Salonen odottaa SM-kilpailuista tiukkoja taistoja, ennätyksiä ja EM-rajoja

Suomen ennätyksiä, EM-kilpailujen tulosrajoja ja tasaisia kilpailuja, Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen linjaa toiveitaan lauantaina Jyväskylässä alkaviin SM-kilpailuihin.

Yleisurheilun halliratojen Suomen mestaruudet ratkaistaan Hipposhallin 200 metrin radalla. Se on monille viimeinen mahdollisuus rikkoa tulosraja Torunissa, Puolassa, maaliskuun 5.-7. päivä käytäviin EM-kilpailuihin.

– EM-joukkueessa on tulosrajojen perusteella nyt noin tusinan verran urheilijoita, Salonen laskee.

– Toivon mukaan joukkue kasvaa tulosrajojen rikkomisten kautta, mutta se voi vankistua myös EM-kilpailuiden järjestäjien kutsulla, jos tulosrajoilla ei lajeihin saada haluttua urheilijamäärää.

Kutsuilla Salonen viittaa kenttälajeihin, joissa EM-kilpailuihin otetaan 16 urheilijaa lajia kohden ja tulosrajat ovat kovia. Erityisen haastavaa mukaanpääsy on moniottelijoille, joita otetaan vain 12 lajia kohden.

– Maria Huntingtonin ja Miia Sillmanin SM-kilpailujen viisiottelussa voisi nostaa erityistärpiksi. Heille SM-kilpailut ovat oiva paikka myös olympiarankingin pisteiden kartuttamiseen, Salonen muistuttaa.

– Mielenkiintoista on nähdä myös, miten EM-rajat jo rikkoneiden urheilijoiden kunto on kehittynyt ja jatkuuko SE-tykitys. Ainakin Sara Kuivisto ja Ella Junnila saattavat parantaa tuoreita Suomen ennätyksiään.

Samuelsson, Purola ja Kemppinen viimeistelevät EM-virettä

Hipposhallissa on luvassa huippuvauhtia, kun EM-rajan rikkoneet Samuli Samuelsson ja Samuel Purola kohtaavat 60 metrillä ja naisten 60 metrin SE:n 7,19 juossut Lotta Kemppinen hakee toista mestaruuttaan.

– Tässä on hyvä saada kunnon kilpailu alle ennen EM-kilpailuja. SM-kilpailut palvelevat hyvin sinne valmistautumista, Kemppinen sanoo.

Samuelsson voitti SM-kilpailujen pikamatkan vuosi sitten Tampereella kolmen sekunnin sadasosan erolla Purolaan. Tällä kaudella Samuelsson on pudottanut ennätyksensä aikaan 6,66, kun Purola on kiihdyttänyt 6,69.

– Erot ovat pienet ja 60 metrillä onnistuminen on niin pienestä kiinni, ettei koskaan tiedä, tiukkaa mestaruustaistoa povaava Samuelsson sanoo.

– SM-kilpailut ovat tärkeät EM-kilpailuja ajatellen. Harjoittelua olen kuitenkin jatkanut viime viikkojen malliin. Vasta EM-kilpailuja varten herkistellään.

Junnila ja Kuivisto loistovireessä Hipposhalliin

Korkeushypyssä jo Suomen halliennätykset 192 ja 194 ylittänyt Ella Junnila hakee Hipposhallista Tokion olympiakisojen tulosrajaa 196. Samainen tulos on EM-kilpailujenkin tulosraja.

– Uskon, että se on ihan ylitettävissä, Junnila totesi olympiarajasta edellisen kilpailunsa jälkeen.

Kestävyysjuoksija Sara Kuivisto on startannut kuluvan talven kilpailuissa viidesti ja juossut joka kerta oman ennätyksensä. Niistä 800 ja 600 metrin ajat 2.03,29 ja 1.28,65 ovat myös halliratojen Suomen ennätyksiä.

Mestaruuden varmisteluun Kuivisto ei ole tyytymässä SM-kilpailuissakaan. Hän juoksee Jyväskylässä 800 ja 1500 metrillä.

– Ihan tosissani lähden juoksemaan molemmille matkoille. 1500 metrillä SE jäi Helsingissä vain kolmen sadasosan päähän, joten se kiinnostaa, Kuivisto sanoo.

Kestävyysmatkoilla juoksijoita tahdittaa valojänis. Kuivistolle se sopii, vaikkei sen merkitystä pidä hänen mielestään liioitella.

– Tulokset täytyy kuitenkin juosta, oli valojänis tai ei, Kuivisto sanoo.

Useita EM-ehdokkaita: Murto, Koilahti, Salminen, Kuusiniemi

Topi Raitanen on SM-kilpailuiden miesten 3000 metrin juoksun suursuosikki.Joonas Rinne hakee 1500 ja 800 metrin tuplamestaruutta. Hän on jo rikkonut 1500 metrin EM-rajan ja nyt haussa on hyvä aika 800 metriltä.

Miesten 60 metrin aitajuoksu tällä kaudella 7,64 juossut Elmo Lakka hakee jo seitsemättä mestaruuttaan. Jos sadasosan päähän EM-rajasta 7,88 juossut Santeri Kuusiniemi onnistuu, Torunin pika-aidoissa on tuikiharvinaisesti kolme juoksijaa samasta seurasta: Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lakka, Kuusiniemi ja Ilari Manninen.

Naisten 60 metrin aitajuoksun suosikki on EM-rajan rikkonut Anni Siirtola, kun seitsemän edellistä hallimestaruutta ja kaikkiaan yhdeksän hallimestaruutta voittanut Nooralotta Neziri on sivussa.

Poissa kilpailusta on myös Reetta Hurske. Muista kärkinimistä Annimari Korte ja Matilda Bogdanoff eivät ole kuluvalla hallikaudella kilpailleet.

Kenttälajeissa Wilma Murto hakee seiväshypystä kolmatta perättäistä mestaruutta ja EM-rajaa 461. Siitä hän teki hyviä yrityksiä jo kauden avauskilpailussaan ja silloin käytössä oli vielä vajaa vauhti.

EM-kilpailuihin ja Suomen mestaruuksiin tähtäävät myös tällä kaudella 13,77 ja 16,34 kolmiloikanneet Senni Salminen ja Simo Lipsanen sekä pituutta 646 ponnistanut Taika Koilahti.

Kuularingissä Senja Mäkitörmä hakee parannusta hiljattain syntyneelle ennätykselleen 17,30, samoin kuin 18,30 työntänyt Arttu Korkeasalo, joka kohtaa kautensa avaavat Arttu Kankaan ja Eero Aholan.

Huntington ja Sillman janoavat olympiaranking-pisteitä

Naisten viisiottelussa Maria Huntington ja Miia Sillman taistelevat olympiaranking-pisteistä ja paikasta EM-kilpailuihin, mikä vaatii huipputulosta.

Huntington ei urallaan ole aikuisten välinein halliviisiottelua vienyt läpi, mutta on talven mittaan ollut huippuvireessä yksittäislajeissa: 60 metrin aitajuoksu on kulkenut omaa ennätysvauhtia 8,32, pituushypyssäkin on syntynyt halliennätys 637, samoin kuin kuulantyönnössä 13,36.

Sillman kasasi viisiottelussa toissa vuonna mainiot 4303 pistettä. Kuluvan talven yksittäislajien perusteella hän on jälleen hyvässä vireessä. Sillman on työntänyt kuulaa oman ennätyksensä 13,26, juossut 60 metrin aitajuoksun 8,65 ja ponnistanut pituutta 609.

Suomen hallimestaruuskilpailut Ylen kanavilla:

Lauantai 20.2.

Suora selostettu lähetys Areenassa 12.50-16.45 ja kooste TV2 klo 1725-1910

Sunnuntai 21.2

Suora selostettu lähetys Areenassa 11.55-16.45, suora TV2-kanavalla klo 11.55-13.15 ja kooste TV2 klo 19.05-21.00.

Aikataulu:

Nettisivut: