Simo Lipsanen: 17 metriä tulee kun se on tullakseen

Simo Lipsanen: 17 metriä tulee kun se on tullakseen

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ei säpsähdä kysymyksiä 17 metrin rajan rikkomisesta. Lauantaina Jyväskylän SM-halleissa lajin tuore halli-SE:n 16,76 haltija keskittyy mestaruuden voittamiseen.

– Oma ajatus 17 metristä ja Pertti Pousin Suomen ennätyksestä on, että uskon pystyväni rikkomaan sen, mutta edetään maltilla. Se tulee sitten kun se on tullakseen. SM-hallista haen tasaisen kovaa sarjaa ja onnistuneita suorituksia, Lipsanen sanoo.

Pousin ulkoratojen Suomen ennätys on kesällä 1968 loikittu 17,00. Lipsanen kimmahteli Tampereella pohjoismaisessa hallimaaottelussa viime viikonvaihteessa pidemmälle kuin koskaan ennen. Kaikki olosuhteet huomioiden hänen pisin hyppynsä ennen Tampereen SE-loikkia oli kaksi vuotta sitten Venäjän Tsheboksarissa myötätuulessa syntynyt 16,62.

– Ominaisuudet ovat kehittyneet paljon verrattuna noihin kahden vuoden takaisiin Venäjän kisoihin. Myös tekniikka on mennyt eteenpäin, Lipsanen sanoo.

Kehitystään Lipsanen kuvaa viisiloikkatuloksella.

– Kahdeksan askeleen vauhti on kovin, jolla olen viisiloikkaa testannut. Nyt siinä meni ensimmäistä kertaa yli 23 metrin. Jos vertaa kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, silloinen tulos oli metrin heikompi.

Rytmi säilyi, ilmaa loikkien alla

Viime kesänä Lıpsanen, 21, ponnisti ulkoratojen ennätyksekseen 16,19. Sittemmin syksyn ja talven harjoittelu on vienyt kehitystä kukonaskelin eteenpäin.

– Voima-arvot ovat kehittyneet hyvin. Nyt on vielä panostettu keskikroppaan ja niin sanottuihin pitoihin ja loikassa vaadittaviin asentoihin. Tämä työ on heijastanut juoksuun ja kaikkeen tekemiseen. Siihen on tullut jämäkkyyttä, Lipsanen sanoo.

Tekemistä riittää edelleen. Tampereen ennätyshyppy oli erinomainen, muttei täydellinen, kuten Lipsanen valmentajansa Petri Ruotsalaisen kanssa videon analysoituaan totesi.

– Hyvää oli, että rytmi säilyi hyvin. Sain myös jokaiseen loikkaan ilmaa alle ja vauhdin säilymään, Lipsanen sanoo.

– Parannettavaa oli vauhtijuoksussa ennen lankkua. Pistäisi juosta paremmin lankun yli, hakea ensimmäistä loikkaa aktiivisemmin ja saada sitä kautta kakkosloikkaan vielä paremmin ilmaa alle.

Sitä Lipsanen yrittää lauantaina Jyväskylän Hipposhallissa, jossa ykköshaastaja on viime kesänä 16,24 loikkinut Tuomas Kaukolahti.

 

 


Simo Lipsanen