Seurojen paremmuus ratkotaan Seuraliigassa

Seurojen paremmuus ratkotaan Seuraliigassa

Yleisurheiluseurojen keskinäisestä vuosittaisesta paremmuudesta kilpaillaan ensi vuodesta lähtien Seuraliigassa. Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti siirtyä seuraluokittelusta Seuraliigaan, jonka tuloa on valmisteltu jo pitkään.

Liigassa SUL:n seurat kilpailevat joukkuelajien tapaan eri luokissa, joita kutsutaan liigoiksi. Kokoamiensa pisteiden perusteella seurat luokitellaan Superliigaan, johon kuluu 20 parasta seuraa, Ykkösliigaan (50 seuraavaksi parasta seuraa), Kakkosliigaan (100 seuraavaksi parasta seuraa) ja Kolmosliigaan, johon kuuluvat kaikki loput seurat.

Jos jonkun luokan kohdalla viimeisellä sijalla on tasapisteissä useampia seuroja, ne kaikki pääsevät tähän samaan luokkaan. Vastaavasti seuraavaksi alemman luokan kiintiö pienenee niin monella seuralla kuin edellisen, eli ylemmän luokan kohdalla oli ylitystä.

Seuraliigassa huomioidaan SM-pisteet, poikien ja tyttöjen 14-15-vuotiaiden SM-kilpailujen pisteet sekä seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilulisenssien määrä, ja seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulospisteiden määrä.

Liigaan lasketaan mukaan myös Suomessa asuvat ulkomaan kansalaiset, jotka yleisurheilevat SUL:n alaisia seuroja edustaen. Yleisurheiluliigan pistelaskentakausi on 1.10–30.9. välinen aika. Sisäratakilpailuja ei siten pisteisiin lasketa. Yleisurheilun pistelasku ohessa (vrt. Näin syntyvät seuraliigapisteet).

Hallitus hyväksyi kokouksessaan myös liiton Antidopingohjelman, joka löytyy kokonaisuudestaan oheisesta linkistä (www.yleisurheilu.fi/urheilijat/maajoukkue/antidopingohjelma-2015-1) .

Vuoden 2017 moniotteluiden SM-hallikilpailut hallitus myönsi Tampereelle. Kisat järjestää Tampereen Pyrintö.

 

Mäkelä: SM-viestejä lämmitellään seiväshypyllä

 

Toimitusjohtajan katsauksessaan Jarmo Mäkelä kertoi Seinäjoen heinäkuisten SM-viestien ja vuoden 2017 Kalevan kisojen rakentuvan hyvää vauhtia kisojen pääsihteerinä toimivan Johanna Mannisen ja järjestelytoimikuntaa johtavan Olli-Pekka Karjalaisen käsissä.

– SM-viesteissä on kisaviikonvaihteen perjantaina Seinäjoen torilla oheistapahtumana naisten seiväs. Vuoden 2017 Kalevan kisoissa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi on vahvasti esillä. Seinäjoelle on suunnitteilla muiden muassa yleisurheiluaiheinen Suomi 100 vuotta -näyttely, Mäkelä kertoi.

Uudessa liikuntalaissa on Mäkelän mukaan terveysliikunnalla vahva painotus. Laki velvoittaa urheilujärjestöt myös tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman kuluvan vuonna. SUL:ssä asia on eettisen valiokunnan hoteissa.

Mäkelän mukaan SUL:n harrasteliikunnan juoksukoulutoiminta on uudelleen arvioinnin kohteena. Suomenkielisen kouluviestikarnevaalin kuluvan vuoden Suomen päätapahtuma taas on päätetty järjestää Sonera-stadionilla 8. syyskuuta. Tapahtuma toimii samalla EU:n Euroopan urheiluviikko- hankkeen pääkaupunkiseudun nimikkotapahtumana. Muita suomenkielisen kouluviestikarnevaalin tapahtumia järjestetään syksyllä Joensuussa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Rovaniemellä ja Vaasassa.

Näin syntyvät seuraliigapisteet

  1. SM-pisteet:

SM-pisteitä jaetaan ulkoratojen Suomen mestaruuskilpailuissa seuraavasti:

Mestaruuskilpailujen kahdeksalle (8) parhaalle sijalukujen mukaisesti 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä seuraavista lajeista: miesten ja naisten henkilökohtaiset lajit ja viestit

Mestaruuskilpailujen kuudelle (6) parhaalle sijalukujen mukaisesti 7, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä seuraavista lajeista: sarjojen M, N maastojuoksun joukkuelajit ja sarjojen M22, M19, M17, M16, N22, N19, N17 ja N16 kaikki laj

  1. P/T15,14-sarjojen SM-pisteet

15-vuotiaat: 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1

14-vuotiaat: 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1

Seuraliigapisteisiin huomioitava pistemäärä on seuran keräämien kisapisteiden summa jaettuna kahdella.

Pisteet jaetaan niin henkilökohtaisista lajeista kuin myös joukkuekilpailuista. P/T15,14-sarjoilla on SM-arvoisia kilpailuja seuraavasti:

P/T15,14-sarjojen mestaruuskilpailut
P/T15-sarjojen maastot
P/T15-sarjojen viestilajit
P/T15,14-sarjojen moniottelut

  1. Yleisurheilulisenssit

Seuraliigaan huomioidaan kaikki SUL:n yleisurheilulisenssit 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien osalta. Seuralle tuleva pistemäärä on seuran lisenssien kokonaismäärä ko. ikäluokkien osalta.

  1. Tulospisteet

Yleisurheilun seuraliigaan huomioidaan 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden keräämät tulospisteet.

Urheilija voi saada pisteitä vain yhdestä oman ikäluokan lajista. Tulospisteisiin oikeuttavan kisan tulee olla virallinen ja tilastokelpoinen. Urheilijalla tulee olla voimassa oleva yleisurheilulisenssi. Pisteitä jaetaan pistetaulukon mukaisesti. T/P14-15-vuotiailla maksimipistemäärä on kaksi pistettä.

Yleisurheilun seuraliigaa koskevat mahdolliset tulkintakysymykset ratkaisee SUL:n seurapalveluvaliokunta.

Lisätietoja:

Harri Aalto 

Seurapalvelujohtaja

040 823 4200  

harri.aalto@sul.fi