Satu Lipiäinen rikkoi 12 tunnin juoksun ME:n!

Joensuulaista Ultrajuoksuseura Sisua edustava Satu Lipiäinen teki suomalaista urheiluhistoriaa puoliltaöin päättyneessä Kokkola Ultra Runissa. Lipiäinen teki ensimmäisenä suomalaisena tai pohjoismaalaisena virallisen ultrajuoksumatkan maailmanennätyksen.

Lipiäinen voitti 12 tunnin juoksussa sekä naisten kilpailun että kokonaiskilpailun täysin ylivoimaisesti tuloksella 153,600 km. Tulos ylittää puolalaisen Dominika Stelmachin tammikuussa Tel Avivissa juokseman aiemman ME:n 152,633 km.

Entinen Suomen ja Pohjoismaiden ennätys oli ultrajuoksuseura Endurancen Noora Honkalan helmikuussa Spartassa juoksema 146,356 km.

Miestenkin SE rikkoontui!

Miesten SE on Juuso Simpasen Joensuussa vuonna 2021 juoksema 148,640 km, joten Lipiäinen ylitti tämänkin tuloksen lähes viidellä kilometrillä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virallisen yleisurheilulajin naisten SE on parempi kuin miesten SE.

Kilpailu juostiin Kokkolan keskustassa sijaitsevan Suntin ympärillä 864,2 metrin pituista rataa. Toiseksi sijoittui West Coast Ultra Runnersin Miia Järvi ennätyksellään 121,502 km. Järven tulos sijoittuu Suomen kaikkien aikojen tilastossa kahdeksanneksi. Kolmas oli Laura Kupari tuloksella 112,371 km.

Lipiäinen on erittäin monipuolinen urheilija. Hän on hallitseva 100 kilometrin juoksun Suomen mestari ja sijoittui viime vuonna 100 kilometrin MM-kilpailuissa viidenneksi. Tänä keväänä hän on sijoittunut puolimaratonin SM-kilpailuissa neljänneksi ja maastojuoksun SM-kilpailuissa kuudenneksi.

Tyttöjen eri ikäluokissa Lipiäinen (o.s. Kähkönen) on saavuttanut SM-kilpailuiden mitaleita 800 ja 1500 metrin ratajuoksuissa, estejuoksussa, maantiejuoksussa ja seiväshypyssä.

Lipiäisen hallussa ovat nyt SE:t viidessä virallisessa ultrajuoksulajissa: 50 km, 100 km, 100 mailia, 6 tunnin juoksu ja 12 tunnin juoksu.

(Kuvat: Kalle Lipiäinen.)