Saksan pikaviestinelikolle makea mestaruus

Saksa pinkoi yllätysvoittoon naisten 4 x 100 metrin finaalissa viestinjuoksun MM-kisojen päätöspäivänä Bahamalla. Saksan nelikko Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Tatjana Pinto ja Rebekka Haase vei voiton ajalla 42,84.

Finaalissa saksalaistoiveet kirkastuivat heti alkumatkasta, kun Yhdysvaltain mestaruusjahti katkesi Tianna Bartolettan kaatumiseen alkumatkasta.

Jamaikan Elaine Thompson keskittyi Bahamalla 4 x 200 metrille ja pikaviestissä maalle mestaruutta haki nelikko Simone Facey, Natasha Morrsion, Gayon Evans ja Sashalee Forbes.

Kisa huipentui ankkureiden taisteluun, jossa Forbes sai tunnustaa Haasen paremmaksi. Jamaika oli toinen ajalla 42,95.

– Mitalia tavoiteltiin. Tuli kultaa ja tehtiin historiaa, Burghardt tiivisti saksalaistunnelmat IAAF:lle.

Kiina oli kilpailussa kolmas ajalla 43,11 ja Dafne Schippersin ryydittämä Hollanti neljäs (43,17).

Kanada paikkasi pikaviestin erheet

Miesten 4 x 200 metrillä Kanada korjasi pikaviestin finaalin pettymyksen. Nelikko Gavin Smellie, Brendon Rodney, Andre De Grasse ja Aaron Brown vei mestaruuden ajalla 1.19,42, ja jätti pikajuoksun mahtimaat Yhdysvallat ja Jamaikan toiseksi ja kolmanneksi ajoin 1.19,88 ja 1.21,09.

Mestaruustaisto huipentui Brownin tuuletukseen maalissa. Hän pääsi matkaan muutaman metri ennen Yhdysvaltain ankkuria Amer Webbiä ja piti asemansa, eikä kapula lipsunut käsistä kuten pikaviestin finaalin kolmosvaihdossa.

Yhdysvaltain joukkueessa juoksivat myös Noah Lyles, Jarrion Lawson ja kolmannella osuudella Kanadan De Grassen hyvin haastanut Isiah Young.

Miesten 4 x 400 metrillä Yhdysvallat vei voiton ajalla 3.02,13. Kisan huipentui Rion olympiaviitosen, Botswanan 18-vuotiaan Karabo Sibandan ja amerikkalaiskonkari LaShawn Merrittin, 31, taisteluun ankkuriosuudella.

Maalissa kokemus oli ennen nuoruuden intoa, kun Botswana tuli toiseksi ajalla 3.02,28. Jamaika oli kolmas ajalla 3.02,86.

Yhdysvaltain kolme ensimmäistä osuutta juoksivat David Verburg, Tony McQuay sekä Kyle Clemons, jonka vauhti hiipui sen verran, että Jamaikan ankkuri Steven Gayle ja Sibanda pääsivät ankkuriosuudelle Merrittin kantaan.

Yhdysvallat kisojen paras maa

Naisten 4 x 400 metrillä Yhdysvallat oli omaa luokkaansa ajalla 3.24,36. Puolan Justyna Swiet toi hyvällä ankkuriosuudella (52,08) toi joukkueensa maaliin toisena.

Puolan joukkueessa juoksivat myös Malgorzata Holub, Iga Baumgart ja Adrianna Janowicz. Nelikon aika oli 3.28,28. Jamaika oli kolmas ajalla 3.28,49.

Kilpailun kärjessä koko matkan kiitäneen Yhdysvaltain Phyllis Francis (50,42), Ashley Spencer (50,92) ja Quanera Hayes (50,66) pitivät sen verran hyvää vauhtia, ettei Natasha Hastingsillä ollut ankkuriosuudella haastajia.

Yhdysvallat voitti miesten 4 x 800 metriä ajalla 7.13,16 ja nelikolla Brannon Kidder (1.47,39), Erik Sowinski (1.48,11), Casimir Loxsom (1.48,48) ja Clayton Murhpy (1.49,18). Kenia oli toinen ajalla 7.13,70 ja Puola kolmas ajalla 7.18,74.

Yhdysvallat vei myös kisojen parhaan maan tittelin voitettuaan viisi kaikkiaan yhdeksästä lajista. Kisojen toiseksi paras maali oli Jamaika.

Toisen kilpailupäivän tuloksia

Justin Gatlin

Justin Gatlin on tottunut juhlimaan voittoja kuten tässä arkistokuvassa. Yhdysvaltain 4 x 100 metrin voitto MM-viesteissä tuli nyt helpolla, kun muut kärkisuosikit Jamaika, Kanada ja Britannia epäonnistuivat.

,

Avauspäivän kooste: Draamaa pikaviestissä, USA:lle voitto

Yhdysvaltain Leshon Collins, Mike Rodgers, Ronnie Baker ja Justin Gatlin pinkoivat 4 x 100 metrin mestariksi viestinjuoksun MM-kisoissa Bahamalla. Kilpailun kärkisuosikeista Jamaika, Kanada ja Britannia epäonnistuivat.

Yhdysvaltain viestikvartetin voittoaika oli 38,43. Barbados ja Kiina olivat toinen ja kolmas ajoin 39,18 ja 39,22.

Gatlin ei päässyt finaalissa kuittaamaan 4 x 100 metrin alkuerien ankkuriosuuden tappiotaan Kanadan Andre De Grasselle, kun finaalissa Kanadan kolmannen osuuden juoksijalta, Brendan Rodneyltä putosi Aaron Brownin antama kapula käsistä ja Kanadan kisa jäi kesken.

Alkuerissä Gatlin lähti ankkuriosuudelle puoli metriä ennen De Grassea, maalissa Kanada oli ykkönen alkuerien kärkiajalla 38,21. Yhdysvallat jäi toiseksi 0,01 sekunnilla.

Britit juoksivat alkuerässä kokoonpanolla Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Adam Gemili ja Danny Talbot erien kolmanneksi nopeimman ajan 38,32. Gemili jäi sivuun finaalikokoonpanosta, Ojie Edoburun tuli ankkuriksi ja Danny Talbot siirtyi kolmososuudelle.

Nelikko johti finaalia viimeisessä vaihdossa, joka meni sitten pitkäksi, kun 20-vuotias ja arvokisoissa vielä melko kokematon Edoburun lähti aavistuksen liian aikaisin liikkeelle.

– Näistä virheistä pitää vaan oppia, Edoburun harmitteli.

Jamaika puolestaan menetti menestysmahdollisuudet jo alkuerissä, kun kolmososuudelle kiihdyttänyt Jevaughn Minzie ei saanut kapulaa kiinni Kemar Bailey-Colelta ja kisa jäi siihen.

Yhdysvaltain kvartetilta finaali luisti ongelmitta. Gatlinillä ei ollut lopulta ongelmia varmistaa mestaruutta.

– Ei ole tullut juuri ankkurina juostua, mutta nyt pääsin hyvistä asemista varmistamaan kultaisen mitalin, Gatlin tuumi IAAF:lle.

Kärkikolmikon lisäksi neljänneksi ja viidenneksi ajoin 39,73 ja 39,83 juosseet Ranska ja Australia varmistivat kisoista paikan elokuisiin MM-kisoihin.

Koska A-finaalissa myös Hollannin juoksu meni piloille, myös B-finaalin kolme parasta Trinidad (39,04), Saksa (30,15) ja Bahama (39,18) nappasivat MM-kisapaikan.

Jamaika juhli 4 x 200 metrillä

Kisojen avauspäivänä juostiin myös naisten 4 x 200 metrin ja 4 x 800 metrin loppukilpailut. Jamaika oli omaa luokkaansa 4 x 200 metrillä ajalla 1.29,04, joka on MM-viestien kisaennätys.

Jamaikan kapulaa kiidättivät Jura Levy, Shericka Jackson, Sashalee Forbes ja Elaine Thompson. Saksan oli toinen ajalla 1.30,68 ja Yhdysvallat kolmas (1.30.87).

Yhdysvallat voitti naisten 4 x 800 metriä kauden kärkiajalla 8.16,36. Joukkueessa juoksivat Chanelle Price, Chrishuna Williams, Laura Rosler ja Charlene Lipsey. Valko-Venäjä oli toinen ajalla 8.20,07 ja Australia kolmas (8.21,08).

Miesten 4 x 400 metrin alkuerien kolme nopeinta joukkuetta olivat Trinidad (3.02,51), Yhdysvallat (3.02,62) ja Botswana (3.03,09). Naisten 4 x 400 metrin alkuerien nopein oli Yhdysvallat ajalla 3.29,27. Puola oli toiseksi nopein tuotuaan kapulan maaliin ajassa 3.29,42 ja Jamaika kolmas ajalla 3.29,93.

4 x 400 metrin finaalit juostaan maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa.