Seiväshyppy sai armon, kun sääntöjä rukattiin, pikaviestin vaihtoalue muuttui

Seiväshyppy sai armon

Kilpailusuorituksen suoritusajat lyhenevät yleisurheilun kenttälajeissa minuutista 30 sekuntiin vuoden alusta alkaen. Poikkeuksen tekee seiväshyppy, jossa aika pysyy minuutissa.

Muitakin sääntömuutoksia tulee, kuten se, että rinkilajeissa ringin takana tapahtuva tahaton astuminen reunuksen päälle tai ringin ulkopuolelle ei ole virhe ja pikaviestien vaihtoalue on jatkossa 30 metriä.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) sääntökirjan suomenkielinen versio on ilmestynyt ja sitä voi tilata Suomen Urheiluliitosta (vrt. tiedot jutun lopussa)

Sääntömuutoksista kenttälajien suoritusajan muuttaminen herätti paljon keskustelua. Varsinkin seiväshyppääjät vastustivat sitä rajusti.

– Seiväshypyn kohdalla palaute toi tulosta. Muiden kenttälajien osalta perussuoritusaika on jatkossa minuutin sijaan 30 sekuntia. Tämä vaatii toimitsijoilta yhä enemmän ennakointia ja sen varmistamista, että urheilija on ajoissa valmiina ja tietoinen suoritusvuorostaan, Kv. yleisurheiluliiton (IAAF) tuomarina toimiva Pasi Oksanen sanoo.

Tuo sääntö koskee kuitenkin vain tilannetta, jossa on mukana kolme tai useampi urheilija. Jos jäljellä on vain 2-3 kilpailijaa, valmistautumisaika korkeushypyssä on 1,5 minuuttia, seiväshypyssä kaksi minuuttia ja muissa kenttälajeissa minuutti. Urheilijan peräkkäisissä suorituksissa esimerkiksi korkeuden vaihtuessa, ne ovat kaksi ja kolme minuuttia.

– Jos kilpailija jää yksin ja yrittää ennätystä, esimerkiksi maan ennätystä, peräkkäisten suoritusten valmistautumisaikaan lisätään minuutti, Oksanen sanoo.

Tuomarin silmä koetukselle, tievitonen ME-matkaksi

Rinkilajeja koskeva sääntömuutos lisää lajin tuomarin vastuuta. Hän päättää onko ringin takana tapahtunut reunuksen päälle tai sen ulkopuolelle astuminen tahaton vain tahallinen.

– Säännön sanamuotoa on hiottu useamman kerran. Se on sääntökirjassa muodossa, joka vaatii tuomaristolta silmää. Jalka voi osua ringin päälle tai jopa ulkopuolelle, mutta osuman pitää olla tahaton ja siitä ei pidä saada etua suoritukseen, Oksanen sanoo.

Sääntöön kirjattu myös, että tuomari voi muuttaa päätöstään, jos havaitsee tehneensä virheellisen ratkaisun. Oksasen mukaan se on lähinnä tarkennus sääntöön.

– Nyt on haluttu selventää, että virheen saa korjata. Jos esimerkiksi nostaa seipäässä valkoisen lipun ja rima putoaakin samalla hetkellä, lippu tulee muuttaa punaiseksi, Oksanen sanoo.

Maantiematkojen ME-listalta on poistettu 15, 20, 25 ja 30 kilometrin matkat. Listaan lisättiin 5 kilometriä, eli maantiematkoilla ME tuloksia listataan jatkossa 5 ja 10 kilometrin sekä puolimaratonin, maratonin ja 100 kilometrin matkoilla.

– Onko tällä vaikutusta SE-tulosten rekisteröintiin, päätetään myöhemmin, Oksanen sanoo.

Spanovicin MM-kisakokemus ei enää toistu

Hyppylajeissa urheilijalla on jatkossa vain yksi numerolappu, jonka hän voi laittaa selkään tai rintaan.

– Tämä on erittäin hyvä uudistus. Varsinkin pituudessa ja kolmiloikassa on ollut paljon tapauksia, joissa selässä olevan numerolapun jälki hiekassa on vaikuttanut lopputuloksiin, Oksanen sanoo.

Elokuisissa Lontoon MM-kisoissa Serbian Ivana Spanovic olisi ollut naisten pituushypyn mestari tai ainakin varma mitalisti kisan viimeisellä hypyllään, jos selässä ollut numerolappu ei olisi jättänyt jälkeä hiekkaan.

Pikajuoksuissa lähtötelineiden runko voi jatkossa ulottua oman radan ulkopuolelle, jos siitä ei ole kanssakilpailijalle haittaa.

– Urheilijan pitää itse olla kokonaan oman radan puolella, mutta varsinkin kaarrelähdöissä urheilija haluaa mahdollisimman suoran lähtölinjan.Tällöin telineen takaosa menee välillä väkisinkin hivenen ulomman radan puolelle. Kaarrelähdöissä tämä ei haittaa kanssakilpailijaa, Oksanen muistuttaa.

Lähdön määritelty tarkentui, vaihtoalue muuttui

Urheilijan liike lähtötilanteessa on uudessa säännössä määritetty tarkemmin. Aiempi sääntökirjaus on määritellyt lähdön siten, että lähtö tapahtuu, kun joko jalat tai kädet irtoavat maasta tai telineistä.

Käytännössä pikajuoksuissa kädet irtoavat ensin. Nyt säännöissä on lisäys, että jos urheilija aloittaa liikkeen ennen laukausta ja jatkaa sitä pysähtymättä, tämäkin katsotaan lähdöksi.

– Tästä tulkinnasta on keskusteltu paljon. Tarkennus on enemmän siihen suuntaan, mihin lähettäjät ovat halunneet asiaa viedä. Jossain määrin tämä on ollut jo käytäntö. Huojunta ja lähtöliike on haluttu erottaa tarkemmin toisistaan. Tämä lisää lähettäjän silmämääräisen havainnoinnin tärkeys ja osittain isommissa kisoissa videovalvonnan merkitys kasvaa, Oksanen sanoo.

Pikaviestien vaihtoalue on jatkossa 30 metriä.

– Tämä on iso muutos ja vaikuttaa kenttien maalausohjeisiin asti. Kiihdytysalueet jäävät pois ja ensimmäinen keltainen vaihtoalueen raja siirtyy 10 metriä taaksepäin. Tämä helpottaa vaihtojen valvontaa koska käytännössä alivaihtoja ei enää tarvitse valvoa, Oskanen muistuttaa.

Aitajuoksussa aidan voi ylittää muutenkin kuin hypäten

– Tässä on haettu lievennystä esimerkiksi nuorempien kisoihin, jossa juoksija voi ottaa kädellään aidasta kiinni ja astua aidan yli. Aitaa ei saa kuitenkaan näin ylitettäessä siirtää tai kallistaa. Edelleenkään aitaa ei saa tarkoituksella kaataa.

Moniotteluissa tasatilanne jää voimaan

Moniotteluissa tasatilanteet jäävät voimaan lopputuloksissa.

– Jos lopputuloksissa pisteet ovat samat, eroja ei enää haeta voitettujen lajien määristä ja lajikohtaisista pisteistä. Tämä koskee myös kisan voittajaa eli tasapisteissä voitto jaetaan, Oksanen sanoo.

Mikäli urheilija tekee suorituksensa väärällä vuorolla, tulos jää voimaan mutta urheilijalle annetaan käytösvaroitus. Kiekkohäkin korkeus on kuusi metriä häkin viimeisen kolmen metrin matkalta ennen suuaukkoa.

– Tämä koskee erillisiä vain kiekonheittoon tarkoitettuja häkkejä. Muutos on lajin turvallisuuden kannalta tervetullut. Nykyinen neljän metrin korkeus on jo pidempään ollut riittämätön, Oksanen muistuttaa.

Moukarihäkinovipaneelien sijaintiin uusia mittoja (linkki kuvaan tekstin jälkeen)

– Ovipaneelien sijainnin märittämiseen on tullut uusi mitoitus. Kuvan mukaiset pisteen A, B ja C helpottavat määrittämään missä ovipaneelien tulisi sijaita heiton aikana. Lähtökohtana on moukarin asema heiton lähtiessä. Uusi mitoitus toimii paremmin erilaisilla häkkimalleille. (Häkin kuva ja kooste sääntömuutoksista tästä linkistä)

Jos haluat tilata uuden kv. sääntökirjan (hinta on 10 euroa + toimituskulut), lähetä tilaus osoitteeseen tiedotus@sul.fi (tilauksessa pitää olla on nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite, toimitusosoite ja laskutusosoite, jos se on eri kuin toimitusosoite.