Salminen aitoi ennätyksellään ja alkuerien kärkiajalla finaaliin: ”Vihdoin juoksun loppu onnistui” – Vanninen tuhdissa johdossa

Heidi Salminen raivasi ennätysjuoksulla tiensä naisten 400 metrin aitajuoksun finaaliin. Salminen juoksi torstaina aamulla käydyissä alkuerissä ennätyksensä 58,12, jolla hän voitti eränsä ja oli alkuerien nopein.

– En osannut yhtään odottaa finaalipaikkaa, Salminen huokaili Kasarani-stadionilla.

Salminen, 17, paransi ennätystään roimasti. Edellinen oli kuluvan kuun alussa Nokialla juostu 59,07. Nairobissa juostu ennätys nostaa Tuija Helanderin valmentaman juoksijan 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi.

– Aikaisempiin juoksuihin verrattuna osasin nyt 200 metrin kohdalla ajatella vain, että menen yhden aitavälin kerrallaan enkä mieti, kuinka pitkästi tästä on vielä maaliin, Salminen sanoi.

– Olen harjoitellut aika paljon juoksun loppua ja nyt se vihdoin onnistui.

Salmisen jälkeen kaksi alkuerien seuraavaksi nopeinta aikaa 58,45 ja 58,46 juoksivat Kanadan Savannah Sutherland ja Salmisen erässä toiseksi sijoittunut Ranskan Ludivine Aubert.

Aada Aho oli erässään neljäs ja alkuerien 10. nopein ajalla 59,50. Aikavertailusta finaaliin vaadittiin 59,18.

– Juoksu oli olosuhteisiin nähden ihan hyvä. Jaksoin suht ok. Olisi tietysti ollut kiva olla täällä ihan parhaassa kunnossa, mutta ehkä sitten ensi vuonna. Sain hyvää kokemusta, joten sikäli antoisa juoksu, Aho sanoi.

Vanninen heitti ennätyksensä – Vankassa johdossa 800 metrille

Saga Vanninen ponkaisi seitsenottelun toisen kilpailupäivän avanneessa pituushypyssä kolmanneksi tuloksella 598 ja voitti keihäänheiton ennätyksellään 49,22. Hän lähtee ylivoimaisessa 373 pisteen johdossa päätöslajiin 800 metrille.

Toisena ottelussa on Viron Pippi Lotta Enok, joka ponnisti pituushypyssä saman tuloksen kuin Vanninen ja oli keihäänheitossa toinen tuloksella 44,12. Vannisen aiempi ennätys keihäänheitossa oli 48,88. Pituushypyn voitti Kroatian Klara Koscak, joka ponkaisi 613.

Pituushypyssä Vannisen kolme hyppyä kantoivat 595, 598 ja 587. Keihäänheitossa ensimmäinen heitto oli 42,84 ja toinen 49,22. Kolmas jätti pöytäkirjaan ruksin. Vannisella on kuuden lajin jälkeen koossa 5326 pistettä.

Neaa Käyhkö sai pituushypyssä tuloksen vasta kolmannella yrityksellään ja jäi kehnoon tulokseen 459. Keihäänheitossa hän oli seitsemäs tuloksella 34,80. Yhteispisteissä Käyhkö on kahdeksantena.

tuloksia