Seinäjoella luvassa huipputasaiset viestimestaruustaistot

SUL:n hallitus: Seurapalvelut jatkaa nykyisen tapaisilla resursseilla

Miesten ja naisten 4 x 100 ja 4 x 400 metrin viestinjuoksun Suomen mestaruuksista kilpaillaan viikonvaihteessa Seinäjoen Keskusurheilukentällä erittäin tasaiset kilpailut. Näin ennustavat Suomen Urheiluliiton (SUL) pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste ja 400 metrin vastuuvalmentaja Petra Stenman.

– Näyttää siltä, ettei 4 x 100 metrillä ole superjoukkueitta. Ne joukkueet, jotka onnistuvat vaihdoissa hyvin, ovat vahvoja. Vaihtojen merkitys on iso, koska juoksuvoimaltaan ylivoimaisia joukkueita ei ole, Jouste arvioi pikaviestien osanottajalistaa silmäiltyään.

Vuosi sitten miesten pikaviestin voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat nelikolla Mikko Mensala, Elmo Lakka, Juho Kaihlajärvi ja Valtteri Ahtamo. Nyt Jouste nostaa hienoiseksi suosikiksi HIFK:n.

– HIFK voisi olla suosikki. Heiltä löytyy kuitenkin sellaisia nimiä kuten Joona-Ville Heinä, Johan Versluis, Ilari Mäkinen ja Erik Back, eli kolme alle 11 sekunnin miestä, Jouste laskee.

– Toki Tampereen Pyrintökin on vahva, jos siellä juoksevat Jani Koskela, Lauri Alasaukko-Oja ja Ville Aarnivala. Myös Esbo If on vahva, kun ryhmässä ovat Roope Saarinen ja Tobias Öhman. Lahden Ahkerallakin on Samuli Lehtinen, Leevi Lyytinen ja Mikko Tuominen. HIFK ja nämä kolme muuta voivat olla se joukko, joka taistelee mitaleista.

– Näiden lisäksi on seuroja, joissa on hyviä yksittäisiä juoksijoita kuten Turun Urheiluliitolla Lauri Kirkkola.

Naisten kisa etukäteen täysin avoin

Naisten mestariksi pinkoi vuosi sitten Jyväskylän Kenttäurheilijat joukkueella Ida Aidanpää, Hanna-Maari Latvala, Minna Laukka ja Emmi Mäkinen. Tuossa kokoonpanossa JKU ei Seinäjoella juokse, koska Latvala keskittyy vielä harjoittelemaan, eikä Aidanpää ole mukana.

– Naisten kilpailussa on monta joukkuetta, jossa on yksi kova juoksija, mutta ei oikein joukkueita, jossa olisi monta kovaa. Lahden Ahkerassa on Elisa Hakamäki, joka on juossut 12,10, mutta muut ovat 12 ja puolen sekunnin tasoa. JKU:n ryhmästä Minna Laukka ei ole vielä parhaassa kunnossa, ja kun Hanna-Maari ja Ida eivät juokse, ei ole oikein muita, Jouste pohdiskelee.

– HIFK:lla on Jasmin Showlah, mutta ymmärtääkseni he eivät nosta Lotta Kemppistä ja Viivi Lehikoista naisten joukkueeseen. Jos Kemppinen ja Lehikoinen nousisivat naisten ryhmään, HIFK olisi ykkössuosikki.

Jousteen silmissä kärkipään ryhmiä voivat olla myös Aino Mikkolan ja Maria Räsäsen ryydittämä Kuopion Reipas ja If Nykarlebynejden.

– Nykarlebynejdenin ryhmässä on useita tänä kesänä hyvin juosseita urheilijoita etunenässä Anna Julin. Heidän vauhtinsa voi olla yllätys monelle.

Jos pikaviestisuosikkien kaivaminen on vaikea, sitä se on 4 x 400 metrilläkin. Stenman tunnustaa, että varsinkin miesten mestarikellokkaan valitseminen on liki ylivoimaista.

– Miesten puolella en menisi laittamaan rahojani likoon kenenkään puolesta. On se vaan niin todella tasaista. Turun Urheiluliitto voi olla kova, kun siellä on Ville Wendelin ja Juho Launto, samoin Tampere Pyrintö, jos Jani Koskela juoksee sekä Esbo If ja HIFK, kun heillä on Erik Back ja Gustav Klingstedt, Stenman puntaroi.

– Noormarkun Nopsaakaan ei pidä aliarvioida. Heillä on aina kovia 400 metrin juoksijoita.

Nopsan riveissä kisaan ilmoitettu peräti neljä Välimäkeä Matti, Eemeli, Einari ja Heikki.

Naisten 4 x 400 metrin suosikeiksi Stenman nostaa HKV:n ja Turun Urheiluliiton.

SM-viestien muilla matkoilla on nähdään muun muassa estejuoksija Sandra Erikssonin kauden ensimmäinen ulkoratastartti, kun hän juoksee siskojensa Heidi ja Zenithan sekä Karin Storbackan kanssa 4 x 800 metriä.

Mielenkiinnolla odotellaan myös, onko Jukka Keskisalo Joensuun Katajan pitkien viestien joukkueissa ja juokseeko Niclas Sandells Ik Falkenin joukkueessa.

Viikonvaihteessa nähdään myös, pistääkö kisojen pääsihteeri Johanna Manninen piikkarit jalkaan. Hänetkin on ilmoitettu Seinäjoen Seudun Urheilijoiden pikaviestiryhmään.

Ilmoittautuneet: http://www.ssu-yu.fi/ilmoittautuneet-joukkueet.html

Aikataulu: http://www.ssu-yu.fi/aikataulu.html