Siipon tähdet piristävät Siilinjärvellä

Siipon tähdet piristävät Siilinjärvellä

Siilinjärven Ponnistus on yleisurheiluseura, jonka tämän hetken menestyksekkäin urheilija on kaksinkertainen keihäänheiton paralympiamitalisti Marjaana Heikkinen. Hieman Heikkisen inspiroimana SiiPoon perustettiin alkuvuodesta Tähdet-niminen soveltavan yleisurheilun ryhmä, joka on suunnattu erityistä tukea tarvitseville lapsille.

Siilinjärvi on reilun 20 000 asukkaan kunta, eikä SiiPon erityisryhmään ole luonnollisista syistä suuntautunut varsinaista osallistujaryntäystä. Mukana on nyt kuitenkin seitsemän lasta ja ryhmä on otettu hienosti mukaan osaksi SiiPon seurakulttuuria.

– Ryhmäläisemme osallistuivat kesän aikana kolmesti Silja Line -seurakisoihin ja ne olivat hienoja kokemuksia heille. Samalla se on ollut myös upeaa nähdä koko seuralle, kuinka yleisurheilu ja kilpaileminen sopivat kaikille rajoituksista huolimatta, sanoo Tähdet-ryhmää vetävä Siilinjärven kunnan erityisliikunnanohjaaja Tanja Korhonen.

Soveltavan yleisurheilun ryhmä toimii mainiona esimerkkinä kunnan ja urheiluseuran välisestä yhteistyöstä. Tähdet on SiiPon alaista toimintaa, jolle seura tarjoaa puitteet. Korhonen kunnan työntekijänä on hoitanut ryhmän ohjaamisen avustajanaan viittomakielen ohjaajaopiskeilija Päivi Vehomäki.

Siilinjärvellä, eikä itse asiassa lähialueen isommassa keskuksessa Kuopiossakaan ole loputtomasti urheilu- ja liikuntatarjontaa vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville liikkujille, joten esimerkit onnistuneesta yhteistyöstä ovat tarpeen.

SiiPon Tähdet-ryhmän diagnoosikirjo on laaja, joten Tanja Korhosen ammattitaito soveltamisessa on päässyt testiin.

– Ryhmästä löytyy mm. näkövammainen lapsi, pyörätuolilla liikkuva lapsi, sydänlapsi, kuulovammainen lapsi ja cp-vammainen lapsi, Korhonen luettelee.

Yksi ryhmäläisistä on 12-vuotias Elias, joka osallistui vuonna 2016 VAU:n Valtti-ohjelmaan, jossa lapsille ja nuorille etsitään liikuntaharrastusta henkilökohtaisen liikunnanohjaajan eli Valtin avulla.

Eliaksen Valtti, fysioterapeuttiopiskelija Carita Tervonen teki Eliakseen ja hänen vanhempiinsa niin hyvän vaikutuksen, että vanhemmat palkkasivat hänet ohjelman päätyttyä Eliaksen vapaa-ajan avustajaksi.

Valtti-ohjelman avulla ennen vähänlaisesti liikkunut näkövammainen Elias oli innostunut jo useammasta lajista, joten osallistuminen uunituoreeseen SiiPon soveltavan yleisurheilun ryhmään oli luonteva jatke tälle.

– Tanja Korhonen oli ollut vetämässä erityisliikuntakerhoa Eliaksen koululla ja tieto SiiPon ryhmästä tuli koululle Tanjan kautta, kertoo Eliaksen äiti Terhi Mönkkönen.

Valtti-Carita on käynyt Eliaksen kanssa yleisurheilukoulussa sekä kesän seurakisoissa. Hänestä on ollut apua paitsi tietysti Eliakselle myös Korhoselle ja muille ryhmän vetäjille.

– Eliaksella on kisoista tullut kotiintuomisiksi yksi kultamitali, neljä hopeaa ja yksi pronssi, mainitsee Terhi-äiti ylpeyttä hehkuen.

Kesän aikana Elias myös pyöräili ja kävi kylmistä keleistä huolimatta Caritan kanssa uimassa. Perheen kanssa hän on liikkunut paljon metsässä ja äiti kehuukin, että liikunnallisuuden kohentumisen myötä Elias liikkuu jo kohtuullisen hyvin helpohkossa metsämaastossa. Yleisurheilu oikeine kisoineen oli kuitenkin Eliaksen kesän ykkösjuttu.

– Ehkä keihäänheitto on hauskinta, kun siinä saa heittää. Mutta kaikki on mukavia lajeja, Elias toteaa.

INFO

Siilinjärven Ponnistuksen soveltava yleisurheilu

Siilinjärven Ponnistuksen soveltava yleisurheilukoulu Tähdet pyörii ympärivuotisesti. Yleisurheilukoulua voi kokeilla kaksi kertaa maksutta.

Lisätiedot: Tanja Korhonen, tanja.korhonen@siilinjarvi.fi, puh. 040 591 4486

 

TEKSTI: LAURI JAAKKOLA
KUVAT: TANJA KORHONEN, CARITA TERVONEN