Sajan Irintshejev käveli SE:n – Vehmaan kaksoset tekivät huipputuloksia – 16-17-v. SM-kilpailut

Hyvinkäällä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailujen toisena päivänä tehtiin vesisateessa ja kovassa tuulessa erinomaisia tuloksia. Espoon Tapioiden Sajan Irintshejev voitti poikien 3000 metrin kävelyn 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 12,02,87. Hän paransi helmikuussa Pirkkahallissa kävelemäänsä aikaisempaa ennätystä peräti 24 sekuntia.

Irintshejev nousi Suomen miestenkin kaikkien aikojen tilastossa 12:nneksi heti Valentin Konosen perään. Irintshejevin valmentaja Jani Lehtinen on kaikkien aikojen tilastossa kuudentena.

– Tämä oli hyvä aika siihen nähden, että olen harjoitellut kuusi viime viikkoa Kalevan kisojen 20 kilometrille. Tänään ihmettelin kolme kierrosta ennen maalia, onko tämä 3000 metriä tosiaan näin lyhyt matka, Irintshejev kertoi.

Irintshejev olisi mieluusti rikkonut 12 minuutin haamurajan.

– Vastatuuli oli pääsyyllinen siihen, etten päässyt alle 12 minuutin. Olisi hienoa sanoa, että on kävellyt 3000 metriä Cooperin testissä. Yritän alittaa 12 minuuttia SM-viesteissä, Irintshejev sanoi.

Hitaampien kilpailijoiden kierroksella ohittaminen ei kovin paljon Irintshejevin vauhtia hidastanut. 17- ja 16-vuotiaiden yhteislähdössä oli mukana vain viisi kilpailijaa. Toisena maaliin tuli 16-vuotiaiden mestari Vahdon Tuiskun Samuel Marku kolme ja puoli minuuttia Irintshejeviä myöhemmin.

Irintshejev sijoittui viime vuonna Turun Kalevan kisoissa 20000 metrin kävelyssä seitsemänneksi. Kolmen viikon päästä Tampereella hän aikoo parantaa sijoitustaan.

– Nyt meillä nuorilla on mahdollisuus iskeä, kun olympiakävelijät vielä palautuvat 50 kilometrin kisasta, Irintshejev sanoi.

Kasperi Vehmaa hyppäsi pituutta 734

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Kasperi Vehmaa voitti 16-vuotiaiden poikien pituushypyn loistavalla tuloksella 734. Toiseksi sijoittunut Helsingin Kisa-Veikkojen Tomas Järvinen hävisi hänelle miltei metrin tuloksella 636. Vehmaa oli tyytyväinen.

– Kaksi viime viikkoa ovat olleet vaikeat, kun hyppäämisen hauskuus oli kateissa. Tänään hyppäämisen ilo taas löytyi. Tuulet olivat hyvät ja rata oli sopivan kova, Vehmaa iloitsi.

Vehmaa pidensi ennätystään 1,6 sekuntimetrin myötätuulessa viidellä sentillä. Hän on leiskauttanut tänä kesänä 2,3 sekuntimetrin myötätuulessa peräti 761. Vehmaata pidemmälle 16-vuotiaana on hypännyt vain Petri Keskitalo vuonna 1983 ja samaan tulokseen on yltänyt Kenneth Kastrén 1991.

Vehmaan tavoitteena on rikkoa Petri Keskitalon 37 vuotta sitten hyppäämä 17-vuotiaiden Suomen ennätys 756. Sen Vehmaa ehtisi rikkoa vielä ensi vuonnakin.

Vehmaa jakaa vuotta itseään vanhempien 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossakin kahdeksannen sijan Markus Tuomelan kanssa. Vehmaa ja Tuomela ovat kymmenen parhaan joukossa ainoat, jotka ovat hypänneet tuloksensa 2000-luvulla.

Vehmaa myös tavoittelee finaalipaikkaa kolmen viikon päästä järjestettävissä Kalevan kisoissa. Hän on tällä haavaa Suomen miesten vuositilastossa kuudentena.

Kasperi Vehmaa ja hänen kaksoisveljensä Rasmus Vehmaa olivat Hyvinkäällä 200 metrin alkuerien kaksi nopeinta. Kasperin aika oli 22,56 ja Rasmuksen 22,92.

Sunnuntaina juostava 200 metrin finaali on näissä kisoissa ainoa laji, jossa Kasperi ja Rasmus kohtaavat toisensa. Kumpikin on voittanut tähän mennessä kaikki lajit, joihin on osallistunut, Rasmus kaksi kultaa ja Kasperi yhden.

Rasmus Vehmaa aitoi myötätuuleen ennätysvauhtia

Rasmus Vehmaa voitti perjantaina 16-vuotiaiden poikien 100 metriä ja lauantaina 110 metrin aitajuoksun ylivoimaisesti hurjalla ajalla 13,71. Aika on sekunnin kymmenyksen nopeampi kuin Vehmaan Youth Athletic Gamesissa juoksema 16-vuotiaiden kaikkien aikojen paras tulos, mutta myötätuulta oli 2,9 sekuntimetriä.

Jämänkosken aitakarnevaalissa Rasmus Vehmaan aika oli vieläkin parempi 13,64, mutta tuolloinkin myötätuulta oli liikaa ennätyksen vahvistamiseksi.

Toiseksi aitoi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lassi Nalkki ajalla 14,52. Vehmaa on ennätyksellään 13,81 Suomen 17-vuotiaidenkin kaikkien aikojen tilastossa jaetulla kolmannella sijalla. 16- ja 17-vuotiaat pojat ylittävät 91,4 sentin korkuisia aitoja.

Vehmaa oli erittäin tyytyväinen.

– Se oli ehjä juoksu. En kolhinut aitoihin enkä viereisten juoksijoiden kanssa. Lähtö ei ollut fantastinen, mutta hyvää perustekemistä. Oikeastaan koko juoksu oli perustekemistä. Kyllä ajasta lähtee tällä kaudella vielä kymmenys. Ensi kesänä tavoitteeni on 13,50, Vehmaa tuumaili.

17-vuotiaiden poikien 110 metrin aitajuoksun kaksi parasta olivat Tampereen Pyrinnön Konsta Kankainen ja Kangasniemen Kalskeen Ville Kyrönlahti, jotka ensi kerran alittivat 14 sekuntia tuloksin 13,90 ja 13,97. Kankainen paransi ennätysrään 0,45 sekuntia ja Kyrönlahti 0,43 sekuntia.

Charlotta Sandkulla ja Ellen Uschanow moukaroivat huipputulokset

Kruunupyyn IF Åsarnan Charlotta Sandkulla voitti 17-vuotiaiden tyttöjen moukarinheiton ennätyksellään 63,67. Hän linkosi tuloksen kuudennella eli viimeisellä kierroksella. Hopeaa vootti Kaustisen Pohjan-Veikkojen Salla Koskimäki tuloksella 57,36.

– Jännitykseni laukesi, kun heitin kolmannella kierroksella yli 60 metriä. 63 metrin tulos yllätti minut täysin, Sandkulla kertoi.

Myös 16-vuotiaiden kilpailu oli korkeatasoinen. Voiton vei Raision Kuulan Ellen Uschanow tuloksella 62,04 ja hopean Kangasalan Kisan Ilona Verho tuloksella 60,90. Sekä 17- että 16-vuotiaat tytöt heittävät kolmen kilon moukaria.

Lahden Ahkeran Tiina Järvinen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnön ennätyksellään 15,08. Hän pidensi kolmen kilon kuulan ennätystään neljällä sentillä. Pudasjärven Urheilijoiden Anette Saalismaa (kuvassa) pyörähti hopeaa tuloksella 14,88 ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Salla Koskimäki pronssia tuloksella 14,42.

– Olen tosi tyytyväinen. Tiesin, että voitosta kamppailee kolme kovaa työntäjää. Meidän keskinäinen järjestys olisi voinut olla mikä tahansa. Tiesin, että olen kunnossa ja kultaan vaaditaan yli 15 metrin tulos, Järvinen kertoi.

Pakittamalla työntävän Järvisen sarja oli mainio: 14,56, 14,87, 14,83, 15,08, 14,62, 14,80.

– Olen iloinen siitä, että jokainen työntö kantoi yli 14,50.

Järvisen ennätys naisten neljä kilon kuulalla on 12,44.

Teresa Perttilä voitti myös 800 metriä ylivoimaisesti

Helsingin IFK:n Teresa Perttilän vauhti ei hyydy. Hän voitti perjantaina 16-vuotiaiden tyttöjen 400 metriä ja lauantaina 800 metriä ajalla 2.12,73, joka jäi hänen ennätyksestään vain neljä sekunnin sadasosaa.

Lisäksi Perttilä viiletti vielä 800 metrin kilpailun jälkeen 200 metrin alkuerien nopeimman ajan 26,03. Perttilän jälkeen 800 metrillä toiseksi tuli Loimaan Leiskun Minea Lindén ajalla 2.16,13.

– Olen tyytyväinen. Juoksu tuntui hyvältä. Sain Minealta hyvää vetoapua. Viimeisen kaarteen puolivälissä yritin karata ja se onnistui. Loppusuoralla otin irti kaiken, mitä oli jäljellä, Perttilä kertoi.

17-vuotiaiden poikien 800 metrin mestariksi kiri Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen ajalla 1.58,35. Toiseksi tuli Lappeenrannan Urheilu-Miesten Martti Majuri ja kolmanneksi perjantaina 3000 metriä voittanut Viipurin Urheilijoiden Karlos Kemppaala.

Haapalainen tuuletteli voittoa ja parikymmentä metriä ennen maalia.

– Kisa oli taktisesti napakymppi. Välttelin vetämistä ja loppusuoralla karkasin muilta todella kevyillä jaloilla, sanoi perjantaina myös 400 metriä voittanut Haapalainen.

HIFK:n Liina Tervo ja Vantaan Salamien Jenna Vakkilainen voittivat 17- ja 16-vuotiaiden aitajuoksut huipputuloksin 13,60 ja 13,69.

Helsingin IFK:n Liina Tervo voitti 17-vuotisten tyttöjen 100 metrin aitajuoksun ennätyksellään 13,60. Hän paransi ennätystään 0,16 sekuntia. Myötätuulta oli ihanteellisesti tasan kaksi metriä sekunnissa. Toiseksi tuli Espoon Tapioiden Minea Fogelholm ajalla 14,07.

– Aika oli yllättävän hyvä. Juoksu sujui hyvin varsinkin teknisesti. En kolhinut yhteenkään aitaan, Tervo iloitsi.

Anne Suorannan ja Matilda Bogdanoffin valmentama Tervo nousi 17-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa kymmenenneksi. Sarjassa ylitetään 76,2-senttisiä aitoja eli kolme tuumaa matalampia kuin naisten sarjassa.

Vantaan Salamien Jenna Vakkilainen voitti 16-vuotisten tyttöjen 100 metrin aitajuoksun ajalla 13,69. Helsingin Kisa-Veikkojen Siiri Siirtola aitoi hopealle ajalla 13,84. Vakkilainen alitti ennätyksensä 0,15 sekunnilla, mutta myötätuulta oli 3,1 metriä sekunnissa.

– Ei harmita, vaikka myötätuulta oli liikaa. Juoksu ei kulkenut kauhean hyvin. Otin varman päälle, jotten kolhisi aitoihin. Yritin välttää viimevuotisten SM-kisojen kompuroinnin viimeisellä aidalla, Vakkilainen viittasi kilpailuun, jossa hän oli kiinni mestaruudessa, mutta putosi neljänneksi.

Vakkilainen voitti ennen aitajuoksua myös pituushypyn ensimmäisen kierroksen tuloksellaan 577. Myötätuulta oli 3,2 metriä sekunnissa. Oulun Pyrinnön Minja Kurtti hyppäsi hopealle tuloksella 574.

– Olen tyytyväinen tulokseeni. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella jalka osui hyvin lankulle, Vakkilainen sanoi.

Vakkilaisen ulkorataennätys on 566. Hallissa hän on ponkaissut peräti 595. Vakkilainen hakee sunnuntaina näiden SM-kilpailujen kolmatta kultaa kolmiloikasta.

17-vuotiaiden 2000 metrin estejuoksun mitalikolmikko maaliintulojärjestyksessä: Eemeli Katajalaakso, Oscar Nyholm ja Jimi Alastalo.

Jalkapalloilija Katajalaakso voitti estejuoksun loppukirin

Kannuksen Uran Eemeli Katajalaakso voitti kauden ensimmäisessä juoksukilpailussaan 17-vuotiaiden poikien 2000 metrin estejuoksun mestaruuden ajalla 6.19,60. Hän sai tiukan vastuksen Porvoon Akilleksen Oscar Nyholmilta, joka tuli toiseksi vain 0,83 sekuntia hävinneenä.

Katajalaakson päälaji on jalkapalloilu. Hän hän pelaa Kokkolan Pallo-Veikkojen joukkkueessa B-junioreiden SM-sarjaa. Estejuoksijaksi Katajalaakso on ilmeinen lahjakkuus.

– Olen juossut tänä kesänä vain kaksi harjoitusta ja nekin kilpailua edeltävällä viikolla. Esteiden ylitystä en ole harjoitellut lainkaan. Jopa Jukka Keskisalo on hämmästellyt, miten ihmeessä osaan aitoa noin hyvin harjoittelematta, Katajalaakso paljasti.

Katajalaakso pääsi omien sanojensa mukaan helpolla, vaikka Nyholm näyttikin pääsevän viimeisellä esteellä ja loppusileällä todella lähelle. Katajalaakso onnistui repäisemään takasuoralla jo kymmenen metrin eron.

– En joutunut koville, Katajalaakso sanoi.

Katajalaakso jäi viimevuotisesta ennätyksestään kolme sekuntia.

– Tänään ei ollut ennätyksen juoksemiselle sopiva vauhdinjako. Oli kauhean epätasaista. Välillä nykäistiin ja välillä hissuteltiin.

16-17-vuotiaiden ikäluokissa ylitetään 83,8 senttiä korkeita esteitä eli kolme tuumaa matalampia kuin miesten sarjassa.Turun Urheiluliiton Sisu Moilanen voitti 16-vuotiaiden mestaruuden ajalla 6.23,15.

17-vuotiaiden poikien korkeushypyn voitti Sjundeå IF:n Johan Grönroos tuloksella 199. Hän ylensi ennätystään kuudella sentillä. Toiseksi sijoittui Oriveden Ponnistuksen Teemu Laurikainen tuloksella 197 ja kolmanneksi Korian Ponnen Jade Nyström tuloksella 189.

16-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyn voitti Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen tuloksella 172. Saman ikäluokan tyttöjen 3000 metrin kävelyn nopein oli Karhulan Katajaisten Aliisa Kiiski hyvällä ajalla 14.33,23.

17-vuotiaiden poikien kiekonheiton mestariksi sinkautti Kankaanpään Seudun Leiskun Kosti Saine tuloksella 53,03. Moukarimestari Someron Esan Max Lampinen joutui tyytymään tässä lajissa hopeaan tuloksella 51,54.

Kaksoismestari Jere Haapalainen tuulettaa 800 metrin voittoaan.

(Jyrki Repola.)

16-17-vuotiaiden SM-kilpailuiden lauantain täydelliset tulokset