Sirmais ja Söderberg Lahden tähdet, Wecksten ennätysjahtiin

Söderberg 75

EM-kisoissa ennätysvauhtia kiitänyt pika-aituri Reetta Hurske, Somerolla 550 ylittänyt seiväshyppääjä Tomas Wecksten ja pikajuoksija Ville Myllymäki odottavat uteliaina Lahden torstaista Eliittikilpailua.

Heittolajeissa kisojen kärkinimet ovat ovat keihäänheiton Euroopan mestari Zigismunds Sirmais, moukarinheittäjä David Söderberg ja kotimaan parhaat naiskeihäänheittäjät Jenni Kankaan johdolla.

– Minulla on Lahdesta hyviä muistoja. Oma ennätys (78,83) on heitetty täällä. Kroppa tuntuu hyvältä, ja kunto on hyvä. Odottelen hyvää tulosta, Söderberg sanoo.

Niin tekee myös Hurske. EM-kisojen alkuerissä Amsterdamissa juostu oma ennätys 13,16 nosti hänet kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kuudenneksi, ja kesä on vasta puolivälissä.

– En usko, että ennätys tuosta kauhean paljon paranee. Toivon, että Lahdessa aika olisi siellä 13,30:n tuntumassa, Hurske sanoo.

Hurskeen mukaan Amsterdamin ennätysjuoksuun jäi vieä parannettavaa.

– Juoksu hajosi aika lailla loppua kohden. Se on asia, jota  pitää jatkossa pystyä parantamaan.

EM-kisoista Hurske sanoo palautuneensa hyvin. Lahdesta hän hakee hyvää juoksua pohjustamaan ensi viikolla Oulussa käytäviä Kalevan kisoja.

– Ouluun lähden kirkastamaan mitalia. Yllänkö kultaan, sitä en osaa sanoa, ainakin hopeaa tavoitellaan, viime vuonna SM-pronssin juossut Hurske sanoo.

Wecksten hyppää uusilla seipäillä

Tomas Wecksten, 19, tunnustaa, että Someron seiväskarnevaalien ennätyshypyn jälkeen kintereissä on poltellut into päästä hyppäämään.

– Koko ajan olen odotellut, että pääsee taas uudestaan kilpailemaan. Someron kilpailusta jäi hyvä mieli. Tuntui, ettei juoksu pysynyt kasassa ja tulin kuopalle hitaahkosti, pitkällä askeleella, mutta onnistuin kuitenkin tekemään korkeat hypyt oikeisiin korkeuksiin, Wecksten sanoo.

– Lahdessa voi mennä reilustikin enemmän. Noilla seipäillä mitä Somerolla käytin, pystyy hyppäämään 560, mutta Lahdessa käytän todennäköisesti uusia, kymmenen senttiä pidempiä seipäitä.

Vielä kuluvan kauden alussa Weckstenin ennätys oli 541. Mikä on tärkein tekijä ennätysten taustalla?

– Maastalähtö on parantunut ja saan sen paremmin linkitettyä hyppyyn ponnistuksen jälkeen, Wecksten sanoo.

Myllymäen ennätysjahti jatkuu

Hyvää kilpailua odottaa myös 100 metrin kesän kotimaan tilaston ykkönen Ville Myllymäki. Turussa juostu 10,41 ei tyydytä ja EM-kisoissa 4 x 100 metrin ankkuriosuus kulki mallikkaasti. 

– Juoksu tuntui Amsterdamissa mukavalta. Lahdessa voisi lähteä ennätysjahtiin. Juoksu on mennyt koko ajan parempaan suuntaan, Myllymäki sanoo.

Myllymäen ennätys on viime kesänä juostu 10,39. Vastusta Myllymäelle Lahdessa tarjoavat ainakin nigerialainen Patrik Ike Chinedu ja jamaikalainen Ryan Shields. 

Lahdessa nähdään myös mikä on kokeneen Jonathan Åstrandin ja nuoren Mikkelin Kilpa-Veikkojen Viljami Kaasalaisen isku. Atte Pettisen valmentama juoksija pinkoi hiljan Kuortaneella myötätuulessa ajan 10,47 ja kävi Amsterdamissa kasvattamassa menestysnälkää viestijoukkueen varamiehenä 

Lahden Stadionilla kilpailee myös EM-kisoissa 110 metrin aitojen ennätyksensä juossut Elmo Lakka. Pituushypyssä iskevät yhteen EM-vitonen Kristian Bäck ja tällä kaudella 792 ponkaissut Kristian Pulli. Hyviä ja tasaisia taistoja on luvassa myös miesten ja naisten 1500 metrillä.

Osallistujat ja aikataulu


hurske_reetta_amsterdam_1_of_1.jpg

Aituri Reetta Hurske oli yksi URA apurahan saaneista yleisurheilijoista