Samuel Purola 200 metrin finaaliin Nuoriso-olympiafestivaalissa

15-vuotias juoksi 60 metriä alle seitsemän sekunnin

Pikajuoksija Samuel Purola selviytyi 200 metrin loppukilpailuun Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin keskiviikon 29.7. iltakilpailuissa. Lämpötila Georgian pääkaupungissa Tbilisissä kohosi Mikheil Meskhin stadionilla jopa 36 asteeseen.

Oulun Pyrinnön 15-vuotias Samuel Purola juoksi poikien 200 metrin alkuerässään toiseksi ajalla 22,90 navakkaan 2,7 sekuntimetrin vastatuuleen. Tulos oli alkuerien seitsemänneksi nopein ja oikeutti suoraan perjantaina juostavaan finaaliin.

Samuel on pikajuoksijoiden sukua. Hänen isänsä Mika Purola on nuoruudessaan juossut 100 metriä 10,95 ja setä Pertti Purola juoksi Suomen pikaviestijoukkueessa, joka vuoden 1994 Helsingin EM-kilpailuissa saavutti pistesijan. Samuelin 100 ja 200 metrin ennätykset ovat toistaiseksi 11,24 ja 22,64.

Poikien 400 metrin alkuerissä Kalle Kompuinen Säkylän Urheilijoista juoksi oman eränsä neljänneksi ajalla 50,62. Oma ennätys parani valtavasti, mutta finaaliin se ei oikeuttanut, vaan yhteistuloksissa Kompuinen sijoittui 14:nneksi. Aiemmin hän oli juossut 51,96 ja käsiajanotolla 51,2.

Tyttöjen 400 metrin hitaimmasta alkuerästä finaaliin päästiin ajalla 57,27. Lappeenrannan Urheilu-Miehien Aleksandra Niiranen juoksi oman eränsä neljänneksi tätä nopeammalla ajalla 57,00, mutta jäi aikavertailussa yhdeksänneksi ja karsiutui niukasti kahdeksan juoksijan finaalista.

Tyttöjen 1500 metrin juoksun finaalissa Pyhtään Yrityksen 15-vuotias Kia Heiskanen sai tyytyä viimeiseen 10. tilaan ajalla 5.26,05. Hänen tämänkesäinen ennätyksensä on 4.44,36. Kaikkensa antanut Heiskanen hävisi kestävyysjuoksijoille erittäin raa’assa kelissä kilpailun voittajalle yli 50 sekuntia.

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Eetu Melanen jäi ilman tulosta poikien korkeushypyn finaalissa. Karsinnassa hän ylitti uuden ennätyksensä 192 senttiä ja finaalissa yhdenkin kilpailijan kukistaminen olisi edellyttänyt tuoreen ennätyksen parantamista vielä vähintään kolmella sentillä.

Keskiviikon päiväkilpailuissa suomalaiset menestyivät loistavasti saavuttaen yhden neljännen sijan, yhden uuden 16-vuotiaiden ikäkausiennätyksen ja kuusi uutta finaalipaikkaa:

– Tämä oli kokonaisuudessaan hieno päivä ja kaikilla henki päällä. Laurin (Tuomilehto) taistelujuoksu eilen 100 metrillä sytytti joukkueen. Tänään Lauri oli keppien varassa kannustamassa muita, varmuuden vuoksi tänään täytyi varoa rasittamasta loukkaantunutta jalkaa, kertoi Suomen joukkueen johtaja Tapio Rajamäki.