Samu Mikkosen ratakauden vauhdin virittely alkaa SM-maastoista

Samu Mikkosen ratakauden vauhdin virittely alkaa SM-maastoista

Täysipäiväinen urheilijan arki ja uran ensimmäinen korkean paikan leiri ovat olleet maileri Samu Mikkosen harjoituskauden isoja asioita. Joensuun Katajan juoksijalle SM-maastojen 4 kilometriä on kevätkunnon mittari, jossa hän haluaa onnistua.

– SM-maastoissa haluaa aina, että menee hyvin. Silloin on kivempi lähteä kesän kisakauteen. Odotan hyvää ja tasaista kilpailua, Mikkonen sanoo.

Seppo Paunosen valmentamalla kuopiolaisella viime kuukaudet ovat sujuneet lähes suunnitellusti. Ainoa särö oli tammikuinen pohjevaiva, josta johtunut noin kolmen viikon lepojakso heijastui hallikauteen. Piikkarijuoksua on vältelty, mutta muuten harjoittelu on alkuvuoden jälkeen rullannut toivotusti.

– Sen jälkeen olen onnistunut tekemään kaikki mitä pitää. Tavoitteena oli saada täysin ehjä ja tasainen harjoituskausi ilman vammoja.

Mikkoselle välivuosi opinnoista on mahdollistanut laadukkaan urheilijaelämän.

– Olen saanut välivuoden viettää urheilun ehdoilla, ei ole ollut mitään työ- tai koulustressiä. Pääasia on ollut, että olen saanut keskittyä juoksemaan. Tällä kaudella harjoittelussa painopisteenä on ollut tehdä asioita vielä ammattimaisemmin, pienistä asioista ei tingitä. Harjoittelun laatuun on panostettu.

Kasin kisoista nopeutta päämatkalle

Laadukkaampi urheilijan elämä on tarkoittanut myös lisääntynyttä kontrollia harjoituksissa muun muassa mattotestein. Harjoituksellisesti keskiössä on ollut myös nopeuden kehittäminen.

– Kesällä se näkyy niin, että juostaan kasin kisoja enemmän. Yritämme sitä kautta saada nopeutta ja rytmiä 1500 metrille.

Alkuvuodesta iso osa vierähti uran ensimmäisellä korkean paikan leirillä Flagstaffissa, jossa Mikkonen oli viisi viikkoa. Kokemus oli 21-vuotiaalle positiivinen.

– Opin paljon uutta, opin paljon korkean paikan harjoittelusta. Oli kiva päästä sitä testaamaan. Olin tyytyväinen leiriin, kolmisen viikkoa sitten Suomeen palannut nuorukainen sanoo.

Treenit ovat sujuneet kotiutumisen jälkeenkin, joten mieli on syystäkin luottavainen ennen kevään ”kulmakiveä”.

– Pikku hiljaa aletaan hakea vauhtia ratakauteen.

Millaista vauhtia mies viime vuoteen verrattuna itseltään uskaltaa odottaa?

– En osaa vielä sanoa. Kunto rupeaa nyt maastojen myötä paljastumaan. Sitten uskaltaa vähän odottaa, kun näkee, minkälaisiin vauhteihin pääsee. Asioita on tehty taas paremmin kuin viime vuonna, joten uskon kyllä ennätysparannusta olevan tulossa, Mikkonen tuumii.

SM-maastojen jälkeen harjoittelu jatkuu Kuopiossa, ratakausi puolestaan alkaa 1500 metrin kilpailulla Belgiassa toukokuun lopulla.

Lisätietoja