Samuelsson: Nyt ei junnata, juoksutatsin pitää säilyä

Samuelsson: Nyt ei junnata

Moni asia muuttui Samuli Samuelssonin elämässä kuluvan vuoden mittaan. Ikaalisten sprintterilahjakkuus kotiutui Helsinkiin ja löysi urheilulle mainion vastapainon optikko-opinnoista.

– Muutto Helsinkiin oli henkisesti iso juttu. Halusin jo pois sieltä omasta huoneesta ja vähän muutakin elämään kuin urheilua. Hienoa, kun löytyi tuollainen ala, jota on kiva opiskella, ja ammatin mahdollistava yrittäjyyskin kiinnostaa, Samuelsson sanoo.

Siirtyminen opiskelupaikkakunnalle ja pois tutun valmentajan silmien alta voi olla takkuista. Samuelssonille se oli askel eteenpäin: Mauri Salomäen harjoitusohjelmien toteutusta seuraa Helsingissä ex-huippuaituri Mikael Ylöstalo, joka työstää myös juoksijan tekniikkaa.

– Tämä on aika hyvä yhdistelmä, kun Maurin paras ominaisuus on se harjoittelun rytmittäminen ja Mikaelilla on hyvä juoksusilmä, Samuelsson hymyilee Helsingin Liikuntamyllyssä.

– Mikael näkee puutteet tekniikassa ja osaa kertoa kuinka se parannetaan. Edelliskauteen verrattuna juoksu parani kesällä paljon. Varsinkin lähtökiihdytys, joka on minulla ollut epävarma.

– Se, mikä viime kauden juoksuissa oli erityisestä, oli juuri lähtöjen tasaisuus. Se on täysin Mikaelin ansiota.

”Oikeissa tuulissa 10,25 olisi voinut mennä”

Samuelsson, 22, kimmahti viime kesänä tasolle, jolla 100 ja 200 metrin välieräpaikasta haaveileminen elokuisissa Berliinin EM-kisoissa ei ole utopiaa. Ei varsinkaan, jos kehitys jatkuu.

Viime kesänä Samuelsson oli 100 ja 200 metrin ennätyksillään 10,30 ja 20,73 kotimaan tilastoykkönen. Matkaa Tommi Hartosen Suomen ennätyksiin 10,21 ja 20,47 on vielä, mutta 100 metrin SE:n rikkominen on yksi Samuelssonin ensi kesän tavoitteista.

– 10,25 olisi voinut mennä jo viime kesänä, jos tuulet olisivat sattuneet kohdalleen oikeaan juoksuun, juoksija arvioi.

Sellaiseen juoksuun olisi sopivissa myötätuulissa voinut olla eväitä Jämsänkosken pikajuoksukarnevaalien 100 metrillä.

– Siellä juostu 10,32 oli teknisesti yksi parhaista 100 metrin juoksuistani, samoin se 10,44, jonka juoksin siellä vastatuuleen (-1,4 m/s). Hyvä oli myös Bydgoszczin 22-vuotiaiden EM-kisojen finaalissa nollatuulissa syntynyt 10,36, Samuelsson muistelee.

Nuorten EM-kisoissa Puolassa Samuelsson oli 100 metrillä neljäs. 200 metrillä sijoitus olisi voinut olla parempi, mutta matka katkesi välierien vilppilähtöön, kun reaktioajaksi mitattiin turhauttavat 97 millisekuntia.

Nykytietämyksen mukaan sähköaseella lähetettäessä urheilija voi reagoida laukaukseen selvästi nopeammin kuin 100 millisekunnissa, joka on kuitenkin vilppilähdön raja.

– Mielestäni reagoin laukaukseen. En ottanut vilppilähtöä, Samuelsson sanoo.

”Maurin idea on säilyttää juoksutatsi”

Kuinka viime kesänä juoksuun löytynyt tasaisuus säilytetään ja kehitystä viedään ensi kesänä eteenpäin?

– Nyt kun nopeus nousi uudelle tasolle, Maurin filosofia on säilyttää juoksutatsi. Siksi syksyllä ei tehty enää sellaista junnaavaa peruskuntokautta mitä juniorivuosina. Nyt otettiin harjoituksista määrää pois, koska nopeutta ei ole varaa laskea niin alas kuin aiemmin, Samuelsson sanoo.

– Peruskuntokauden ensimmäiselle jaksolle tehtiin kerran kolmeen viikkoon maksimaalinen nopeusharjoitus. Se toimi tosi hyvin. Juoksu tuntui heti ensimmäisessä nopeustreenissä paremmalta kuin ikinä lokakuussa.

Talven ohjelmaan kuuluu myös laji- ja nopeusvoimaan painottuva maltillinen voimien kehittäminen. Tekemistä on itse juoksussakin. Parhaimmillaan Samuelsson on täydessä vauhdissa. 

 – 100 metrillä kriittisin vaihde minulle on lähtö ja 200 metrillä taas viimeinen 50 metriä, Samuelsson sanoo.

– Jos 200 metrillä saan juoksun lopun pysymään paketissa, tuntuu, että voisin mennä, vaikka seinästä läpi. Vauhti ei vain lopu. Sellaisella juoksulla mennään kesällä 20,60:n pintaan ja allekin.

EM-kesä tuo laajan tason nousun?

Samuelsson on viime päivinä joutunut passailemaan juoksemista pienen akillesvaivan takia.  Se on nyt hoidossa ja ajatuksena on juosta talven hallikaudella. Omat aatokset tosin tahtovat karata jo EM-kesään.

Samuelsson veikkaa, että ensi kesänä on luvassa tasokas taistelu pikamatkojen EM-kisapaikoista.

– Samuel Purola, Eetu Rantala, Ville Myllymäki ja Otto Ahlfors tietävät, että jokainen heistä voi juosta EM-rajat 10,35 ja 20,90. Kesä voi tuoda hyvän tason nousun meille kaikille, Samuelsson ennakoi.

 

 


Miesten 100m

Samuli Samuelsson voitti Kalevan kisojen 100 metriä Seinäjoella ennätyksellään 10,30