Salosesta on moneksi: juoksija, kilpailumanageri, reitin mittaaja

Salosesta on moneksi: juoksija

Tuomo Salosesta on moneksi: siviilissä lakimies, yleisurheilun parissa maajoukkuemaileri, kansainvälisen tason maantiereittien mittaaja, urheilijoiden edunvalvoja ja nyt alihankintasopimuksella myös Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailumanageri.

Salosen, 26, tuoreimman tittelin taustalla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n manageritutkinto. Kun yleisurheilija kipuaa maailmantilastossa 30 parhaan joukkoon, IAAF edellyttää managerilta tutkintoa. Se takaa, että hän on niinsanotusti IAAF:n päteväksi toteama.

– Syy, miksi läksin tekemään tutkintoa, oli alun perin se, että hoidan Oskari Mörön kilpailut. Mörö nousi viime kesänä tilaston 30 parhaan joukkoon. Tutkinto oli ajatuksissa muutenkin, mutta en osaa sanoa, olisinko lähtenyt tutkintoa suorittamaan nyt, jos siihen ei olisi ollut tällaista tarvetta, Salonen sanoo.

SUL:n kilpailumanagerin titteli tarkoittaa, että liiton valmennuksen johtoryhmän valitsema urheilijajoukko voi hyödyntää Salosen palveluja.

– Kyse on kansainvälisten kilpailujen etsimisestä, kontaktoinnista ja tarpeen mukaan matkajärjestelyjen koordinoinnista. Palveluun kuuluu myös mahdollisia rahapalkintoja tai muita korvauksia koskevia järjestelyitä, Salonen kertoo.

– Jos urheilija näitä palveluja haluaa, hän ottaa yhteyden valmennusjohtaja Jorma Kemppaiseen, joka käy keskustelut kanssani. Tämä on pilottiprojekti. Uskon, että se on kaikille hyödyllistä, jos saadaan hyviä kansainvälisiä kisoja, niitä haluaville urheilijoille. 

1500 metrin ennätys uuteen uskoon

Juoksija-Salonen on itsekin manageri-Salosen asiakas. Oma kilpailukausi alkaa toukokuussa Belgiassa ja päämatkaksi on vaihtunut 1500 metriä 800 metrin sijaan.

– Juoksin 1500 metriä jo viime kesänä, mutta olosuhteiden pakosta. Olin keväällä tammikuusta vappuun juoksematta. Syksylläkin tein aika paljon töitä ja harjoittelu oli lähinnä määräpainotteista lenkkeilyä. Nopea juoksu oli kateissa. 800 metriä oli vaikea saada kulkemaan, Salonen sanoo.

Nykyisin Vaasassa asuvan espoolaisen 800 ja 1500 metrin ennätykset ovat 1.49,39 ja 3.46,38. Ilman takaiskuja viime kesänä juostu 1500 metrin ennätys on syksyllä erinäköinen.

– Kauden päätavoite on viilata 1500 metrin ennätyksestä pari sekuntia pois. Tässä on viimeisen 10 vuoden aikana ollut aika monta rikkonaista kautta. Jos nämä kevään tärkeät kuukaudet ja kilpailukausi onnistuvat, se parisen sekuntia lähtee ennätyksestä hyvinkin, Salonen sanoo.

Salosen uraa ovat kiusanneet nilkkavaivat, jotka ovat vieneet jo jokusen kerran kirurgin pakeille. Vammahistoria näkyy edelleen harjoittelussa.

– Juoksumäärät ovat aika pienet, Salonen sanoo.

Peruskestävyyttä 1500 metrille Salonen on rakentanut runsaalla korvaavalla harjoittelulla. Kesän ennätysjahtiin hän uskoo saavansa apua kohtalaisen isosta ja tasaisesta kotimaan mailerijoukosta.

– Jukka Keskisalon kautta on tullut viestiä, että haetaan entistä enemmän kontrollia siihen, että oltaisiin yhdessä samoissa kisoissa.  Meillä on aika hyvä joukko juoksijoita ovat viime vuosina pystyneet juoksemaan alle 3.48:n, mutta viime kesänä ei kukaan juossut alle 3.44:n. Jos tästä joukosta suuri määrä juoksijoita pysyy terveenä, muutama napsauttaa 3.43:een ja sen alle.

Salonen muistuttaa, että viime kesänäkin muutamassa kisassa etukäteen tiedossa ollut jänisjuoksu, veti hyvin juoksijat paikalle.

– Kyllä keskimatkurit tulevat paikalle, kun saadaan hyvä kisa.

Maantiekympin SM-kisa kalenteriin

Vastapaino harjoittelulle ja kisoille Salonen saa maantiejuoksujen reitinmittauksesta. Hän on yksi Suomen harvoista kansainvälisen tason maraton- ja maantiejuoksujen taustaorganisaation AIMS:n tutkinnon suorittaneista mittaajista. 

– Hyvällä kelillä se on mukavaa puuhaa ja mielenkiintoinen prosessi. Siinä kalibroidaan pyörä, valikoidaan mittauspisteet ja suunnitellaan tarkasti reitti. Sen jälkeen se on pikkutarkkaa pyörällä ajoa ja numeroiden pyörittelyä, Salonen sanoo.

Salonen istuu myös SUL:n liittovaltuustossa ja valiokunnissa urheilijoiden edunvalvojana.

– Se vaatii yhteyden pitoa ja keskusteluja urheilijoiden kanssa. Viimeisen puolen vuoden aikaa on ollut odottava tilanne valmennusjärjestelmän muutoksen takia. Roomaakaan ei päivässä rakennettu, mutta vuoden mittaan tiilien täytyy loksahtaa kohdalleen, Salonen sanoo.

Salosen mukaan kilpailukalenteri ja sen rakentaminen on asia, joka puhuttaa urheilijoita. Hänellä olisi itselläänkin kalenteriin liittyvä esitys.

– Voitaisiin juosta Ruotsin malliin maantiellä yleisen sarjan 10 kilometrin SM-kilpailu. Se voisi olla vaikka Kalevan Maljaan kuulumaton kilpailu, ettei kestävyysjuoksujen osuus suhteettomasti nouse jaettavien pisteiden osalta.


Joonas Rinne, Tuomo Salonen

Tuomo Salonen kurottaa toiseksi Jyväskylän SM-hallien 1 500 metrin loppukirikamppailussa. Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne (vas.) vei mestaruuden ja Panu Jantunen (kesk.) oli kolmas.