Sauna-aholle naisten keihään mestaruus nuorten EM-kisoissa – Heikkonen neljäs, Sainiolla takareisiongelmia 400 metrin aidoissa

Suomelle tuli jo toinen keihäsmestaruus 18-vuotisten EM-kisoissa Jerusalemissa, kun Veera Sauna-aho voitti naisten keihäänheiton tuloksella 52,22. Malin Karell täydensi suomalaispanosta neljännellä sijallaan tuloksella 50.41. Eilinen miesten kisa oli Topi Parviaisen juhlaa.

Suomalaiset olivat naisten keihäässä vahvoja suosikkeja kauden tilastojen ja hyvin sujuneen karsintakilpailun jälkeen. Hyvin finaali alkoikin, kun Malin Karell teki ensimmäisellä kierroksella johtoheiton 49 metriä.

Sauna-ahon voittoheitto syntyi kolmannella kierroksella. Karellin paras tulos tuli neljännellä kierroksella, joka takasi hänelle neljännen sijan.

– Päätin etukäteen, että heitän ennätykseni. Se ei kuitenkaan mennyt, mutta voitto tuli, tuore Euroopan mestari Sauna-aho iloitsi heti kisan jälkeen.

Sauna-ahon ennätys on 53,97, josta hän jäi nyt noin 1,5 metriä.

Heittäjän mielestä hänen tämän päivän heittonsa eivät olleet kovin hyviä, parannettavaa jäi, mutta kiitosta hän antoi hyvälle kannustukselle joukkueen puolesta.

– Ennen kilpailua minua jännitti niin paljon, että jouduin pidättelemään itkuani bussimatkalla kentälle. Sitten kun pääsin kentälle ja verryttelemään, niin helpotti.

Sauna-ahon valmistautuminen kisoihin ei ollut helppoa. Alkuviikosta hänen selässään oli tuntemuksia ja kävelykin vaikeaa, kun noidannuoli kiusasi.

– Yritin jumpata kroppaani ja portaiden kävely auttoi. Tavallistakin kävelyä tein paljon, sillä istumista selkäni ei sietänyt. Joukkueen lääkäri ja fysioterapia myös auttoivat, urheilija kertoi.

– En ole tätä voittoa vielä sisäistänyt, mutta kyllä tämä kelpaa, mestari huokaili.

Mila Heikkonen juoksi hienot kisat Jerusalemissa.

400 metrin aidoissa menestystä ja kirvelevä takaisku

Suomella oli odotukset korkealla 400 metrin aitojen finaaleihin 18-vuotisten EM-kisojen viimeisenä kilpailupäivänä. Urheilu näytti kuitenkin jälleen raadollisuutensa, kun miesten juoksun ennakkosuosikki Antti Sainio joutui luopumaan viime hetkellä finaalijuoksustaan. Naisten kisassa Mila Heikkonen teki hyvän suorituksen omaa ennätystään 58,65 sivuavalla ajalla ollen kisan neljäs.

Sainio kohtasi ikävän yllätyksen, kun hänen takareitensä alkoi vihoitella ennen juoksua. Ilmeisesti kyseessä ei ole vakavampi vamma, sillä Sainio pääsi valmistautumisessaan radalle ja lähtötelineiden kokeiluun saakka, mutta viime hetkellä tuntemukset jalassa saivat juoksijan luopumaan kilpailusta ja hän käveli radalta pois.

Mestaruuteen olisi tarvittu nappijuoksu, sillä voittaja Norjan Bastian Elnan Aurstad teki huippuajan 50,89, joka  on uusi ikäluokan tämän kauden kärkitulos Euroopassa. Sainion eilinen voittoaika välierässä oli 51,43.

Naisten finaalissa kilpailun nuorimman osanottajan, vielä 15-vuotiaan Heikkosen suoritus näytti teknisesti ja aitarytmiltään jopa joukon parhaimmalta vauhdin ja keskittymisen säilyessä hyvänä loppuun saakka. Eikä mitalikaan ollut kaukana, sillä pronssi jäi vain 21 sadasosasekunnin päähän, kun kilpailua pitkään johtanut Iso-Britannian Stephanie Okoro alkoi kangistua lopussa.

Voiton vei britti Ophelia Pye, jolle nämä kisat olivat todellinen läpimurto. Hänen ennätyksensä ennen kisoja oli 59,74, mutta Pye parasi sitä jokaisessa kolmessa juoksussaan: alkuerässä 58,91, välierässä 58,53 ja finaalissa lopulta 58,09.

Veijolalle viides sija kiekossa

Naisten kiekossa Iiris Veijola täydensi viidennellä sijallaan Suomen joukkueen hyvää pistesijasaldoa. Tulos 44,47 syntyi neljännellä heittokierroksella. Kisan voitto meni Saksan Curly Brownille 50,64 kantaneella heitolla.

Miesten 10-ottelussa Aleksi Hilska sijoittui lopputuloksissa 17:ksi pistein 5958. Hänellä ensimmäisen päivän 400 metriä tuotti nolla pistettä ratarikosta  tehdyn hylkäyksen takia. Suomen toinen edustaja Lasse Nalkki joutui keskeyttämään ottelunsa ensimmäisenä päivänä neljän lajin jälkeen. Mestariksi otteli Saksan Amadeus Gräber pistemäärällä 7626, joka on uusi kisaennätys.

EM-kisat päättyivät medley-viestiin (100, 200, 300 ja 400 m). Naisten finaalissa Suomen joukkue sijoittui seitsemänneksi ajalla 2.11,43. Joukkueessa juoksivat osuusjärjestyksessä Essi Niskala, Vivian Tran, Mila Heikkonen ja Teresa Perttilä. Viestin nopein oli Iso-Britannia ajalla 2.07,18.

Miesjoukkueen (Autio, Hautakoski, Vehmaa ja Uuttera) kohtalona oli hylkäys yhdessä Tanskan ja Kreikan kanssa. Epäonnea oli muutekin, kun viimeisessä vaihdossa Suomen viestinviejä törmäsi pahasti edellä menneen joukkueen juoksijaan, joka käveli suomalaisen eteen viestinvaihtonsa jälkeen.

Jerusalem, Israel:

Alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut, 4. kilpailupäivän (7.7.) iltakilpailujen suomalaistuloksia:

Miehet,

400 m aitajuoksu: 1) Elnan Aurstad Bastian Norja 50,89, 2) Dewhirst Fintan Irlanti 51,65, 3) Takács Gergő Unkari 51,77, …. Antti Sainio DNS.

Medley-viesti: 1)  Italia 1.52,69, 2) Norja 1.53,36, 3) Iso-Britannia 1.53,75, … hylätty Tanska (24.8), Suomi (17.4.3) ja Kreikka (24.7).

Kymmenottelu: 1) Amadeus Gräber Saksa 7626 (100 m 11,05, pituus 688, kuula 14,33, korkeus 196, 400 m 50,27, 110 aj 14,45, kiekko 37,98, seiväs 440, kiekko 55,57, 1500 m 4.32,21), … 17) Aleksi Hilska 2798 (11,78, 641, 13,74, 190, 400m DQ, 15,38, 30,17, 400, 66,04, 5.11,68).

Naiset,

400 m aitajuoksu: 1) Ophelia Pye Iso-Britannia 58,09, 2) Zoë Laureys Belgia 58,22, 3) Stephanie Okoro Iso-Britannia 58,44, 4) Mila Heikkonen 58,65.

Kiekko: 1) Curly Brown Saksa 50,64, 2) Princesse Hyman Ranska 50,27, 3) Anna Kicińska Puola 46,60, … 5) Iiris Veijola 44,47.

Keihäs (500 g): 1) Veera Sauna-Aho 52,22, 2) Suze Zeevat Hollanti 50,68, 3) Orinta Navikaitė Liettua 50,64, 4) Malin Karell 50.41.

Medley-viesti: 1) Iso-Britannia 2.07,18, 2 Italia 2.07,35, 3 Tšekki 2.07,53, … 7) Suomi 2.11,43.