Sanni Utriainen rakentaa paluuta Hannu Kankaan opeilla

Sanni Utriainen rakentaa paluuta Hannu Kankaan opeilla

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen rakentaa paluuta lajin kotimaiseen kärkeen ja kansainväliselle tasolle Hannu Kankaan valmennuksessa. Utriainen on harjoitellut jo vajaat kaksitoista viikkoa Kankaan ohjelmilla, ja yhteistyö luistaa.

 – Aika ihanaa, kun saan valmiit harjoitusohjelmat, ja täytyy vaan tehdä ne. Monta vuotta on mennyt niin, että on joutunut itse pähkäilemään mitä tekee, Utriainen sanoo.

Utriainen, 27, heitti ennätyksensä 63,03 kolme vuotta sitten. Sittemmin heittäminen ja harjoittelu eivät ole olleet parhailla raiteilla, ja viime kesän kilpailut jäivät yhteen.

– Toissa vuonna tuli sellainen olo, että pitää saada muutakin elämään kuin urheilua. Pyrin Voionmaan koulutuskeskukseen journalistilinjalle, kun on lapsesta ollut haaveena, että radiotyö voisi olla minulle se oma juttu, Utriainen kertoo.

– Pääsin kouluun, opiskelin, Sun-radio otti työharjoitteluun ja sitten töihin. Koetin siinä opiskelujen ja työnteon ohessa treenata, mutta tajusin viime keväänä, että se on turhaa vääntämistä. On liian monta rautaa tulessa, ja heittämisestä tuli puolivahingossa välivuosi.

Utriaisen mukaan uran jatkaminen oli koko ajan ajatuksissa, vaikkei kesän kisat jäivät väliin.

– Oli mielessä, että haluan jatkaa urheilua, mutta kun edelliset pari-kolme vuotta ovat olleet sellaista arvailua ja kokeilua, tarvitsin kunnon jeesiä. Tero Järvenpää ja Matti Närhi ovat jeesannut minua, mutta sellaista selkeää kuviota ei ole ollut. Jos oikeasti aikoo heittää hyvällä tasolla, tarvitsee sitoutuneen valmentajan, joka pystyy olemaan kunnolla mukana.

Ruuvi kiristyy vuodenvaihteen jälkeen

Kangas vastasi Utriaisen pyyntöön myöntävästi, ja otti heittäjän tiimiinsä, jossa ovat myös Jenni Kangas, Toni Keränen ja kuulantyöntäjä Emilia Kangas. Tulevaisuus kertoo, onko tiimin kärkinimen Tero Pitkämäen ura jatkumassa.

Kankaan johdolla Utriainen on aloittanut harjoittelun perusominaisuuksia rakentamalla.

– Sannilla on pikkaisen takamatkaa muihin nähden, mutta siksi harjoittelu aloitettiin aikaisessa vaiheessa. Nyt takana on jo vajaat 12 viikkoa harjoittelua. Koko ajan mennään eteenpäin, Kangas sanoo.

– Nyt tehdään perusduunia vuoden loppuun ja sitten lähdetään kiristämään ruuvia. Sanni on hyvin motivoitunut. On nähty viikoittain ja hän on tehnyt mitä harjoitusohjelmassa on ollut. 

Utriainen asuu Tampereella ja työskentelee Sun-radiolle lähinnä viikonloppuisin, joten harjoittelulle on aikaa. Pääosan treeneistä hän tekee Tampereella, mutta käy välillä Kuortaneella, ja Kangas käy välillä Tampereella.   

 – Siellä on taustalla on lahjakkuutta ja fyysiset ominaisuudet, jotka on aiemmin rakennettu. Ne ovat alkaneet kaivautua esiin, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan ensi kesän tavoite on yli 58 metrin tulos ja paluu yli 55 metrin tasoon.

– Jos on heittänyt 63 metriä, 58 metriä on pieni tavoite, mutta Sannilla on takana on pari-kolme kesää, jossa ei ole oltu lähelläkään tuota tasoa. Nyt haetaan paluuta sinne ja hyviä hyökkäysasemia kohti kansainvälistä tasoa.