Seppo Räty Hall Of Fameen, Tähti paras yleisurheilija, Niskanen Vuoden urheilija

Seppo Räty Hall Of Fameen

Pyeongchangin olympialaisissa 50 kilometrillä kultaa vuollut Iivo Niskanen valittiin Vuoden urheilijaksi 2018 Suomen Urheilugaalassa. Keihäänheittäjä Seppo Räty nostettiin urheilun Hall of Fame -Kunniagalleriaan.

Niskanen keräsi Urheilutoimittajain Liiton äänestyksessä 4740 ääntä. Hän päihitti kakkoseksi yltäneen lajitoverinsa Krista Pärmäkosken 1534 äänellä. Pärmäkoski hankki 3206 ääntä.

Kolmanneksi UL:n äänestyksessä sijoittui ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, jolle kirjattiin 3058 ääntä. Se oli vain yhden äänen enemmän kuin painija Petra Ollin kokoama äänisaalis (3057). Viidenneksi sijoittui koripalloilija Lauri Markkanen (2379 ääntä).

Parhaaksi yleisurheilijaksi katsottiin Leo-Pekka Tähti, joka sijoittui seitsemänneksi. Hän sai 1293 ääntä.

Kiire hengitti Iivoa niskaan. Vain hetki palkintosateen ja aurinkoisen voittohymyn jälkeen Iivo läksi ”puolijuoksua” Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta hän lensi yöllä Viron Otepäähän, jossa hän kisaa sunnuntaina 15 kilometrin perinteisen kilpailun.

–  Olen kyllä viime kauteeni tosi tyytyväinen. Pystyin tekemään kaikkein kovimman teon, joka lajissani voidaan saavuttaa. Pitää tosin muistaa sekin, että Vuoden urheilijasta on lyhyt matka vuoden murheilijaksi, mutta aion kyllä nyt tämän illan nauttia tästä tittelistä, Niskanen tiivisti tuntojaan.

Niskanen oli vuoden paras suomalaisurheilija myös viime vuonna. 


janina_pitkanen-1-2.jpg

Iivo Niskanen vei Vuoden urheilijan tittelin äänivyöryllä. Kuva: Janina Pitkänen.

,

Räty valioiden joukkoon

Kuuden arvokisamitalin keihäänheittäjä, maailmanmestari Seppo Räty valittiin oikeutetusti Suomen urheilun Hall of Fame -Kunniagalleriaan. Mutta, mikä olikaan mestariheittäjän vastaus kysymykseen, mikä keihäänheitossa on kaikkein upeinta, sykähdyttävintä?

– Se on se kolme ja puoli sekuntia, kun näkee kuinka keihäs lentää älyttömän pitkälle. Se on sitä ihtiään, Räty lausahti.

Rädyn mukaan kesän pitkät heitot pohjustetaan talvella.

–  Kyllä se niin oli, että jo pakkaslumien aikaan piti heittää paljon, Räty selvitti.

Räty nojasi heitossaan taidon ohella väkevästi ;voimaan.

–  Keskosena synnyin, kuukauden etuajassa. Joten ihan alkuun en kovin vahva ollut. Työn ja harjoittelun kautta on kaikki tullut mitä minulla on, ja työ alkoi jo pikkupoikana. Veljeni kanssa kannoimme sangoilla ahkerasti vettä, seivästimme heiniä, ja loimme lumet laajalta alueelta, Räty muisteli.

Rädyn mukaan urheilijana menestyminen on tahdosta kiinni. Lapsille ja nuorille on hänen mielestään ulkopuolisten turha tuputtaa mitään.

–  Kaikki on lapsen tai nuoren omien korvien välissä. Jos vahvaa tahtoa ei ole, urheilijan tie tyssää heti alkuunsa. Siinä ei julkilausumat paina yhtään, jos nuori ei itse halua tehdä tarpeeksi urheilun ja tulevaisuutensa eteen, Räty muistutti.

Hannu Ranta