Sillmanin olympiakesä starttaa Götzisissä: ”Täysillä mennään alusta lähtien”

Miia Sillmanin kausi alkaa Itävallassa Götzisin seitsenottelussa kuluvan kuun lopussa. Kevään Portugalin-leirin päätteeksi Sillman odottelee ensivisiittiään moniotteluiden ”Timanttiliigaan” aidolla innolla.

– Siellä kilpaillaan kovien nimien kanssa. Se on yksi steppi omalla uralla. Sieltä saa kokemuksen, jonka muistaa ja joka varmasti buustaa omaa tekemistä. Erittäin kovalla innolla odotan sitä kilpailua, Sillman sanoo.

Sillmanin intoa kasvatti onnistunut harjoitusleiri Portugalissa. Kolmen ja puolen viikon rupeama hyvissä olosuhteissa toi, mitä talven hallissa puurtamisen jälkeen tarvittiin.

– Leiriltä ei varsinaisesti haettu mitään isompaa. Samat treenit toteutettiin kuin Suomessa, mutta kun päästiin ”pihalle” harjoittelemaan, painotettiin juoksua ja lajiharjoittelua. Kaikki treenit tehtiin, mitä oli suunniteltu, eikä mitään isompaa vaivaa ollut, Sillman sanoo.

”Ensimmäisissä lajeissa täytyy onnistua”

Sillmanin tavoite on nousta mukaan Tokiossa kilpailevaan Suomen olympiajoukkueeseen. Tulosraja on 6420 pistettä. Sen rikkominen vaatisi reilun 200 pisteen parannusta ennätykseen. Vaihtoehtona on tavoitella paikkaa rankingin kautta, joka sekin vaatii kovan tuloksen.

– Jos 200 pistettä aikoo tulosta parantaa, täytyy onnistua erittäin hyvin. Kaksi vuotta sitten se onnistui minulta. Silloin paransin kauden aikana ennätystä 400 pistettä, Sillman viittaa kesään, joka toi Napolissa Universiadien voiton ennätyspistein 6209.

Götzisissä Sillman yrittää pitää ajatukset pois rankingista ja olympiarajasta ja keskittyä lajiin kerrallaan.

– Käytännössä Götzisissä ensimmäisissä lajeissa eli 100 metrin aidoissa ja korkeushypyssä täytyy onnistua. Loput lajit menevät rutiinilla.

Korkeushyppy on ollut Sillmanille haaste Turun Kalevan kisojen korkeushypyssä tulleen nilkan nivelsidevamman jälleen.

– Vedin ottelun hammasta purren pituushyppyyn asti, mikä näin jälkeen päin ajateltuna ei ollut fiksua, Sillman sanoo.

– Sen jälkeen nilkasta on aina napsaissut, jos se on sentinkin väärässä asennossa. Mutta nyt minulla on niin hyvä nilkkatuki, että saa melkein täysillä tulla ja voi olla sen suhteen luottavainen. Se on nyt enemmän uskalluksesta kiinni.

”Nyt ei lähdetä varmistelemaan”

Vaikka Götzis on Sillmanille kauden ensimmäinen kilpailu, tavoite on ottaa heti kropasta kaikki irti.

– Täysillä mennään alusta lähtien. Nyt ei lähdetä varmistelemaan. Jos heti alussa joku laji sukeltaa, on sovittu, että jätetään kisa siihen ja käännetään katse seuraavaan kilpailuun. Mutta uskon, että kaikki menee hyvin, Sillman sanoo.

Tuloksentekoaika Tokion olympiakisoihin päättyy 29. kesäkuuta.