Liipola rikkoi Juha Tiaisen SE:n – Kososen loistoheitto avasi Suomen voittotilin hallimaaottelussa

Henri Liipola siirsi historiaan olympiavoittaja Juha Tiaisen nimissään olleen miesten painonheiton Suomen ennätyksen. Liipola heitti Uppsalassa Ruotsissa lauantaina alkaneessa Pohjoismaisessa hallimaaottelussa toiseksi tuloksella 22,81.

Silja Kosonen puolestaan voitti maaottelun avanneen naisten painonheiton mainiolla tuloksella ja ennätyksellään 21,51.

Tiaisen nimissä ollut miesten SE oli 1990 Mäntyharjulla heitetty 22,13. Paras suomalaisen hallissa tekemä tulos ennen Liipolan Uppsalan heittoa oli Marko Wahlmanin 21,84 vuodelta 1993.

– Noin kuukauden verran olen treenien päätteeksi ehkä kaksi kertaa viikossa vähän kokeillut painonheittoa. Siihen nähden yllätyin tuloksesta tosi paljon, Liipola sanoi.

–  Ajattelin, että ehkä joku 20 metriä voisi mennä, mutta nyt tuli heti ensimmäisellä lämmittelyheitolla  21 metriä. Siitä tuli sellainen tunne, että tämä voisi olla ihan jees.

Kilpailun voitti Ruotsin Ragnar Carlsson, joka heitti 23,12. Liipola täydensi kakkossijaansa hyvällä sarjalla, jonka toiseksi pisin heitto kantoi 22,49. Liipolan mukaan tulokseen jäi vielä varaa parantaa.

– Kilpailussa huomasi, että väline on outo. En oikein pääsee sen kanssa tasapainoon. Kaikkien heittojen loput olivat huonoja. Sellaisia hätäisiä rykäisyjä, Liipola sanoi 15,88 kiloa painavasta kilpailuvälineestä.

Liipola olisi valmis kilpailemaan lajin parissa enemmänkin.

– Itse haluaisin, että Suomessa alettaisiin rakentaa painonheittokulttuuria. Se olisi moukarinheittäjille hyvä tapa saada lisää kilpailuja talvikauteen, Liipola sanoi.

Roope Auvinen oli Uppsalassa seitsemäs tuloksella 18,84. Pidemmät heitot kaarsivat ohi sektorin.

– Vähän oli teknisiä ongelmia. Ihan en saanut niitä rentoja, laajoja heittoja, mutta se oli minulle ensimmäinen painonheittokisa ikinä, Auvinen tuumi,

Kosonen: En odottanut, että menisi noin pitkälle

Naisten kilpailussa Kososen voittoheitto syntyi neljännellä kierroksella ja vei Kososen Suomen kaikkien aikojen tilaston kakkoseksi. Suomen ennätys on Sara Killisen viikonvaihteessa Clemsonissa Yhdysvalloissa heittämä 21,60. Naiset heittävät 9,08-kilon painoa.

– Tavoite ennen kilpailua oli sellainen 20 metriä, jonka olin pystynyt harjoituksissa heittämään. Tosin valmentaja Jani Pihkasen jalkamitalla mitattuna, Kosonen sanoi.

Kosonen ehti harjoitella painonheittoa ennen Uppsalan kilpailua kaksi kertaa.

– En odottanut, että sen menisi noin pitkälle tällä treenillä. Harjoituksissa tuli heittoja yhteensä joku 20, Kosonen tuumi.

Kosonen voitti viime kesänä moukarinheiton alle 20-vuotiaiden Euroopan ja maailmanmestaruudet ja heitti ikäluokan ME:n 73,43. Kososen mukaan harjoittelu kohti EM- ja MM-kesää on hyvässä vauhdissa.

Painonheittokilpailu oli Kososelle hauska välipala harjoittelun keskellä.

– Ennen tätä kisaa en tykännyt painonheitosta, mutta nyt tykkään, Kosonen myhäili.

Koskisen pisimmät heitot sektorista ohi

Suvi Koskinen oli kilpailussa kuudes. Hänen paras mitattu heittonsa kantoi 19,18. Pisimmät, yli 20 metrin heitot kaartuivat ohi sektorin.

– Harjoitukset menivät hyvin, mutta nyt heitot eivät vaan pysyneet sektorissa, Koskinen harmitteli.

Uppsala:

Pohjoismainen hallimaaottelu:

Miehet, painonheitto: 1) Ragnar Carlsson Ruotsi 23,12, 2) Henri Liipola Suomi 22,81 (SE),…7) Roope Auvinen Suomi 18,84

Naiset, painonheitto; 1) Silja Kosonen Suomi 21,51, 2) Grete Ahlberg Ruotsi 21,38,3) Sara Forsell Ruotsi 20,64,…6) Suvi Koskinen Suomi 19,18

https://www.liveresults.se/competition/nordenkampen/event/women-weight-throw#1