Samuelsson, Kokkonen, Sipponen ja Uusi-Kinnala EM-pistesijoille, Hurske finaaliin

Akillesvamma vie Samuelssonin kilpailutauolle –radalle loppukesästä?

Pikajuoksija Samuli Samuelsson avasi 100 metrin neljännellä sijalla Suomen pistetilin Puolan Bydgoszczin 22-vuotiaiden EM-kisoissa.

Moukarinheittäjä Markus Kokkosen kahdeksas sija yhdessä kiekonheittäjien Salla Sipposen ja Krista Uusi-Kinnalan viidennen ja seıtsemännen sijan kanssa kasvattivat Suomen saaliin neljään pistesijaan.

Viides pistesijakin on jo odottamassa, kun Reetta Hurske eteni 100 metrin aitojen finaaliin välieristä kauden parhaallaan 13,44.

– Lähtö oli parempi kuin alkuerässä, juoksun puolessa välissä tuli vähän takkiin muilta, mutta loppu tuli hyvin. Finaalissa tuosta ajasta pitäisi olla varaa parantaa varaa, Hurske tuumi.

Hurske oli Hollannin Nadine Visserin voittaman erän neljäs ja meni jatkoon aikavertailusta. Visserin voittoaika oli 13,15.

Samuelsson kiihdytti 100 metrin EM-finaalissa neljännen sijan ajalla 10,36. Se syntyi tuulettomassa säässä ja täytti juoksijan tavoitteen.

– Oli ihan huikea juoksu noin tyyneen. Mitali oli vähän liian kova pala minulle. Pronssi olisi vaatinut aivan täydellisen juoksun, Samuelsson sanoi.

Juoksun voitti britti Ojie Edoburun ajalla 10,14. Slovakian Jan Volko oli toinen ajalla 10,18 ja Norjan Jonathan Quarcoo kolmas (10,29).

– Finaalipaikka oli minulle tavoite. Pystyin juoksemaan rennosti, kun muut painoivat mitalinkiilto silmissä. Olen todella tyytyväinen, että pystyin taistelemaan neljänneksi noiden kolmen kovan kaverin perässä.

Samuelsson, 22, on tällä kaudella juossut matkan 10,32. Vielä viime kesän jälkeen hänen ennätyksensä oli 10,38. Puolan Ewa Swoboda lämmitti kisojen isäntämaan penkkiurheilijoita voittamalla naisten 100 metriä ajalla 11,42.

Samuelsson sinetöi perjantaina myös paikan 200 metrin välieriin. Hän päätti tasapainoisen alkueräjuoksun eränsä kakkossijaan. Se heltisi lopussa hölläten ajalla 20,93. Erän voitti 100 metrin mitalisti Jan Volko ajalla 20,80.

Ensimmäisessä erässä Oskari Lehtonen juoksi ennätyksensä 21,06 ja meni eränsä kolmantena suoraan välieriin. Lehtosen aiempi ennätys oli kesäkuun lopussa Sipoossa juostu 21,16.

Sipponen ja Uusi-Kinnala pisteille

Kiekkokisassa Sipponen ja Uusi-Kinnala heittivät parhaansa ensimmäisellä kierroksella. Sipposen pisin heitto kantoi 54,83 ja Uusi-Kinnalan 53,48, joka on oma ennätys. Mestariksi heitti Saksan Claudine Vita 61,79 kantaneella heitolla.

– Oli aika kova latinki parissa ensimmäisessä heitossa, siihen menivät paukut. Mutta kaikkien vaikeuksien jälkeen olen tyytyväinen tähän sijoitukseen, Sipponen sanoi.

Vaikeuksilla Sipponen viittasi tulehdukseen selässä, johon hän sai maanantaina kortisonia.

– Selässä ei nyt tuntunut heitossa mitään, mutta kyllä se alitajunnassa vaikuttaa. Ei ole ihan sataprosenttia pelissä.

Uusi-Kinnala oli tyytyväinen niin pistesijaan kuin ennätykseensä.

– Se ennätys oli sellainen rennon räväkkä heitto, joka sattui nasahtamaan suhteellisen hyvin kohdalleen ja oli vähän tuuliapujakin. Kolmannen kierroksen jälkeen se meni sitten ihan tuulettomaksi, Uusi-Kinnala sanoi.

Uusi-Kinnala edellinen ennätys oli Puolassa EM-karsinnassa heitetty 51,92.

– Olen tyytyväinen siihen mitä olen viime vuoden jälkeen saanut aikaa. Olen saanut nostettua tasoa,

Kokkonen kahdeksas, Jaakkola yhdeksäs

Markus Kokkonen oli neljä vuotta sitten 19-vuotiaiden moukarinheiton EM-finaalissa kahdeksas. Puolassa heltisi nyt sama sijoitus 22-vuotiaiden loppukilpailusta. Kokkonen heitti kolmannellaan 68,56. Se vei hänet kolmelle viimeiselle kierrokselle ja pudotti Aleksi Jaakkolan yhdeksänneksi.

– Se kolmas oli hyvä heitto, vaikka siinä oli pientä hätäilyä. Sen jälkeen kolme viimeistä heitin ihan riskillä, yritin ennätystä. Noissa heitossa alku toimi, mutta siinä kolmannella tai neljännellä pyörähdyksellä vedin vähän yläkroppaa alta pois. Ihan tyytyväinen olen sijoitukseen, Kokkonen sanoi.

Kokkosen ennätys on 69,83. Se on viime vuodelta, eikä ole pitkäikäinen, jos Kokkosen syyskesän tavoitteet toteutuvat.

– 70 metrin viiva on puhkaista tällä kaudella. Kunto on sellainen, että siihen on edellytykset, heittäjä tuumi.

Jaakkola heitti toisellaan 68,34 ja oli kiinni kahdeksannessa sijassa ja paikassa kolmelle viimeiselle kierrokselle, kunnes Kokkonen meni ohi.

– Vähän oli väkinäistä. Ensimmäinen heitto oli teknisesti etukenossa. Toinen heitto tarttui vähän käteen, mutta lensi sen 68,50. Kolmannessa kiihdytin loppua vähän liikaa ja se pamahti häkkiin, Jaakkola kertaili.

Viime vuonna 19-vuotiaiden MM-kisoissa pronssille heittänyt Jaakkola kävi joulukuussa polven tähystysoperaatiossa. Sen jäljiltä takana oli vasta neljä kilpailua EM-kisojen karsinta mukaan lukien.

– Lajisuorituksia ei ole paljon tältä kaudelta, mutta ei tätä sen piikkiin voi laittaa, kun tänne kerran läksin, vaikka se varmaan vaikuttikin. Pysyin tämän kauden tasolla, mutta ilman muuta pidempiä kaaria haetaan kesän muista kisoista.

Aaron Kangas heitti yhdenneksitoista tuloksella 65,99.

Miesten moukarinheitto päättyi unkarilaisten kaksoisvoittoon. Kilpailun tilastosuosikki, yli 78 metriä tällä kaudella heittänyt Bence Halasz vei mestaruuden heitettyään 73,30 ja Bence Pasztor oli toinen 71,51 kantaneella heitolla.

Raitanen: Juoksu pysyi rentona

Topi Raitanen juoksi taktisesti vahvan ja lupaavan 3000 metrin esteiden alkuerän ja eteni suoraan sunnuntaiseen loppukilpailuun. EM-kisojen miesten estejuoksun tilastosuosikki, Italian Yohanes Chiappinelli piti vauhtia Raitasen alkuerässä. Raitanen pysyi kannassa ja tuli maaliin toisena uransa toiseksi parhaalla ajalla 8.43,80.

Chiappinelli voitti erän ajalla 8.43,68. Hän on juossut matkan tänä vuonna 8.27,34 ja voitti estejuoksun vuoden 2015 junioreiden EM-kisoissa. Viime vuonna hän oli junioreiden MM-kisoissa viides.

– Puhuttiin valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa, että juoksen hallitusti ja pysyn koko ajan erän viiden parhaan, eli jatkoon menijöiden joukossa, Raitanen kertaili.

Ukonmaanaho ja Raitanen laskivat, että Chiappinelli on sen verran muita parempi, että hänellä on varaa juosta millaisella taktiikalla vaan. Nyt italialaisjuoksija otti vetojuhdan tehtävät ja kiristi vauhtia loppua kohden sen verran, että Raitasta lukuun ottamatta muut putosivat kyydistä ja ratkoivat loput jatkopaikat kiritaistelussa.

– Tuo vauhdinjako sopi minulle hyvin. Juoksu pysyi sopivan rentona. Kun pysyin Chiappinellin kannassa lopussa ei tarvinnut mennä mukaan kiritaisteluun, Raitanen sanoo.

Samantapaista juoksua Raitanen odottaa loppukilpailusta. Hänen ennätyksensä on tänä vuonna juostu 8.39,89.

– Finaalia ajatellen kunto on hyvä. Olisin nytkin pystynyt tekemään oman ennätyksen, jossa olisin tuupannut kaksi viimeistä kierrosta lujaa. Uskon, että sunnuntain finaalissa mennään alku rennon kovaa ja sitten katsotaan viimeisellä kahdella kierroksella mitä tapahtuu.

Huntington 22. seitsenottelussa

Naisten seitsenottelussa Maria Huntingtonin sijoitus oli 22. pistein 5327. Pari viikkoa sitten hän otteli kauden parhaansa 5496 EM-joukkuekilpailussa Espanjassa.

Puolassa Huntington kokosi tulossarjan: 100 metrin aidat 14,00, korkeus 172, kuula 10,59, 200 metriä 25,90, pituushyppy 590, keihäs 31,01 ja 800 metriä 2.26,99.

– Harmittaa. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Kaksi lajia meni hyvin. Sen jälkeen Espanjassa käyty ottelu alkoi painaa. Ei vaan jaksanut. Kymmenen päivää ei riitä palautumiseen, Huntingon kertasi rahtusen alavireisen tulossarjan taustoja.

Muista suomalaisista ottelijoista Saga Kivekäs keskeytti takareisivaivaan ja Miia Sillman polvivaivoihin ottelun avauspäivänä. Seitsenottelun voitti Sveitsin Caroline Agnou, joka kokosi maansa ennätyspisteet 6330. Itävallan Verena Preiner oli toinen maansa 22-vuotiaiden ennätyksellä 6232.

Naisten kolmiloikassa Senni Salminen oli yhdestoista. Hän sai tuloksen vain ensimmäisellä hypyllään joka kantoi 13,01. Salmisen ennätys on tänä vuonna hypätty 13,18. Mestaruuden vei Espanjan Elena Andreea, joka loiki 14,27.

Naisten kuulantyönnön karsinnassa Eveliina Rouvali työnsi ulkoratakauden toisessa kilpailussaan 14,43. Se riitti karsinnassa 15. sijaan. Loppukilpailuun eteni 13 työntäjää, jotka kaikki rikkoivat karsintarajan 14,90. Karsinnan voitti Turkin Emel Dereli, joka työnsi 17,08.

tuloksia