Samuelsson säväytti satasella – useita finaalipaikkoja suomalaisille EM-kisojen avauspäivänä

Samuelsson säväytti satasella – useita finaalipaikkoja suomalaisille EM-kisojen avauspäivänä

Suomalaisurheilijat nappasivat useita loppukilpailupaikkoja 22-vuotiaiden EM-kilpailuiden avauspäivänä Puolan Bydgoszczissa. Ensimmäisen päivän loppukilpailuissa suomalaisedustuksesta vastasivat seitsenottelijat ja 10 000 metrillä 11:nneksi juossut Robin Ryynänen.

Sipponen ja Uusi-Kinnala loppukilpailuun

Naisten kiekonheiton loppukilpailussa nähdään perjantaina kaksi suomalaista, kun sekä Salla Sipponen että Krista Uusi-Kinnala ylittivät karsintarajan 51,00. Suomalaiskolmikosta Vilma Paakkala karsiutui (48,93). Sipponen heitti 52,11 ensimmäisellään ja oli karsinnan kahdeksas, Uusi-Kinnala heitti ennätyksensä 51,92 ja oli yhdeksäs.

– Ihan rento fiilis. Se oli perusheitto, huomenna lisää. Toivon, että kroppa tuntuu huomennakin suht’ ok:lta, hieman selkävaivoja potenut Sipponen sanoi. Uusi-Kinnalan aiempi ennätys oli 51,71.

– Heitto onnistui niin hyvin kuin ikinä vaan voi, enkka arvokisojen karsinnassa. Sillä lailla sen kuuluukin mennä, finaalipaikkaa tavoitellut nainen iloitsi.

Samuli Samuelsson lähtee loppukilpailuun ennätys mielessään

Samuli Samuelsson jatkoi hyvää alkuerävirettään (10,34) myös päivän toisessa juoksussaan ja pinkoi välierässäänkin kärkiajan 10,39.

– Välierässä lähtö ei ollut ihan tasapainoinen kuin alkuerässä. Jäin siinä, jouduin juoksemaan kiinni ja sainkin kiinni. Ihan samalta tuntui molemmissa. Finaalissa odotan ennätystä, jos tuulet antaa myöten, Samuelsson sanoi.

Hänen ennätyksensä on 10,32. Loppukilpailu juostaan perjantaina.

Helander heitti ja Salminen loikki loppukilpailuun

Miesten keihäässä Oliver Helander heitti karsinnassa viimeisellään 73,13, mikä riitti viemään hänet lauantain loppukilpailuun. Helanderin kilpailu alkoi haastavasti, sillä kaksi ensimmäistä eivät tuoneet tulosta. Lopulta IF Raseborgin mies oli karsinnan seitsemäs.

– Ei mitään hyviä heittoja. Riitti finaaliin, ja se oli tärkeintä. Ei kolmas heitto jännittänyt mitenkään eri lailla, piti vaan ottaa omasta niskasta kiinni ja heittää riittävän pitkälle. Finaalissa tavoite on heittää sinne 80 metrin paikkeille. Jos pystyn samanlaiseen heittoon kuin Pihtiputaalla heitin, voin olla tyytyväinen, Helander mietti finaalia.
Karsintarajan 74,00 ylitti kuusi heittäjää. Jami Kinnunen karsiutui jäätyään ilman tulosta.

– Nivunen kipeytyi verryttelyssä niin, että oli hankalaa heittää. Yritin kyllä, Kinnunen tuumi harmissaan.

Naisten kolmiloikassa Senni Salminen ylitti karsintarajan seitsemällä sentillä hypäten toisellaan 13,12. Karsintarajan ylitti kaikkiaan 12 hyppääjää. Salmisen oli tarkoitus loikkia karsintaraja jo ensimmäisellään, mutta se ei lähtenyt toivotusti (12,54).

– Toinen oli perustasainen hyppy. Jotenkin tuntuu, että nyt jännitys laukesi. Finaaliin voin lähteä rennoin mielin, tänä vuonna parhaimmillaan 13,21 hypännyt Salminen sanoi.

Bäckille iso pettymys, seuraavaksi MM-rajan kimppuun

Pituushypyn karsinnassa Kristian Bäckin uusintahyppy oli muutaman sentin verran yliastuttu, mikä tiesi sitä, ettei häntä nähdä finaalissa. Tänä vuonna 795 hypänneen Vasa IS:n miehen karsiutuminen oli hänelle iso pettymys, sillä mies näytti Puolassakin olevansa yli kahdeksan metrin kunnossa. Valitettavasti pitkä hyppy ei uusinnassakaan tuottanut tulosta.

– Pettynyt olen. Eka kerta, kun maajoukkuepaita päällä floppaan. Mitali oli ilman muuta tavoitteena. Ei finaalipaikka ollut edes mikään tavoite, olin varma siitä, että se menee. Olen elämäni kunnossa, mutta yritin liikaa. Askeleet venyvät koko ajan, tietenkin tulee myös nopeutta lisää lankulle, mutta menee vaan koko ajan yli. Ei auta, vaikka siirtelee jalan tai kaksi taakse, Bäck harmitteli. – En riskillä missään nimessä hypännyt tätä iltahyppyä (uusintaa), siirsin jopa yhden jalan taakse, että olisi varma hyppy. Vaikka olisi lähtenyt lankun takaa, olisin helposti päässyt loppukilpailuun. Nyt ainakin tiedän, että kunto on todella kova. Pientä epävarmuutta ehkä oli, ihan liikaa yritin. Olisi vaan pitänyt rennosti tehdä yksi hyvä hyppy ja se oli sitten siinä, nyt MM-rajan (815) kimppuun käyvä hyppääjä sanoi.

11:nneksi juossut Ryynänen ihmeissään lopustaan

Seitsenottelijoita lukuun ottamatta avauspäivän ainoa suomalaisfinalisti oli 10 000 metrillä kilpaillut Robin Ryynänen, joka sijoittui 11:nneksi ajalla 30.14,14. Voittoon juoksi Espanjan Carlos Mayo ajalla 29.28,06. Ryynästä harmitti suuresti juoksun jälkeen.

– Just tuollaisen juoksun olisi pitänyt sopia minulle, että alku rauhallisesti ja loppu kovaa. Nyt ei vaan kantanut loppuun asti. Alkumatkasta oli ihan hyvä olo, ja alkuverkkakin tuntui hyvältä. En osaa selittää, miksei kantanut loppuun asti, Kalevan Kisoissa 5000 metriä juokseva Ryynänen sanoi.

Seitsenottelussa Maria Huntington on suomalaisista parhaissa asemissa 21:ntenä pistein 3231. Saga Kivekäs oli avauspäivän jälkeen 29:ntenä, mutta joutuu jättämään ottelun kesken etureisivaivan vuoksi ja Miia Sillmannin ottelu jäi kesken jo ennen 200 metriä kipeän polven vuoksi.

Miesten korkeushypyssä Samuli Eriksson sivusi kauden parastaan 215, mutta karsiutui niukasti loppukilpailusta. Eriksson ylitti korkeuden toisellaan, kun viimeiset finaalipaikat veivät korkeuden ensimmäisellään ylittäneet. Hän oli 14:s.

Tulokset:
Aamupäivän kilpailujen kooste


robin_ryynanen_26324.jpg

Robin Ryynänen pettyi juoksun loppuunsa 10 000 metrillä.


Salla Sipponen Krista Uusi-Kinnala 22-v EM

Salla Sipponen ja Krista Uusi-Kinnala selvittivät kiekonheiton karsinnan komeasti. Uusi-Kinnala teki ennätyksensä 51,92.

,