Seiväshyppääjien ennätystulitus sytytti yleisön – Hypyt 6.3.

Seiväshyppääjien ennätystulitus sytytti yleisön - Hypyt 6.3.

Seiväshyppääjien ennätystulitus lämmitti nuorten SM-hallien yleisöä Helsingissä. Miesten 22- ja 19-vuotiaiden mestarit Janakkalan Janan Niko Koskinen ja Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää saivat tekniikan jengoilleen ja taivuttivat voittoon omalla halliennätyksellä 541 ja 526.

Naisten 17-vuotiaiden mestari Alina Strömberg pystyi hänkin ennätykseensä ylitettyään 405.

Kujanpää onnistui juuri silloin kuin piti, eli Tampereella SM-halleissa ja Helsingissä nuorten SM-halleissa. Tampereen kisan jälkeen Kujanpään halliennätys oli 510 ja Helsingin kilpailun jälkeen 526. Tuo tulos ylittää sentillä myös ylöjärveläisen ulkoratojen ennätyksen.

– Loistava kisa. Nyt tekniikka toimi niin kuin pitää. Sain sen kuntoon vasta näihin kahteen kisaa. Aiemmin oli vaikeampaa, Kujanpää kertasi hallikautta.

Kujanpää ylitti 526 ensimmäisellään, 531 oli vielä liikaa.

– Kuopalle tulossa ja ponnistusvaiheessa oli näissä kahdessa viimeisessä kilpailussa selvää parannusta edellisiin. On siellä potentiaalia parempaankin, arvioi hyppääjä, jolle tulevan kesän päätavoite on onnistua 19-vuotiaiden MM-kisoissa.

Toiseksi 19-vuotiaiden kilpailussa sijoittui Someron Esa Tommi Holttinen (486) ennen ennen KU-58:n Leo Uusimäkeä (466)

Koskisen kausi jatkuu Taiwanissa

Koskinen pettyi Tampereen SM-halleissa jäätyään kuudenneksi tuloksella 510. Liikuntamyllyn hyppyihin löytyi täysin toinen ote: 526 ja 541 menivät ensimmäisellä, mutta 555:n ylitykseen ei ollut eväitä.

Koskisen halliennätys ennen Helsingin kilpailua oli helmikuun puolivälissä Nastolassa hypätty 540.

– Nyt hyppy alkoi taas näyttää siltä, että se on vähän sinne päin. Juoksu on ollut viime kisoissa hukassa. Nyt sain siihen paremman rytmin, Koskinen kertaili.

Autonasentajana työskentelevä hyppääjä kertoi raplanneensa autoja koko kuluneen viikon, joten lepo saattoi olla syy, joka toi jalkoihin rytmiä ja virkeyttä.

Koskisen mukaan nappihyppyä ei hallikaudella ole vielä syntynyt.

– Hallikauden tavoite oli 550, mutta on tässä yksi kilpailu vielä edessä. Menen parin viikon päästä kilpailemaan Taiwaniin. Sinne tulee hyppääjiä USA:sta, Saksasta ja Japanista.

Karhulan Katajaisten Tomas Wecksten oli 22-vuotiaissa toinen. Hän ylitti 511.

Strömberg säväytti

LarsmoIF:n Alina Strömberg säväytti Liikuntamyllyssä voittamalla 17-vuotiaiden mestaruuden ennätyksellään 405. Edellinen ennätys oli Tampereen SM-halleissa hypätty 395.

– Juoksu oli hyvä ja hyppy kulki paremmin kuin Tampereella. Pääsin käyttämään isompaa seivästä kuin viikko sitten, Strömberg kertail ennätyksen taustoja.

Helsingissä yrıtykset korkeudesta 410 eivät onnistuneet, mutta edellytyksiä siihen oli.

– Ilman muuta 410 on ihan hypättävissä, Strömberg totesi. 

Strömberg, 16, nousi ennätyksellään 17-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan hallitilastossa kolmanneksi edellään vain Wilma Murto ja Elina Lampela.

Nuorten SM-hallien avauspäivänä Strömberg kohensi 60 metrin alkuerissä matkan ennätyksensä lukemiin 7,92.

Esbo IF:n Saga Andersson, 15, oli 17-vuotiaiden seiväskisa hopeamitalisti ylitettyään 361.

Kakko avasi kauden mestaruudella, Lällä 180

Oriveden Ponnistuksen Sini Lällä jäi sentin kauden parhaastaan 22-vuotiaiden korkeushypyn loppukilpailussa. Hän ylitti 180 ja nappasi mestaruuden viiden sentin marginaalilla. Viime kesän (184) virettä hän ei ole hallikaudelle löytänyt.

– Liikuntabiologian opinnoissa on kandityö menossa. Se ei vaadi paikalla oloa, mutta vähän se syö henkisesti. Viikko ennen Tampereen SM-halleja nappasi vähän kantapäästä. Sillä pystyy hyppäämään, mutta alitajuisesti sitä ehkä vähän varoo, Lällä tuumi.

Toiseksi sijoittui Tampereen Pyrinnön Gabriela Kosonen. Hän jäi kahden sentin päähän halliennätyksestään ylitettyään 175.

19-vuotiaiden korkeushypyssä kultaisen mitalin sai Perttelin Peikkojen Elina Kakko. Hän ylitti kaikki hyppäämänsä korkeudet ensimmäisellä aina voittolukemiin 175. Kilpailu oli hänelle hallikauden ensimmäisessä korkeushyppymittelö. 

Kakko on parhaimmillaan ylittänyt hallissa 185, mutta mestaruus maistui viime kesän ongelmien jälkeen.

– Ihan hyvä hallikauden avaukseksi, viime kaudella hyppäjän polvi -vaivan kanssa taistelut Kakko veisteli.

 IF Raseborgin Tiia Gustafsson oli toinen. Hän ylitti 163 kolmannellaan. 

Hakanen ponnisti tuplamestariksi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen pakkasi laukkuunsa kaksi mestaruusmitalia nuorten SM-hallikisoista. Hän ponkaisi toisena kilpailupäivänä 17-vuotiaiden pituushypyn mestariksi ennätyksellään 606. 

Edellispäivänä Hakanen, 16, venytti kolmiloikan voittoon ikäluokkansa kaikkien toiseksi parhaalla hallituloksella 13,08.

– Pituuskisan kahdella viimeisellä hypyllä olisi voinut mennä aika paljonkin pidemmälle. Uskon, että jopa sinne 610:een, Hakanen kertaili kahta rikki mennyttä hyppyä. Voittotulos syntyi neljännellä kierroksella. 

Viikonvaihteen saaliiseen Hakanen oli koko lailla tyytyväinen.

– Kolmiloikka meni tosi hyvin, varsinkin kun olen tehnyt talven aikana vain kolme kolmiloikkatreeniä ja hypännyt kaksi kisaa. Nilkassa oli viime kesänä ongelmaa ja olen säästellyt sitä.

Hakasen hallikausi jatkuu vielä Kuortaneella SM-hallimoniotteluilla. 

Toiseksi tyttöjen pituuskilpailussa ponkaisi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Ada Koistinen halliennätyksellään 588. Karhulan Katajaisten Gia Reinholm oli kolmas (584).

Niemiselle päätöspäivän toinen mitali

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Eetu Melanen ponnisti 17-vuotiaiden korkeushypyn hallimestariksi. Hän ylitti 189 toisellaan, joka riitti voittoon kolmen sentin erolla Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Niemiseen.

Melasen, 16, voittotulos on hänen ennätyksensä hallissa. Hän kävi Liikuntamyllyssä myös ulkoradoilla hyppäämänsä ennätyksen 192 kimppuun. Hän ylitti tuon korkeuden viime kesänä Nuorten olympiafestivaaleilla. Nyt se oli liikaa.

Niemiselle korkeushypyn hopea, oli kisojen päätöspäivän toinen mitali. Hän oli aiemmin toinen kolmiloikassa ja voitti kisojen avauspäivänä pituushypyn. Korkeuskisassa Nieminen, 15, ei päässyt aivan ennätystasolleen. Hän on talven mittaan ylittänyt 199. 

– Eka päivä meni hyvin. Juoksu toimi pituushypyssä, mutta korkeushypyssä nuo kaksi edellistä lajia alkoivat jo painaa, Nieminen tunnusti.

Turun Urheiluliiton Jaakko Juvonen, 15, oli pronssilla hypättyään saman tuloksen kuin Nieminen. Tulos kohensi Juvosen halliennätystä kuudella sentillä.

Tuomela ja Tyystjärvi mestareiksi

Laihian Lujan Antti Tuomela voitti 17-vuotiaiden kolmiloikan halliennätyksellään 14,04. Hän ponkaisi tuloksen viidennellään. Edellinen ennätys oli 13,75.

SM-halleissa Tuomela ehti jo aiemmin ponnistaa pituushypyssä kolmanneksi. Kolmiloikassa hän kukisti pituushypyn mestarin, JKU:n Juho Niemisen, joka oli toinen loikittuaan 13,79.

– En oikein osunut lankulle, mutta ihan hyviä hyppyjä lankun takaa, Nieminen kertaili.

Imatran Urheilijoiden Arttu Tyystjärvi kirkasti viikko sitten Tampereella hyppäämänsä kolmiloikan SM-hopean Liikuntamyllyssä 19-vuotiaiden mestaruudeksi.

Tyystjärvi, 18, loikki Tampereella halliennätyksekseen 15,23. Helsingissä oman ikäluokan SM-kisoissa mestaruuteen riitti 14,83.

Espoon Tapioiden Veikko Nugraha, 18, pisti Tyystjärven koville. Hän leiskautti halliennätyksekseen 14,80 ja oli toinen. 

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen ponnisti 22-vuotiaiden tuplamestariksi voitettuaan pituushypyn ennätyksellään 750. Hän voitti eilen kolmiloikan.

Tulokset


lalla_sini_ja_kakko_elina-1.jpg

Sini Lällä voitti 22-vuotiaiden ja Elina 19-vuotiaiden korkeuden nuorten SM-halleissa Helsingissä.


stromberg_alina_puolilahis_2016-1.jpg

Alina Strömberg voitti heinäkuussa Tbilisissä 17-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyn Euroopan mestaruuden.