Salmelan kolumni: Varsinaissuomalaista kestävyysjuoksujen kehittämistyötä

Salmelan kolumni: Varsinaissuomalaista kestävyysjuoksujen kehittämistyötä

Suomella on kunniakas historia kestävyysjuoksuissa; olemme saaneet nauttia juoksijoidemme menestyksestä arvokisoissa, niin olympia-, MM- kuin EM-tasolla. Menestyksen vuosista on tosin kulunut jo paljon aikaa, viimeisimpänä Jukka Keskisalon menestys EM-kisoista Göteborgista vuodelta 2006. Itse paikalla olleena voin sanoa, että tunnelma oli mahtava.

Menestykseen on pitkä ja kivinen tie, ja se tie on aloitettava jo varhain seurojen harjoituksissa monipuolisesti liikkuen. Vain laajan harrastajapohjan kautta voidaan löytää todelliset helmet. Mitä leveämpi pohja on, sitä varmemmin löytyy uusia menestyjiä.

Meillä Varsinais-Suomessa on kehitetty Newtop -juoksucup auttamaan uusien juoksijoiden löytämisessä. Juoksucupin perimmäisenä tarkoituksena on kannustaa nuoria juoksijoita osallistumaan eri matkoille, pikajuoksuista aina maastojuoksuihin. Samalla kannustetaan myös muiden lajien urheilijoita osallistumaan sarjaan. Esimerkkinä Mynämäen tiejuoksuissa oli mukana toistakymmentä paikallista jalkapalloilijaa. Sarjassa on seitsemän osakilpailua aina hallitonneista syksyn sprinttimaastoihin. Sarja päättyy juhlavaan palkintojen jakoon Liedon Parmaharjulla.

Haluamme sitouttaa urheilijat pitkäjänteiseen työhön. Sarjan voi voittaa, vaikka ei voittaisi ainuttakaan kilpailua. Aikuisiän menestyksen kannalta pitkäjänteisen työn merkitys on kuitenkin ratkaisevaa.

Tänä vuonna on voitu havaita osallistujamäärien kasvua jo hallitonneista lähtien, erityisesti Paimiossa pitkillä ratamatkoilla oli mukana puolet enemmän juoksijoita kuin edellisvuonna. Vaikka olemme edelleenkin huikeasti jäljessä menneiden vuosien harrastajamääristä, on kuitenkin havaittavissa kasvavaa kiinnostusta kestävyysjuoksuihin. Juoksijoita siis löytyy edelleen, jos meillä seuraihmisillä ja piireillä on tarjota hyvää ja kilpailukykyistä toimintaa.

Hyvät piirien johdossa olevat henkilöt, tarjoamme yhden mallin suomalaisen kestävyysjuoksun kehittämiseksi piirien alueilla. Idea on vapaasti käytettävissä ja autamme mielellämme. Nyt, jos koskaan, tarvitsemme ”apostoleita” puhumaan ja kehittämään juoksu-urheilua tavoitteenamme vähintään menestys eurooppalaisella tasolla. Liikkeelle on lähdettävä ruohonjuuritasolta, sillä juoksulla on erinomaista nostetta harrastajien keskuudessa.

Vaaditaan vain kovaa, ennakkoluulotonta työtä ja varmasti tulee myös tulosta. Kaikkien on kuitenkin puhallettava yhteiseen hiileen, jotta voimme kehittää omaa lajiamme entistä kannustavampaan suuntaan ja saada massat lajin pariin.

Jukka Salmela

Jukka Salmela on SUL:n hallituksen jäsen