Samuelsson: Lahdessa superjännittävä 100 metrin kisa

Samuelsson: Lahdessa superjännittävä 100 metrin kisa

Ikaalisten pikajuna Samuli Samuelsson viihtyy vapaa-ajalla korttitemppujen parissa, mutta kun hänellä on piikkarit jalassa, menosta ovat hokkuspokkustemput kaukana.

Samuelsson liittyi hiljattain Genevessä niiden yhdentoista suomalaisen joukkoon, jotka ovat rikkoneet 21 sekunnin rajan 200 metrillä ennätyskelpoisissa tuulioloissa. Samuelsson hilasi ennätyksensä lukemiin 20,91 ja haastaa Lahden Loiste Eliittikisoissa sunnuntaina lajin kotimaiset kärkinimet 100 metrillä.

– Eetu Rantala, Jonathan Åstrand ja Ville Myllymäki eivät ole vielä olleet parhaimmillaan. Heistä kukaan vaan voi silti voittaa sen juoksun, niin kuin minä tai Otto Ahlfors. Se on todella jännittävä kisa, 19-vuotias Samuelsson hehkumoi.

Hämeenkyröläinen Ahlfors, 21, on kevään toinen sprintterikomeetta. Hän on pinkonut kauden mittaan 100 metriä ennätyskelpoisessa tuulessa 10,56, kun Samuelsson on juossut matkan ajassa 10,43, mutta napakassa myötätuulessa (+2,1 m/s).

– Oton aika on laskennallisesti kovempi kuin minun, Samuelsson sanoo seurakaverinsa ajasta. Kumpikin edustaa Ikaalisten Urheilijoita.

Lahden 100 metriä on katsastuskilpailu juhannuksena Venäjän Tsheboksarissa käytävään maajoukkueiden EM-kilpailun Superliigaan. Vaikka nuoret seuratoverit lähtevät kisaan suosikkeina, juoksijoiden kesken ei kipinöi.

– Hyviä kavereita ollaan. Nytkin on oltu koko ajan yhteyksissä, Samuelsson sanoo.

Mykoplasma meni ilman lääkitystä

Samuelssonille viime kesä oli läpimurto. Hän pudotti 100 ja 200 metrin ennätyksensä lukemiin 10,49 ja 21,15. Taustalla oli kokeneen Mauri Salomäen paluu valmentajaksi.

– Viime kesä oli kuin unelmien täyttymys. Tuollaiset ajat tuli, kun alkujaan tavoitteena olivat piirinennätykset 10,66 ja 21,49, Samuelsson muistaa.

Viime kesänä Samuelsson eteni pikamatkoilla myös junioreiden MM-kisoissa välieriin. Syksyllä hän vaihtoi ylleen armeijan harmaat ja kotiutui maaliskuussa. Matkalle mahtui kaikenlaista.

– Tammikuussa etelän leirillä jälkeen oli tosi flegmaattinen olo. Olin ollut paljon yhdessä Eetu Rantalan kanssa, ja häneltä todettiin mykoplasma, joten kävin itsekin testeissä, ja se löytyi minultakin. Koska mitään muita oireita ei ollut, en syönyt siihen lääkkeitä.

Toukokuinen harjoitusrupeama Teneriffalla meni juoksijan mukaan aivan nappiin.

– En silti odottanut tuollaisia aikoja kauden ensimmäisistä kisoissa, Samuelsson sanoo.

Korttitemput ja pingis hupina

Suomen Urheiluliiton kokeneen pikajuoksujen lajivalmentajan Petteri Jousteen silmin Samuelssonilla on kaikki edellytykset huipputuloksiin.

– Hän on tuollainen kevytrakenteinen, kovalla rytmillä ja taloudellisella askeleella juokseva sprintteri, joka omaa erinomaisen liikkuvuuden, Jouste kiittelee.

Kepeästi kulkevaa matkavauhtia Samuelssonkin kiittelee vahvuudekseen. Pikajuoksun ohella nuori mies viihtyy pöytätenniksen parissa, ja sen suhteen hänellä on toivekin.

– Antti Ruuskanen on kuulemma hyvä pingiksessä. Olisi aika hienoa pelata häntä vastaan, Samuelsson sanoo.

Pelin päätteeksi Samuelsson voisi näyttää Ruuskaselle pelikorteilla tempun tai kaksi. Se on sprintterin toinen harrastus.

 

Loiste Eliittikisat alkavat Lahden stadionilla sunnuntaina kello 15 miesten seiväshypyllä. Varsinainen kilpailujen avaus on kello 18.

Aikataulu

Lue myös:

Pitkämäki ja Ruuskanen Lahteen näyttöhaluja puhisten: