Senni Salminen polkaisi hallikauden käyntiin kärkituloksella: ”Juoksu kulki tosi hyvin” -VIDEO

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen avasi hallikauden väkevästi pituushypyn halliennätyksellään ja kotimaisella kärkituloksella 630. Tulosta säesti tasainen sarja, jonka kaksi seuraavaksi parasta hyppyä kantoivat 628 ja 625.

– Itse ehkä toivoin pidempää. Mutta juoksu kulki tosi hyvin ja se oli ehkä tärkeintä, Salminen sanoi.

Salminen voitti pituushypyn Suomen mestaruuden viime kesänä Turun Kalevan kisoissa komealla ennätyksellään 656. Pituushyppy on Salmisen repertoaarissa kuitenkin sivuroolissa, sillä hän keskittyy kolmiloikkaan.

– Kaikki hypyt tulivat nyt lankulle enemmän loikkamaisesti, mikä sekin on ihan hyvä. Sitähän sitä on treenattu, Salminen analysoi.

Samoin näki Salmisen valmentaja Matti Mononen.

— Se oli sellainen perusavaus hallikaudelle. Itse ajattelin etukäteen, että 630-640 olisi hyvä, koska pituushyppyä ei ole treenattu. Fokus tähän kilpailuun lähti hyvästä juoksusta ja se näytti tulevan hyvin, Mononen kiitteli.

Lisää panostusta huoltavaan harjoitteluun

Salmisen harjoituskausi on sujunut ilman isompia haasteita. Nopeus- ja voimatasot ovat kehittyneet toivotusti eikä harjoitteluun ole tehty suuria muutoksia.

– Aika samanlaisella kaavalla on edetty. Ehkä huoltaviin juttuihin on panostettu vielä entistä enemmän. Varsinkin hyppytreenien jälkeen tehdään paljon jalkateräjumppaa ja aktivointia, Salminen kertoi.

Salminen kimmahteli viime kesänä kolmiloikan ennätyksekseen 14,04. Talven kolmiloikkakilpailut hän avaa Ranskassa, Mondevillessä ensi lauantaina.

– Ranskaa ajatellen oli hyvä saada yksi kilpailu alle, vaikkei se kolmiloikka ollutkaan. 14 metriä alkaa olla sellainen tulos, että se pitäisi aina hypätä, mutta vähintään oma halliennätys (13,83), Salminen kiteytti odotuksistaan kolmiloikan avauskilpailusta.

Lipsanen avasi tuloksella 766

Kolmiloikan Suomen halliennätysmies Simo Lipsanen avasi hänkin hallikautensa pituushypyllä. Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Lipsanen voitti Joensuussa miesten kilpailun tuloksella 766, joka on hiljalleen käynnistyvän hallikauden Suomen kärkitulos.

Senni Salmisen kaksoisveli Kalle Salminen Joensuun Katajasta oli miesten pituushypyssä toinen avauskierroksen tuloksellaan 764. Lipsanen ponkaisi voittohyppynsä viidennellä kierroksella.

– Alkuun oli pikkuisen ponnistus hakusessa, meni jonkun verran läpi. Vauhti pelasi aika jees alusta saakka. Ponnistus ei ihan yhdistynyt siihen, mutta loppua kohti parani hyvin. 766 on ihan asiallinen avauskisa, Lipsanen tuumi.

Kolmiloikan osalta tähtäin on EM-kilpailuissa, mutta lappeenrantalainen ei vielä varmuudella tiedä, missä kauden päälajinsa avaa.

– Parin viikon päästä varmaan, Lipsanen arvelee.

Parannuskohteet päälajissa ovat selkeät:

– Viime kesänä lankulletulossa oli hyviä aineksia, mutta loikkakontakteissa oli jonkun verran toivomisen varaa. Lankulletuloon olen nytkin tyytyväinen, mutta siitä pitää pystyä vielä paremmin viemään suoritus loppuun saakka. Sitä kautta tulee senttejä lisää.

Lipsasen harjoittelu on sujunut hyvin ja suunnitelmien mukaan. Suurimmat muutokset ovat olleet voimaharjoittelussa, jossa fysioterapeutti Peetu Lehmus on laatinut aiempaa paremmin lajin huomioon ottavia voimatreenejä.

– Takareisien ja pakaroiden voimatasoja on nostettu. Muutenkin on koitettu huomioida voimaharjoittelussa paremmin, että se näkyisi lajin tekemisessä. On jätetty rinnallevedot, tempaukset ja hitaat syväkyykyt käytännössä kokonaan pois, Lipsanen kertoo muutoksiin tyytyväisenä.

Salminen: Peli on nyt avattu

Kalle Salmisen kilpailua värittivät vasemman pohkeen krampit, mutta mistään pahemmasta ei ollut kyse.

– Aika hyvä paluukilpailu. Olisi voinut ensimmäisten hyppyjen (764 ja 761) jälkeen lentää ulkorataennätyksenkin (778) yli, mutta nyt on peli avattu. Nyt pohje kuntoon ja odottelemaan seuraavia kilpailuja, Joensuun Katajan hyppääjä sanoi.

Salmisen kesäkausi jäi väliin polvioperaation vuoksi, joten jo kilpailemaan pääsy oli hänelle kiitollisuuden aihe.

– Joulukuussa tuli ensimmäiset hypyt. Olisikohan kolme tai neljä lajitreeniä nyt hallissa tullut. Vuoden tauko hyppäämisestä, mutta nopeusominaisuudet ovat kehittyneet.

 

JOENSUU 24.01.2021 Hyppyjen ja heittojen lajipäivä

Miehet,

Seiväs: 1) Eemil Hallikainen 17 KaavKa 430, 2) Martti Hyvärinen 17 LUM 420.

Pituus: 1) Simo Lipsanen LUM 766 (kkk), 2) Kalle Salminen JoKa 764. – Lipsanen (738, 754, 750, x, 766, x). Salminen (764, 761, x, x, 747, -).

Kuula: 1) Panu Tirkkonen KeitKu 16,76 (kkk), 2) Ville Halonen PyhäselU 14,49.

Naiset,

Seiväs: 1) Roosa Rissanen SavRi 310.

Pituus: 1) Senni Salminen ImatrU 630 (kkk), 2) Neea Käyhkö SavRi 579, 3) Jaana Sieviläinen 38 JoKa 573. – Salminen (628, 630, 612, x, 625, x).

Kuula: 1) Tiia Tirkkonen KeitKu 11,85 (kkk).

MUSTASAARI 24.1.2021 Botniahallin seiväskilpailut

Miehet,

Seiväs: 1) Juho Alasaari 18 LaihLu 510, 2) Jere Keskinen VaasTo 510, 3) Albin Lundberg VasaIS 475.

´