Salminen ja Mäkelä huippuhypyillä finaaliin – Neziri ja Lakka varmasti välieriin – Kujanpää karsiutui – VIDEO

Senni Salminen kimmahteli EM-kilpailujen kolmiloikan karsinnassa kolmanneksi ennätyksellään 14,22. Kristiina Mäkelä oli seitsemäs loikittuaan 14,09. Naisten kolmiloikan EM-finaalissa kilpailee sunnuntaina kaksi suomalaista.

Karsinnassa Salminen toinen hyppy löysi niille raiteille, joita hän on talven kilpailuissa hakenut. Oma ennätys koheni 18 senttiä ja halliennätys 28 senttiä.

Tulos 14,22 nosti Salmisen Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa toiseksi ohi Natalia Kilpeläisen ja Heli Koivula-Krügerin.

– Ensimmäinen hyppy tuntui kehnolta ja se toinen oli aika samanlainen, Salminen kuitenkin totesi.

Salminen avasi kilpailun loikkimalla 13,92. Vaikka toisen hypyn yleistuntuma oli samantapainen kuin ensimmäisessä, niin erojakin oli.

– Juoksu kulki kovaa, mutta rennosti ja siitä oli hyvä hypätä ja hallita hyppyä, Salminen tuumi asiaa tarkemmin mietittyään.

Matti Monosen valmentamalle Salmiselle Toruńin EM-kilpailut ovat uran ensimmäiset aikuisten arvokilpailut. Finaalipaikka omalla ennätyksellä on väkevä avaus arvokilpailu-uralle, mutta Salminen ei jäänyt sitä miettimään.

– Hypyssä on vielä monta kohtaa jota voi parantaa. Jos se onnistuu, finaalissa voi tapahtua mitä vaan. Ihanaa, ettei siellä tarvitse miettiä, koska kaikilla on kuusi hyppyä, Salminen sanoo.

Mäkelä innostui Pullin menestyksestä, unet jäivät vähiin

Mäkelä luonnehti karsintaa helpoksi, vaikka edellisyön unet jäivät vähiin.

– Olin vissiin niin innoissani Kristian Pullin mitalista, että olin ylhäällä vielä aamuneljältä, Mäkelä sanoi.

Mäkelä varmisti finaalipaikan ensimmäisellä yrityksellään, joka kantoi 14,09 eli sentin päähän karsintarajasta. Toinen hyppy meni rikki. Kolmatta hän ei käyttänyt.

– Ensimmäisessä hypyssä vauhtijuoksu oli vähän ujo. Toisen hypyn munasin lähtöaskelissa, Mäkelä kertoi.

– Tavoite oli mennä helposti finaaliin. Sunnuntaina on sitten se varsinainen kilpailu. Tavoitteita Mäkelä ei finaaliin aseta.

– Tulosta tulee, jos oma tekeminen on hyvää, Mäkelä sanoi.

Neziri rennolla juoksulla välieriin

Naisten 60 metrin aitajuoksun alkuerissä Nooralotta Neziri jäi hieman lähdössä, mutta aitoi hyvin varmasti välieriin eränsä toiseksi parhaana ajalla 8,03. Erän voitti Italian Luminoso Bogliolo ajalla 8,01.

– Tuntui, että ikuisuuden sai olla siinä valmiit -asennossa, mutta helppo juoksu. Ei ollut puristusta, vaikken mitenkään himmaillut. Mutta hyvä, että pääsee heittämällä jatkoon, Neziri sanoi.

– Minulla tämä oli myös paikkojen avaus, kun en ole kahteen viikkoon kilpaillut, Neziri jatkoi.

Ensikertalainen Anni Siirtola sortui omassa erässään vilppilähtöön ja hylättiin. Siirtolan tämäntalvinen ennätys 8,12 olisi riittänyt kirkkaasti välieriin.

Lakka: Sunnuntaina tykitys päälle

Miesten 60 metrin aitajuoksun alkuerissä Elmo Lakka juoksi eränsä toiseksi maailmanmestarin, britti Andy Pozzin, vanavedessä ajassa 7,70. Pozin voitti erän ajalla 7,52.

– Tunsin, että oli hyvä tuntuma kropassa. Pyrin juoksemaan rennosti. Sunnuntaina laitetaan sitten kunnon tykitys päälle, Lakka sanoi.

– Pyrin nyt vain pysymään kiihdytyksen matalassa asennossa. Silleen ne parhaat ajat ovat tulleet.

Ilari Mannisen taival pysähtyi alkueriin. Hän oli eränsä kuudes ajalla 7,90. Erässä päästiin liikkeelle vasta kolmannella yrittämällä, vaikka ketään ei liputettu ulos.

– Vissiin ne kaksi starttia vaikuttivat niin, että kolmannella tuli sitten perusjuoksu. Harmittaa. Tavoite oli juosta alkuerissä ennätys, tällä kaudella 7,82 juossut Manninen sanoi.

Täpärä pudotus 550:stä päätti Kujanpään karsinnan

Urho Kujanpään toive tavoitella ennätystä EM-hallien karsinnassa katkesi täpärästi karsinnassa korkeuteen 550. Sitä ennen hän ylitti avauskorkeutensa 535 ensimmäisellä yrityksellään, mutta pudotti kolmesti korkeudesta 550.

Kolmannella yrityksellään 550:stä Kujanpää oli käytännössä riman yli, mutta pudotti riman alastullessaan.

– Vaihdoin siihen 550:een jäykemmän seipään, jolla menin Jyväskylässä 566. Kaksi ensimmäistä yritystä meni seipään vaihdossa, mutta kolmannessa yrityksessä pääsin paremmin hyppyyn mukaan ja olin jo käytännössä yli, Kujanpää sanoi.

Pudotus harmitti, sillä Kujanpää on erinomaisessa kunnossa, kuten Jyväskylän SM-hallien hypyt kertoivat. Finaaliin Torunissa tuloksella 560.

– En ole ikinä ollut näin hyvässä kunnossa. Juoksu kulkee hyvin ja käytössä isommat seipäät kuin koskaan, eikä tekniikkakaan olen mistään huonommasta päästä. Nyt vaan ihan kaikki tähdet eivät olleet kohdallaan, Kujanpää sanoi.