Silja Kosonen lähtee EM- ja MM-vuoteen Turun Urheiluliiton paidassa

Moukarinheittäjä Silja Kosonen vaihtaa tulevalla kilpailukaudella Someron Esan edustusasun Turun Urheiluliiton paitaan.

– Juteltiin tulevasta kaudesta valmentajani Jani Pihkasen kanssa ja todettiin, että tässä pitää ottaa seuraava kehitysaskel, jos haluaa pärjätä maailmalla. Uskon, että Turun Urheiluliitto pystyy auttamaan minua siinä parhaiten, 19-vuotiaiden ME:n haltija kertoo Etelä-Afrikan harjoitusleirin päätteeksi.

– Turun Urheiluliitto on minulle luonteva valinta myös siksi, että kaikki on lähempänä, kun raisiolaisena asun tässä Turun seudulla. Someron Esalle olen kiitollinen. En olisi nyt tässä missä olen ilman seuran apua.

Yleisurheilun seurasiirrot vahvistuvat virallisesti vasta, kun joulukuussa kokoontuva Suomen Urheiluliiton järjestövaliokunta on ne käsitellyt ja hyväksynyt.

Kolme heittotreeniä viikossa

Viime kesänä moukarinheiton alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-tittelit voittaneen Kososen, 18, syksy on sisältänyt muitakin muutoksia kuin siirron turkulaisseuraan. Kosonen aloitti saksan kielen opiskelut Turun yliopistossa ja kokeili ensi kertaa urallaan parin viikon ulkomaanharjoitusleiriä.

– On paljon välineitä, hyvät treenipaikat ja heittopaikka todella nätillä alueella. Harjoituksellisesti leirillä ei ollut sen syvempää tarkoitusta, kuin päästä heittämään ulos ja lämpimään Suomen synkästä marraskuusta, Kosonen kertaa Etelä-Afrikan Potchefstroomin treenileiriä.

– Olen heittänyt muiden harjoitusten ohella kolme heittotreeniä viikossa ja niissä noin 20-30 heittoa per treeni. On ainakin tullut paljon heittoja ulkona. Raisiossa heittopaikalla ei ole valoja, joten siellä olisi iltaisin pitänyt heittää sisällä.

Treenit ja opinnot maistuvat

Ensi kesän EM -ja MM-kilpailuihin tähtäävän harjoituskauden syystreenit ovat maistuneet Kososelle.

– Kuukauden ylimenokauden jälkeen teki jo kovasti mieli treenaamaan. Motivaation puutetta ei todellakaan ole ollut. Ja kun takana oli hyvä kilpailukausi, siitä oli hyvä jatkaa, Kosonen sanoo.

– Harjoitteluun ei tehty mitään isoja muutoksia. Pikkuisen treenimääriä lisättiin, mutta muuten jatkettiin aika samanlaisella treenillä, mitä tehtiin nyt päättyneelle kilpailukaudelle. Heittokin tuntui leirillä teknisesti hyvältä. Takapakkia ei siinäkään ole tullut.

Urheilun vastapainoksi Kosonen opiskelee ja kiittelee sen sopivan mainiosti yhteen harjoittelun kanssa.

– Tavoitteena on valmistua kieltenopettajaksi. Nyt minulla ei ole vielä sivuaineita, mutta ranskaa, englantia ja ruotsia olen miettinyt, Kosonen sanoo.

– Opiskelu on toiminut hybridimallina, joten hirveästi ei ole tarvinnut olla tunneilla. Mutta on ollut hauska aloittaa yliopisto, tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kavereita.