Silja Line Seurakisat ovat pienillä paikkakunnilla iso asia

”Tästä kilpailumuodosta ei hevillä luovuta”

Piskuisen Puolangan ja sitä aavistuksen suuremman Ilomantsin Silja Line Seurakisoissa on liikkunut kesän aikana useita kymmeniä lapsia. ”Syntyvyys on pientä ja lapsia on kaikkiaan vähän, mutta pyrimme pitämään näistä vähistä hyvää huoltaa ja järjestämään heille mielekästä toimintaa”, Puolangan Ryhdin puheenjohtaja Martti Köngäs totesi.

Puolangan Ryhti on järjestänyt Silja Line Seurakisoja kesän ajan joka tiistai.

– Olemme pitäneet kirjaa Voitto Onnisen tarroista ja lapset ovat keränneet niitä kilpailuista innolla. Viime tiistaina palkitsimme ahkerat kisoissa kävijät niin, että yli 13 tarraa keränneet saivat ison pokaalin, vähintään seitsemän tarraa keränneet keskikokoisen pokaalin ja kolme tarraa keränneet pienen pokaalin. Kaiken kaikkiaan pokaalin saajia oli 30 ja kisoissa on käynyt viitisenkymmentä eri lasta, Martti Köngäs kertoo.

Hän sanoo, että 2500 asukkaan kunnassa syntyvyys on varsin pientä. Lapsia syntyy vain noin kymmenkunta vuodessa.

– Mutta me pidämme näistäkin vähistä hyvää huolta. Teemme yhteistyötä koulun kanssa ja järjestämme kerhotoimintaa yleisurheilun ja hiihdon ympärille.  Nuorella iällä monipuolisuus ja harrastamisen matala kynnys ovat tärkeintä, hän tuumi.

Vanhemmat mukana

Itärajan tuntumassa Ilomantsissa järjestetään kesän aikana neljät Silja Line Seurakisat.

– Mukana on ollut keskimäärin 50-60 lasta. Yleisurheilu on täällä tykätty laji. Yleisurheilukoulukin meni täyteen heti, kun avasimme ilmoittautumisen, Ilomantsin Urheilijoiden puheenjohtaja Tanja Pesonen kertoo.

Pesosen mukaan 5000 asukkaan Ilomantsissa yleisurheilun pariin kaivattaisiin lisää toimijoita.

– Meillä on pieni, viiden hengen jaosto, joka järjestää seurassa yleisurheilutoimintaa. Kilpailuissa huutelemme katsomosta vanhempia toimitsijoiksi ja hyvin olemmekin heitä aina hommiin saaneet, hän päättää.