joskus vielä tarkoitus hankkia, autojen tuunailusta nauttiva heittäjä sanoo.

Onko vastaavia juhlia odotettavissa Rion olympialaisten jälkeen, sitä Sirmais ei halua ennakoida.

 – Rio on kokonaan uusi kilpailu. Mukana on osin eri heittäjiä ja paikka on toinen. Kaikki lähtee nollasta, mutta totta kai haluan onnistua siellä.

Pallo lensi koulun ennätykseen 

Keihäänheittäjänä 24-vuotias Sirmais on vasta uransa alkutaipaleella. Hän aloitti keihäänheiton vasta 2009. Se tapahtui liikunnanopettajan neuvosta, joka huomasi nuoren miehen lahjat, kun teini-ikäiseksi skeittausta harrastanut riikalaisnuori oli ohimennen rikkonut koulun ennätyksen pallonheitossa.

– Heitin 72 metriä, Sirmais hymyilee muistolle.

Yleisurheilua hän alkoi kokeilla siskonsa kanssa sen jälkeen, kun skeittausura päättyi nilkkavammaan

 – Liikunnanopettaja suositteli heittolajeja ja ihastuin keihääseen. Jotenkin sain siihen hyvän tuntuman. Heitin kohta jo 69 metriä, vaikka tekniikkani oli huono. Sen 69 metrin heiton jälkeen, lajivalinta oli tehty, Sirmais sanoo.

Valintaansa heittäjän ei ole tarvinnut katua. Hän on sittemmin heittänyt 19- ja 22-vuotiaiden Euroopan mestariksi ja kohentanut kahdesti alle 20-vuotiaiden ME-tulosta.

Loppukiri Rioon alkaa Lahdesta

Lahdessa Sirmais aloittaa Rion kunnon viimeistelyn. Hän heittää sen jälkeen enää vain Timanttiliigan Lontoon kilpailussa ennen olympialaisia.

– Oma taso on sellainen, että 81-82 metriä menee varmasti, mutta kaikki edellytykset pitkään heittoon ovat olemassa, Sirmais sanoo Lahden kilpailusta.

Lahden kilpailun jälkeen Sirmais menee toviksi Kinnusen kanssa harjoittelemaan Keski-Suomeen. Kinnusen kanssa Suomen harjoituspaikat ovat käyneet hänelle tutuksi, sillä hän on harjoitellut paljon Suomen maajoukkueheittäjien kanssa.

– On ollut hienoa harjoitella esimerkiksi Antin (Ruuskanen) ja Tero (Pitkämäen) kanssa. Tunnelma on aina ollut hyvä. Uskon, että me kaikki kannustamme toisiamme.

Hyvin Sirmais viihtyy myös valmentajansa Kinnusen opissa.

– Pidän hän vitseistään ja siitä, että hän on niin innoissaan keihäänheitosta ja on niin täydellisesti omistautunut lajille.

Osallistujat ja aikataulu