Sandells jättää kilparadat ja keskittyy opiskeluun

Sandells jättää kilparadat ja keskittyy opiskeluun

Kestävyysjuoksija Niclas Sandells jättää kilparadat ja keskittyy opiskeluun. IK Falkenia edustanut maajoukkuejuoksija voitti urallaan useita 800 ja 1500 metrin Suomen mestaruuksia. Menestystä karttui myös maaotteluista, halli- ja viestimestaruuskisoista.

– On aika siirtyä uusiin haasteisiin elämässä ja jättää kilparadat nuorille lupauksille, Sandells linjasi päätöstään siirtyä sivuun.

Sandels, 31, kuului keskimatkoilla vuosia maajoukkueen vakiokalustoon. Hän oli mukana Lontoon olympialaissa 2012 sekä Barcelonan ja Helsingin EM-kisoissa 2010 ja 2012.

Moni muistaa Sandellsin erityisesti Helsingin EM-kisoista. Hän kiri Olympistadionilla 1500 metrin finaaliin, mutta kaatui sitten loppukilpailussa Turkin Ilham Tanui Özbilenin tönimänä.

– Kilpaurheilun parissa olen saanut kokea paljon hyviä hetkiä. Päällimmäisenä muistona ovat Helsingin EM-kisat, ennätysjuoksut Lapinlahden Eliittikisoissa ja Lontoon olympialaiset, Sandells sanoo.

Sandells juoksi 1500 metrin ennätyksensä 3.36,88 Lapinlahdella kesällä 2012. Vuotta aiemmin hän juoksi samaisella radalla 800 metrin ennätyksensä 1.47,64.

Terveysongelmat kiusana

Viimeisen parin vuoden aikana Sandells on kampaillut loukkaantumisten ja sairastelujen kassa. Mykoplasman tuomat terveysongelmien pitivät hänet sivussa kisoista pääosan viime vuotta.

– Olin ajatellut, että lopettaisin Zürichin EM-kisojen jälkeen, mutta viime vuosi meni sairastelujen takia penkin alle, ja olisi tuntunut huonolta lopettaa sellaiseen kauteen, Sandells sanoo.

Juoksijan valmistautumista kuluvalle kaudelle kiusasivat polvi- ja akillesjännevaiva. Porin Kalevan kisoista juoksi kuitenkin 800 ja 1500 metrillä toiseksi.

– Pystyin kilpailemaan kansallisella tasolla ihan hyvin, vaikkei se tietysti ollut sitä mitä tavoittelin, Sandells kertaa päättynyttä kautta.

Valmennustyöt kiinnostavat

Keskimatkojen kotimaisiin kärkinimiin Sandells nousi Guy Storbackan valmennuksessa. Syksystä 2006 lähtien hän harjoitteli toisen kotimaisen kestävyysvalmennussgurun, Tom Andtbackan johdolla.

Sandells ei pidä mahdottomana, että on itse joskus mukana valmennustyössä. Lähiaikojen haaste on kuitenkin opiskelu kauppatieteiden maisteriksi osapäivätyön ohella. 

– Valmentaminen ei ole poissuljettu mahdollisuus. Tietoa on kertynyt. Harjoittelin ohjelman mukaan viisitoista vuotta ja treenasin paljon Mikael Bergdahlin, Tommy Granlundin, Robert Rotkirchin sekä Jukka Keskisalon kanssa. Näin monenlaisia tapoja harjoitella, joten voisin hyvin jakaa tietoja eteenpäin, jos sille on käyttöä, Sandells sanoo.