Seppänen hakee oppia ja ideoita Murofushilta Japanista

Seppänen hakee oppia ja ideoita Murofushilta Japanista

Moukarinheittäjä Tuomas Seppänen hakee harjoitteluunsa maustetta lajin olympia- ja MM-voittaja Koji Murofushilta. Seppänen on ollut Murofushin kanssa yhteyksissä jo pidemmän aikaa, mutta lähtee joulukuussa ensimmäistä kertaa Japaniin harjoittelemaan mestarin oppiin.

– Tarkoitus on hakea sieltä uutta ideaa harjoitteluun ja heittoon. Pääsen tekemään siellä heittoharjoituksia ja voidaan Murofushin kanssa katsoa tekniikkaa vähän tarkemmin, Seppänen sanoo puolentoista viikon leiristä.

Seppänen tarinoi Murofushin kanssa pitkään toissa vuonna Tanhuvaaran urheiluopiston seminaarissa. Silloin Murofushi esitteli muutoksia omassa harjoittelussaan, joiden avulla hän nousi maailmanmestariksi 37-vuotiaana.

Murofushi, 41, on toisen polven heittäjä, joka on parhaimmillaan kiskaissut 84,86. Hänelle heiton kivijalka on tasapaino, joka mahdollistaa kropan voimavarojen maksimaalisen hyödyntämisen heitossa.

Oman uransa ohella Murofushi on paneutunut moukarinheittoon yliopistossa tutkijana. Tällä haavaa hän työskentelee myös Tokion vuoden 2020 olympiaorganisaatiossa.

– Kiireinen kaveri, mutta joulun alla häneltä löytyi aikaa, Seppänen kertoo.

Suorituskykyä ei päästetä laskemaan

Hiljattain Amsterdamin EM-joukkueeseen valitun Seppäsen, 29, syksyn harjoittelu on luistanut, eikä vähiten viime kesän MM-finaalipaikan ansiosta.

– Se jätti hyvät fiilikset, varsinkin kun siinä oli suvantovaihe ennen Kalevan kisoja. Alkukesä meni vähän ylipuristamiseksi, Seppänen muistelee.

Rentous heittoon löytyi sopivasti Pekingin MM-kisoissa, jonne paikka heltisi viime hetkessä rankingin kautta. Porilainen kiskaisi kesän parhaansa 74,74 karsinnassa ja oli MM-finaalissa kymmenes heitettyään 73,18.

Syksyn harjoittelussa on Seppäsen mukaan haettu uusia tuulia. Keskivartalon pitoa ja lantion toimintaa on koetettu terästää uusin metodein. Syksyn tekemisessä on tuotu myös ripaus lisää räjähtävyyttä aiempaan verrattuna.

– Suorituskykyä on koetettu pitää kovemmalla tasolla kuin ennen. Tavoitteena on, että perusharjoittelun ja huippukunnon välinen ero ei olisi niin suuri.

Seppäsen ajatuksissa on kaivaa heinäkuun alun EM-kisoihin mennessä kunto, jolla neljä vuotta sitten heitetty ennätys 75,31 jää historiaan. Jos se onnistuu, Seppänen tavoittelee paikkaa myös Rio de Janeiron olympialaisissa.

– Olympiakisojen tulosraja on 78 metriä, mutta tuskin sitä tarvitsee heittää, Seppänen sanoo.

Rio de Janeiron kisoihin osallistujia otetaan lisää tulosrankingin perusteella, jos haluttua kilpailijamäärää ei saada tulosrajan rikkojista. Viime kesänä 78 metriä ylitti kaksitoista heittäjää.