Salminen tuplamestari – Raitanen ja Tyni kirivät mestareiksi: ”Vuoristoleiripaikka haussa” – Korkeasalo ja Rouvali työnsivät ennätyksensä

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen oli täysin ylivoimainen Jyväskylässä Suomen hallimestaruuskilpailuiden kolmiloikassa. Hän voitti lauantaina jo pituushypyn ja nousi sunnuntaina tuplamestariksi halliennätyksellään 13,94.

Uusi ennätys vei Salmisen tämän kauden Euroopan tilastossa 10. sijalle. Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa tulos on neljänneksi paras.

– Nyt oli hyvä tuntuma hypyissä, Salminen sanoi ja harmitteli niukkoja yliastumisia, joissa oli tarpeita 14 metrin ylitykseen.

– Vähän oli samaa ongelmaa kuin pituushypyssä. Viimeinen askel meinasi vähän venyä, Salminen sanoi.

Kuudesta hypystä Salminen sai tuloksen vain kahdella. Toinen mitattu hyppy kantoi 13,76.

– Tuossa 13,76:n hypyssä toinen loikka petti aika pahasti. Se oli lupaava merkki, että tuollaisellakin hypyllä sain kuitenkin tuollaisen tuloksen, Salminen sanoi.

Salmisen voittotulos saattaa hyvinkin tuoda kutsun maaliskuisiin EM-kilpailuihin Toruniin, vaikkei Salminen ole EM-rajaa 14,30 ylittänytkään.

– Toivotaan parasta ja seurataan tilanne, Salminen totesi.

Vaasan Vasaman Emma Pullola oli toinen loikittuaan 13,02 ja Vihdin Viestin Elina Kostiainen kolmas tuloksella 12,92.

Seuraaviksi sijoittui kolme tulevaisuudenlupausta uusilla ennätyksillään. JKU:n 20-vuotiaan Roosa Mähösen ennätys kirjataan nyt 12,80, Kristiinan Urheilijoiden 20-vuotiaan Janita Leppärannan 12,48 ja Savonlinnan Riennon 18-vuotiaan Milla Pirkkalaisen 12,31.

Raitanen: Juoksu tuntui hyvältä ja rennolta

Topi Raitanen juoksi vaivattoman voiton miesten 3000 metrillä. Juoksu kertoi Raitaselle, että kauden avauskilpailun ongelmat ovat ohi. Raitanen sinetöi voiton 200 metrin kirillä talven kotimaisella kärkiajalla 8.07,38.

– Nyt juoksu tuntui hyvältä ja rennolta. Piti itse asiassa ottaa 400 metrin kiri, mutta se jäi 200 metriin, Raitanen kertoi.

Raitanen pudotti kirikierroksella Helsingin Kisa-Veikkojen seuratoverinsa Eero Salevan, joka oli toinen ajalla 8.13,43. Kolmas oli Alajärven Ankkureiden Antti Ihamäki halliennätyksellään 8.20,02.

Raitaselle SM-juoksu oli pieni välipala kesään tähtäävän harjoittelun keskellä. Viikko sitten Pajulahdessa kroppa ei vielä ollut valmis napakkaan kisavauhtiin, mutta Hipposhallissa happi kulki.

– Tammikuun korkeanpaikan leirin jälkeen jouduin karanteenin takia treenaamaan tovin ulkona liki 20 asteen pakkasissa. Se vaikutti ja saattoi siinä olla myös leirin jälkeisestä väsymystä, Raitanen totesi.

Hipposhallissa Raitanen juoksi ensimmäisen kilometrin 2.44,3, toisen 2.45,0 ja kolmannen 2.38,1. Viimeisen 200 metrin kierroksen hän kiri upeasti 25,80.

Vuoristoleirin paikka haussa

Raitanen palaa nyt harjoittelun pariin. Haussa on kevään vuoristoleirin paikka.

– Nyt odotellaan, missä lumet sulavat ja aukeaako mahdollisuus mennä Yhdysvaltoihin, Raitanen sanoo.

Arizonan Flagstaffin ohella vuoristoleirin paikaksi vaihtoehtoja ovat Font Romeu Ranskan Pyreneillä ja Sankt Moritz Sveitsin Alpeilla.

– Leiriin asti harjoittelen kotosalla ja sitten Pajulahdessa, jos leirille lähtö viivästyy, Raitanen viittasi mahdollisuuteen käyttää Liikuntakeskus Pajulahdessa alppimajaa.

Kaisa Tyni juoksi kolmannen hallimestaruutensa

30-vuotias Pyhtään Yrityksen Kaisa Tyni voitti naisten 3000 metrin juoksussa uransa kolmannen hallimestaruuden. Hän voitti saman matkan myös toissatalvena ja on 800 metrin mestari vuodelta 2012.

Erittäin kimmoisalla askelella juokseva Tyni ratkaisi mestaruuden samalla taktiikalla, jota hänen valmentajansa Mika Soidinsalo usein käytti omalla urallaan eli lähti täyteen kiriin takasuoran alussa.

– Taktiikkana oli peesailla muita ja ratkaista lopussa. Matkavauhti sopi minulle oikein hyvin. Olen saanut olla terveenä ja harjoitella ongelmitta, Tyni sanoi.

Voittoaika oli kauden kotimainen kärkitulos 9.47,67. Mainiossa kilpailussa kuusi seuraavaa juoksivat halliennätyksensä ja kahdeksan parasta alittivat kauden kotimaisen kärkiajan juoksemalla alle 10 minuutin.

Tynin kilometrien osuusajat olivat 3.19,7, 3.20,8 ja 3.07,2. Viimeisen 200 metrin kierroksen hän lensi 31 sekuntiin.

Hopealle kiri Mikkelin Kilpa-Veikkojen 32-vuotias Taru Häyrinen, joka aloitti ratajuoksijan uransa vasta kesällä 2018. Gamlakarleby IF:n 31-vuotias Nina Chydenius uusi viimevuotisen pronssimitalinsa.

Kuusjoen Humun Sara-Elise Ruokonen juoksi ensimmäisenä suomalaisena kuurona urheilijana alle 10 minuutin 9.57,26 ja oli kuudes. Pitkään johtanut 47-vuotias maratoonari Laura Manninen oli yhdeksäs ajalla 10.00,72.

Rouvali ennätyksellään mestariksi

Naisten kuulantyönnössä Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali paransi kahdesti toissavuotista ennätystään ensin 16,54:ään ja sen jälkeen 16,61:een, millä hän voitti ensimmäisen mestaruutensa.

– Se oli hyvä työntö, muttei vielä mikään nappityöntö, Rouvali sanoi.

Rouvalin mukaan ennätyksen tukena oli uuden fysiikkavalmentajan kanssa tehty työ. Fyysiset ominaisuudet ovat menneet eteenpäin.

– On myös löydetty isoja heikkouksia ja niiden kanssa jatketaan töitä, Rouvali sanoi.

Tällä kaudella 17,30 työntänyt Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä hävisi tasaisen voittotaiston täpärästi ja oli toinen tuloksella 16,54. Mestaruutta puolustanut Mäkitörmä ei löytänyt kilpailuun parasta virettä.

– Kauden heikoimpia kilpailuja. Minulta pyörähti nilkka puolitoista viikkoa sitten. Tein perjantaina testitreenin eikä nilkassa ollut tuntemuksia silloin eikä nytkään, mutta kyllä se vielä työntöön vaikutti, Mäkitörmä sanoi.

– Mutta hallikaudesta jäi kaikkiaan hyvä fiilis. Joka kilpailussa työnsin yli 16,50:n.

Kolmas oli Oriveden Ponnistuksen Kaisa Kymäläinen kelpo kaarella 15,68. Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti ja Liljendal IK:n Jessica Meriheinä työnsivät seuraaviksi tuloksi 14,70 ja 14,56.

21-vuotias Korkeasalo voitti ensimmäisen mestaruutensa – ennätys parani 63 cm

Tamperelaista Lielahden Kipinää edustava Arttu Korkeasalo oli miesten kuulantyönnössä ylivoimainen ja voitti ensimmäisen mestaruutensa tuloksella 18,93. Hänen kaksi lähinnä parasta työntöään kantoivat kumpikin 18,82.

Vahvaan vireeseen päässyt Korkeasalo paransi ennätystään 63 senttiä ja hänen jokainen mitattu työntönsä olisi oikeuttanut mestaruuteen. 22-vuotiaiden kaikkien aikojen hallitilastossa hän nousi viidennelle tilalle.

Toiseksi sijoittui viime kesänä sekä Kalevan kisat että hallimestaruuden voittanut Porin Yleisurheilun Eero Ahola, joka avasi tämän hallikautensa tuloksella 18,03. Kolmas oli Loimaan Jankon Mikko Toiviainen, jonka tulos oli 17,22.