SE:n ponkaissut Salminen: ”Ajattelin vain, että voitan tämän kisan – Myös Lehikoiselle ylivoimainen voitto

Senni Salminen löysi maajoukkueiden EM-kilpailuiden naisten kolmiloikan viimeiseen yritykseensä Romanian Cluj-Napocassa oikean latauksen ja voitti Suomen ennätyksellä 14,63. Edellinen SE oli kesäkuun alussa Paavo Nurmen kisoissa ponnistettu 14,51.

– Vähän oli hankala kisa, kun siinä oli kaksi yliastuttua ja 14,04 ennen sitä neljännen kierroksen hyppyä. Ajattelin siinä vaiheessa, ettei tämä ole minun päiväni ja niin ei koskaan pitäisi ajatella. Aina on minun päiväni, Salminen sanoi.

Kaikki kilpailijat hyppäsivät aluksi vain kolme kierrosta. Neljännen ja viimeisen kierroksen ponnistivat vain kolmen ensimmäisen kierroksen neljä parasta.

– Ennen sitä neljännen kierroksen hyppyä ajattelin, että tulin tänne voittamaan. Keskityin vain siihen, että nyt voitan tämän kilpailun, Salminen kertoi.

Hyvä henkinen lataus tuotti toivotun tuloksen.

– Siinä hypyssä oli samanlainen toinen loikka kuin Orimattilassa. Se kantoi hyvin, mutta viimeinen loikka lähti vähän kiertämään, Salminen viittasi tiistaina Orimattilassa loikkimaansa myötätuulitulokseen 14,70.

– Sieltä on vielä parempaa tulosta, Salminen sanoi.

Kuluvan olympiakesän maailmantilastossa Salminen on tällä haavaa kuudentena ja Euroopan tilastossa ensimmäisenä.

Lehikoinen: ”Loppu kulki jälleen hyvin”

Lajivoiton juoksi myös 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen, joka onnistui hyvin askerytmityksessä ja voitti ylivoimaisesti uransa toiseksi nopeimmalla ajalla 55,94.

– Juoksin nyt 16 askelella kahdeksannelle aidalle. Alku oli aika rauhallinen, mutta tulin kaarteen aika kovaa. Loppu kulki jälleen  hyvin, vaikkei ollut ihan paras päivä. Aamulla oli vielä päänsärkyä ja aika stressaantunut olo, Lehikoinen sanoi.

Naisten 100 metrillä Lotta Kemppinen lähti terävästi ja johti kilpailua 60 metriin asti, mutta krampin tapainen tunne oikean jalan akilleksessa tai pohkeessa söi terän juoksun lopussa ja Kemppinen oli kuudes ajalla 11,53. Sveitsin Salomé Kora voitti ajalla 11,34.

– Se ei ole mitään vakavampaa. Tässä on vaan nyt tullut lyhyen ajan sisään aika paljon piikkarijuoksuja, kun on ollut Paavo Nurmen kisoja, viestivaihto, Geneveä ja nyt nämä kilpailut, Kemppinen sanoi.

Samuel Purolan lähtökiihdytys miesten B-erässä ei onnistunut, mutta hän rutisti loppumatkasta Ruotsin ja Norjan edustajien ohi. Purolan aika oli 10,52 ja sijoitus kuudes. Tuulen voimakkuus Purolan erässä oli 0,2 metriä sekunnissa. A-erän voitti kaksien viime EM-kilpailuiden mitalimies Turkin Jak Ali Harvey ajalla 10,31.

Sipponen heitti kakkossijan

Salla Sipponen heitti kiekkokilpailussa toiseksi tuloksella 56,61. Tulos syntyi heti ensimmäisellä kierroksella. Kaksi seuraavaa heittoa kantoivat 55,99 ja 55,89. Neljäs heitto jäi häkkiin.

– Otin ensimmäisen heiton rauhassa ja läksin sen jälkeen hakemaan isoa heittoa. Se vaan ei aina onnistu, kun sitä lähtee hakemaan, mutta hyvät pisteet Suomelle, Sipponen totesi kakkossijasta.

Kilpailun voitti Turkin Özlem Becerek, joka heitti 58,50.

Sara Kuivisto kävi tiukan kiritaiston toisesta sijasta naisten 800 metrillä, mutta oli kolmas ajalla 2.04,57. Juoksun voitti Sveitsin Lore Hoffmann ajalla 2.03,89 ennen Belgian Britt Ummelsia, joka ehti maaliin toisena ajalla 2.04,55.

– Se taistelu kakkossijasta olisi pitänyt voittaa, mutta aika vahvasti iski hapot, Kuivisto sanoi.

Joonas Rinne juoksi 1500 metriltä hyvän pistesaaliin neljännellä sijalla, joka heltisi ajalla 3.40,49. Voiton kilpailuissa vei Norjan Ferdinad Kvan ennätyksellään 3.38,63. Kisan vauhdittaja Belgian Jochem Vermeulen tuli loppusuoralle kaukana kärjessä asti, mutta voiton vei kovalla kirillään. Uupunut Vermeulen oli kolmas juuri ennen Rinnettä.

– Alkuvauhti oli belgialaisen ansiosta yllättävän kova, Rinne tuumi.

Möröllä pohjevamma, Vänttinen paikkasi pikakomennuksella

Pohjevamma piti Oskarin Mörön sivussa 400 metrin aitajuoksussa, mutta viime hetken paikkaajaksi noussut Christian Vänttinen selvitti Suomelle yhden pisteen ennätyksellään 56,18. Edellisen kerran Vänttinen oli kilpaillut aitajuoksussa neljä vuotta sitten ja siitä juoksusta aiempi ennätys oli 58,42.

– Tuossa lämmittelykentällä kokeilin 40 minuutin varoitusajalla, että osunko aidalle. Vähän siinä joutui sipsuttelemaan, mutta tuli piste Suomelle. Se yksikin piste voi joskus olla tärkeä, Vänttinen sanoi.

Vänttisen toiveissa olleen Naantalin Löylyn seuraennätyksen rikkoutuminen jäi kolmen sadasosan päähän. Ennätys on Markus Teijulan nimissä.

Liipola neljäs moukarikilpailussa

Henri Liipola oli moukarinheitossa neljäs 70,11 kantaneella heitolla. Se syntyi kilpailun neljännellä ja viimeisellä kierroksella, jonne pääsivät vain kolmen kierroksen jälkeisen tilanteen neljä parasta.

Liipola heitti nousujohteisen sarjan. Sen toiseksi pisin heitto tuli kolmannella kierroksella ja kantoi 70,03. Kilpailun voitti vuoden 2004 olympiakisojen hopeamitalimies Turkin Esref Apak kesän parhaalla tuloksellaan 77,10.

–  Heitot olivat matalia. Se on ollut tämän kuukauden teemana. Tehoja oli hyvin, joten sieltä on hyvin metrejä saatavissa, kun oppii taas heittämään vähän korkeammalle, Liipola sanoi.

Liipolan kesän paras tulos on Somerolla toukokuun lopussa heitetty 72,46.