Samuelsson ja Räsänen nopeimmat Liikuntamyllyssä – 200 juoksijan karnevaali

Samuli Samuelsson ja Ella Räsänen tekivät kelpo ajat kovan harjoituskuurin lomassa Helsingin Kisa-Veikkojen järjestämässä 200 metrin hallikisassa Helsingin Liikuntamyllyssä. Ikaalisten Urheilijoiden sprintteri Samuelsson kellotti ajan 21,35 ja Esbo IF:n Räsänen 24,80.

Miesten kisa kärkikolmikkoon ylsivät myös Sibbo-Vargarnan Eljas Aalto ajalla 21,51 sekä Viipurin Urheilijoiden Kalle Hirvi ja päivän aikaisemmissa erissä juossut Hämeenlinnan Tarmon Sampo Kiviharju, joille molemmille kirjattiin aika 21,85.

Naisten nopeimmat Räsäsen jälkeen olivat HIFK:n Mila Heikkonen ajalla 25,04 sekä HKV:n Petra Häggqvist, 25,32.

Samuelsson tähtää EM-kilpailuihin

– Odotukseni eivät olleet korkealla tähän kisaan, kova harjoitusviikko on takana. Ensi viikolla aloitan herkistelyn 60 metrin kisoja varten, Samuelsson kertoi kisan jälkeen.

– Äärimmäisen hapokas oli tämä veto takakaarteesta suoralle. Jos toisen kakkosen juoksisin, niin uskon että ennätykseeni pystyisin. Mutta voi olla, että tähän jäävät kakkosen kisat tänä talvena.

Viime kesänä 100 metrin komean Suomen ennätyksen 10,16 juosseen 27-vuotiaan Samuelssonin 200 metrin sisähalliennätys on vuosi sitten samalla Liikuntamyllyn radalla juostu 21,25.

– Harjoituskausi on mennyt tosi hyvin. Terveenä olen ollut eikä vammojakaan ole tarvinnut ajatella, pikakiituri totesi tyytyväisenä.

Samuelssonin hallikauden tähtäimessä ovat EM-kisat Istanbulissa maaliskuun alussa. Sitä varten kisarajan haku ja ranking-pisteiden keruu jatkuu muun muassa kisoilla Tanskan Aarhusissa ja Tukholmassa. EM-hallien suora kisaraja on 6,63, kun Samuelssonin viime talvena juostu SE-aika on sadasosan heikompi. Toinen tie kisoihin käy riittävien ranking-pisteiden kautta.

Keväällä Samuelssonin ohjelmassa on leiri Teneriffalla huhtikuussa.

Räsänen rakentaa vahvaa paluuta huipulle

– Treenijuoksu, mitä tulinkin hakemaan. Kymmeneen vuoteen eka kisa kunnolla hallissa, Räsänen naurahti kisan jälkeen.

– Mutta en voi valehdella, muutaman päivän olen jännittänyt ihan kunnolla.

Vuosikausia melkeinpä täydellisessä pimennossa ollut Räsänen, jolla on ikää vasta 28 vuotta, puhkuu edelleen intoa. Yritys huipulle on kova, ja opiskelut Tampereen yliopistossa hallintotieteiden parissa mahdollistavat keskittymisen myös urheiluun.

– Minulla on hyvä harjoituskausi takana, mitään herkistelyä en ole vielä kisoihin tehnyt. Nyt olen iloinen, että pääsin ehjänä maaliin saakka. Tämä kisa meni stressijuoksuna ja huonolla lähdöllä. Yhden kerran kerkesin lähtöä harjoittelemaan, Räsänen jatkoi.

Jännitykseen oli muitakin syitä. Neljä vuotta sitten paluuyrityksessään samalla Liikuntamyllyn radalla Räsäsen matka päättyi muutaman kymmenen metrin jälkeen jalkavammaan.

Isä Kari Räsänen paljasti, että harjoitusten perusteella kuntoa voisi olla jo nyt 24,50:een.

– Nyt on hyviä kisoja tähtäimessä ja kova ranking-pisteiden haku. Ensi kesän arvokisoihin tähtään tosissani, Ella Räsänen kertoi.

Aalto ja Heikkonen tyytyväisiä juoksuihinsa

Naisten kisan toiseksi nopeimman ajan juossut Mila Heikkonen, 16, oli tyytyväinen hallikauden ensimmäiseen kisaansa. Viime talven noteeraus parani melkein sekunnilla. Hänen kesän päämatkansa on 400 metrin aidat.

– Minulla oli aika luottavainen olo kisaan. Tuntuma oli 25 sekuntiin tai hieman allekin. Harjoitteluni on sujunut hyvin, vaikka pientä sairastelua on ollutkin, lukion ykkösluokkaa käyvä juoksija totesi.

Samuelssonille kunnon vastuksen antaneella Eljas Aallolla oli myös positiivinen vire päällä.

– Uskon, että halliennätykseni (21,40) paranee tänä talvena, kunhan saan kisoja alle. Nyt juoksu vielä hajosi aika tavalla takasuoralla, taloustieteissä väitöskirjaa tekevä 26-vuotias juoksija totesi.

200 juoksijaa telineissä

Liikuntamyllyn 200 metrin kilpailu on Tinde Vallen ideoima tapahtuma, jota on järjestetty nyt 10 vuotta. Juoksuissa ei ole sarjajakoja, vaan startit pyörivät viiden minuutin välein tilastoaikojen mukaan.

Kaksi viimeistä vuotta jäi kisa järjestämättä COVID-19 pandemian takia. Tänä vuonna kisaan ilmoittautui reilut 220 juoksijaa.

– Osallistujamäärä tippui sadalla koronatauon takia, Valle harmitteli ja muisteli kolmen vuoden takaista ennätysosanottoa, kun radalla oli 326 juoksijaa.

Ylärivissä (vas.) Mila Heikkonen, Ella Räsänen ja Petra Häggqvist. Alarivissä (vas.) Eljas Aalto, Samuli Samuelsson ja Kalle Hirvi. Paikan ryhmäkuvassa olisi ansainnut myös Sampo Kiviharju.

HELSINKI, Myllypuro 14.1.2023 200 metrin juoksun hallikilpailut

Miehet,

200 m: 1) Samuli Samuelsson IkaalU 21,35 (kkk), 2) Eljas Aalto SibVa 21,51, 3) Kalle Hirvi 18 VU 21,85 (B-erän voittaja), (19-v. ka-8 & 18-v. ka-4), 4) Sampo Kiviharju 39 HämTa 21,85 (J-erän voittaja), 5) Matias Linkoaho HKV 22,21, 6) Lassi Kaukonen HKV 22,31 (C-erän voittaja), 7) Elias Jrad HKV 22,44, 8) Simeon Vorselman HKV 22,64 (D-erän voittaja), 9) Max Tallqvist BorgåAk 22,93, 10) Evgeny Alexandrov HIFK 22,99, 11) Pekka Sinkkonen HIFK 23,25, 12) Mortti Metsäkoivu VU 23,27 (E-erän voittaja), 13) Eeli Mäkelä 17 VantSa 23,42 (G-erän voittaja). – (84 kilpailijaa 20 erässä.)

Naiset,

200 m: 1) Ella Räsänen EsboIF 24,80 (kkk, come-back, ed. kilp. 28.8.2021), 2) Mila Heikkonen 17 HIFK 25,04 (B-erän voittaja, 17-v. ka-10), 3) Petra Häggqvist HKV 25,32, 4) Maija Jussila JKU 25,65, 5) Noora Juslin BorgåAk 25,67, 6) Iina Holopainen HIFK 25,92 (D-erän voittaja), 7) Sissi Kaksonen 16 HyvinkSU 26,00 (C-erän voittaja), 8) Minttu Rinne SaarijPu 26,20, 9) Siiri Siirtola 18 HKV 26,22, 10) Rosa Salonen KU-58 26,25, 11) Elin Mickos SibVa 26,32, 12) Jenna Vakkilainen 18 VantSa 26,33, 13) Jelizaveta Tsubareva 19 SjuIF 26,44 (E-erän voittaja), 14) Vilma Hakala HIFK 26,47, 15) Taimi Vallinoja 16 HKV 26,52 (H-erän voittaja) … 17) Henni Piirainen 15 HIFK 26,79 (F-erän voittaja). – (115 kilpailijaa 26 erässä.)